Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Patru exemple de „dublu standard”, inspirat de călătoriile mele din vacanța asta

viaduct - (Foto Facebook/Cristian Păun)

(Foto Facebook/Cristian Păun)

În campania electorală trecută, niște profesori de economie gustau de zor brânză, încercând să buimăcească electoratul cu „dublul standard”. Nimic despre nevoile consumatorului (nu vrea brânză mai maturată, nu vrea prea multe tipuri de brânză sau de dero) sau despre puterea sa de cumpărare.

Mesajul lor clar și complet în afara economiei era: e de vină ticălosul de producător european sau comerciantul. Și dăi și gustă cu poftă din brânză.

Dau și eu patru exemple de „dublu standard”, inspirat de călătoriile din vacanța asta:

1. Duminică dimineața, ca în fiecare dimineață, un tractor ara și peria nisipul plajei lăsând în urmă un nisip curat, fără o scoică sau muc de țigară. Nu ca la noi. Noi plătim apa pluvială la greu la Apele Române care scot bani grei și din concesionarea plajelor sau luciurilor de apă și, după ce sifonează „veniturile proprii” ca și cum ar fi private, de unde bani de tractor?

2. Viaductul din Millau. Ca toate celelalte viaducte care îi urmează pe ruta Bezier - Clermont - Ferrand. E de 7 ori mai lung ca cel de la Agigea. Cel făcut de Eiffel e mult mai spectaculos ca cel de la Medgidia. Spun românii că Eiffel a plagiat metoda lui Saligny. Poate. Dar a plagiat-o specataculos rău. Pe tronsonul acela am plătit vreo 10 Euro. Cam de două ori mai mult ca la Megidia sau Vadul Oii. Cu de 20 de ori mai multe viaducte. Între culmi de 700-800 m altitudine. Al naibii dublu standard!

3. Stridiile sunt clar mai bune ca la noi. Și mai ieftine. Știu, de vină e ticălosul de producător că pune în stridii mizerii. Și în vin. Las deoparte că stridiile erau recoltate în ziua în care le-am cumpărat. E un amănunt important, dar care scapă degustătorilor de brânză cu doctorat de pe la noi.

4. Bronzul de Franța pare același dar... nu e! Oare profesorii de economie PSD ce zic? E dublu standard?

Concluzia e simplă. Dublul standard nu trebuie căutat în găluște sau în bulz. Este mereu apanajul politicii și politicianului care trebuie să apere iluzia pe care ne-o vinde cu orice preț: că el se gândește la noi când ne irosește bunăstarea printr-un sistem „legitim” de taxare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Ciolacu și Grindeanu

PSD-ul refuză să mai fie progresist. A fost destul progres acolo ca să vină și timpul unei stagnări binemeritate, nu? Nu se poate nici cu progresul constant! Iar rezultate au tot fost și au culminat în vremea lui Ciolacu, când PSD-ul chiar a progresat serios și a reușit să vâre cel mai adânc ghearele în fondul de rezervă, oferind o imagine clară și definitorie a ceea ce poate însemna o guvernare pesedistă determinată. Foto: George Călin/Inquam Photos

Citește mai mult

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Cabana perfectă:

Cine nu s-a visat măcar o dată într-o cabană de munte cu vedere la pădure, cu miros de lemn proaspăt și liniștea aceea curată, ruptă de agitația orașului? Chiar dacă nu trăim permanent la altitudine, putem aduce atmosfera aceea în propriul nostru spațiu- fie că e o casă de vacanță, fie un apartament urban care vrei să respire mai mult aer de natură. Stilul de cabană modernă e o combinație rafinată între confort rustic și funcționalitate contemporană, o invitație de a trăi mai simplu, dar cu gust.

Citește mai mult