Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, compară Tesla cu Bitcoin și spune că nu ar avea încredere în Elon Musk nici să-i hrănească pisica

Elon Musk, Tesla - Profimedia

Foto: Profimedia Images

  • Paul Krugman a comparat Tesla cu bitcoin, spunând că hype-ul și credința stau la baza prețurilor ambelor active.
  • Economistul laureat al Premiului Nobel a susținut că Tesla nu are efectele de rețea ale Apple și Microsoft.
  • Paul Krugman l-a luat la țintă pe Elon Musk, glumind că nu ar avea încredere în controversatul director executiv al Tesla pentru a-i hrăni pisica.

Acțiunile Tesla au urcat vertiginos de peste 13 ori între începutul anului 2020 și vârful din noiembrie 2021. De atunci, s-au prăbușit cu 73%, reducând capitalizarea bursieră a companiei de vehicule electrice (EV) de la peste 1.200 de miliarde de dolari la mai puțin de 350 de miliarde de dolari la închiderea de marți.

Paul Krugman, într-un articol din New York Times publicat marți: “A avut vreodată sens povestea Tesla?”

Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel a susținut că Tesla nu valorează la fel de mult ca Apple, Microsoft și alte companii Big Tech, deoarece nu beneficiază de efecte de rețea semnificative. Apple are un ecosistem de dispozitive, aplicații și servicii pe care utilizatorii nu le pot părăsi, în timp ce Microsoft Word și Excel rămân alegerea implicită pentru întreprinderi, deoarece sunt cele mai familiare și reprezintă standardul industriei, a precizat el.

În schimb, Tesla se confruntă cu o concurență din ce în ce mai mare în sectorul vehiculelor electrice din partea constructorilor auto tradiționali, precum GM și Ford, și nu există efecte de rețea clare în cazul în care se deține o Tesla față de o mașină rivală, a spus Paul Krugman. El s-a întrebat cum va reuși Tesla să-și domine piața și să genereze profituri mari atunci când entuziasmul din jurul produselor sale va dispărea în mod inevitabil.

„Este greu de văzut ce ar putea da Tesla un blocaj pe termen lung în afacerea vehiculelor electrice”, a spus Paul Krugman.

Paul Krugman a afirmat că o mare parte din popularitatea Tesla a provenit din percepția lui Musk ca fiind un “tip de treabă”, dar această imagine s-a estompat în ultimele săptămâni.

El a făcut o paralelă între hype-ul fără suflu și credința care a alimentat acțiunile Tesla în timpul pandemiei și creșterea dramatică a Bitcoin în aceeași perioadă, observând că principala criptomonedă nu are o utilizare clară în afara spălării de bani, iar prețul său este acum susținut de un “grup dur de credincioși adevărați”.

De asemenea, Paul Krugman l-a ironizat pe Musk pentru începutul său haotic la Twitter

De când a cumpărat compania de socializare și a devenit CEO în octombrie, Twitter a concediat și apoi a reangajat angajați, a lansat și apoi a renunțat imediat la anumite funcții și a suspendat utilizatori, pentru a-i readuce în funcție câteva ore mai târziu.

“Având în vedere ceea ce am văzut din comportamentul lui Musk, nu aș avea încredere în el pentru a-mi hrăni pisica, darămite pentru a conduce o mare corporație”, a glumit Paul Krugman.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult