Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Au apus vremurile de glorie ale lui Elon Musk? Preluarea Twitter, un nou pericol pentru acțiunile Tesla

Elon Musk - Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vremurile în care fanii înfocați ai Tesla puteau justifica aproape orice nivel al evaluării de piață au apus. Conducerea simultană a mai multor companii, printre care Tesla și Twitter, pune presiune asupra celui mai bogat om al planetei, Elon Musk, iar tensiunile se răsfrâng pe burse.

Scădere pregnantă a acțiunilor Tesla

Ultimele 5 sesiuni au adus scăderi de 15,9% pentru Tesla, în continuarea trendului descendent care a definit anul în curs, iar sesiunea de miercuri, 9 noiembrie, a culminat cu pierderi de 7,17%.

Investitorii au fost „inspirați” de vânzările de acțiuni ale companiei chiar de către Elon Musk, care a vândut 19,5 mil. de acțiuni, în valoare de 3,95 mld. de dolari, în doar 3 sesiuni, vineri, luni și marți, în ciuda asigurărilor anterioare furnizate de către CEO-ul companiei.

E drept, contextul de piață de miercuri a fost unul deosebit de volatil: numărătoarea voturilor pentru alegerile intermediare din SUA, scăderi acute pe piața de criptomonede, cu risc de faliment pentru o bursă foarte cunoscută, FTX, și creșterea cazurilor de covid în China.

Totuși, valoarea de piață a acțiunilor Tesla a coborât cu 55% anul acesta, aducând pierderi investitorilor, și a comprimat, în același timp, averea lui Elon Musk sub 200 de mld. de dolari.

De la peste 1 trilion de dolari anul trecut, compania valora aprox. 556 mld. dolari miercuri.

Provocări de management pentru cel mai bogat om al planetei

Musk rămâne, însă, cel mai bogat om din lume. Totuși, chiar și pentru deținătorul prestigiosului titlu, timpul este o resursă limitată.

Dacă acum câțiva ani algoritmul era setat clar, 2 zile pe săptămână la SpaceX și trei zile la Tesla, acum, conducerea unor companii atât de diverse, precum Tesla, SpaceX, Neuralink,The Boring Company și de curând Twitter, poate să țină nu doar de abilități apropiate de nivelul „magic” al multi-tasking-ului, dar de o focalizare reală pe doar unele dintre proiectele companiilor din listă.

Și nu e vorba doar de liderul lor. Concret, inginerii Tesla au fost rugați să verifice codul-sursă al Twitter. Potrivit unor informații preluate de către Bloomberg, chiar și angajații din divizii specializate, având legătură, între altele, cu proiecte unde timpul de livrare a fost deja depășit, precum condusul autonom, au fost alocați proiectului Twitter, în afara companiei-mamă și fără beneficii directe pentru aceasta.

În plus, managementul Twitter e diferit de cel al unei corporații industriale, platforma fiind în centrul unor dispute complexe referitoare la libera exprimare, moderarea conținutului sau pur și simplu modul de a o aduce pe o traiectorie financiară sustenabilă.

E de înțeles de ce acționarii au privit cu rezerve situația recentă. Doar de pe 28 octombrie, de când a fost finalizată preluarea Twitter, acțiunile Tesla au pierdut 22,3%.

Conflict de interese între conducerea Twitter și Tesla

Și dacă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, mai apare problema unui potențial conflict de interese.

Din poziția de „cârmaci” al Twitter, Musk este chemat să se asigure că vocile prezente pe platformă respectă regulile privind lipsa imixtiunilor externe.

Pe de altă parte, din poziția de acționar și CEO al Tesla, care deține în China cea mai productivă fabrică a sa, are un interes economic major în menținerea unor relații bune cu liderii chinezi.

În conferința de presă de după alegeri, președintele SUA a fost întrebat dacă îl consideră pe Elon Musk un pericol la adresa securității naționale.

Răspunsul lui Joe Biden a fost că, fără a sugera că Musk ar face vreun lucru nepotrivit, cooperarea și/sau legăturile sale cu alte țări „merită analizate”.

Relațiile dintre Casa Albă și Musk nu sunt dintre cele mai calde, CEO-ul Tesla fiind transparent în criticile sale la adresa democraților și în privința sprijinului său pentru republicani. Totuși, o astfel de investigație ar însemna un stres în plus aplicat rezervelor de timp și atenție ale lui Musk.

Direcția din care bate vântul s-a schimbat pentru Tesla, iar vremurile în care fanii săi înfocați puteau justifica aproape orice nivel al evaluării de piață par foarte îndepărtate.

Volatilitatea se poate menține foarte ridicată, fără a exclude riscuri de sesiuni cu scăderi pronunțate și, ocazional, reveniri puternice.

Pentru moment, domină îngrijorarea că, într-o perioadă plină de riscuri la adresa companiei, atât la nivel macro, cât și specifice industriei, din partea concurenței și anchetelor în derulare, Tesla nu are parte de susținerea pe care ar dori-o acționarii: atenția nefragmentată și timpul vectorului său de management.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adevarata problema este cà indivizi ca Musk, Bezos sau Zuckerberg au ajuns sà acumuleze nu doar averi fabuloase, ci în primul rând sà le utilizeze ca o proiectie de putere si influentà la nivel global nepermis de mare. Daca e sà facem o comparatie cu alti tycooni de succes ca Gates, Branson sau Jobs, bàietii astia erau de altà facturà, aveau clasà; si mai ales vedeau o altà utilizare, o altà finalitate a puterii lor financiare, precum si a influentei ei asupra economiei si societàtii în general.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Vremuri complicate pentru dl. Musk, dar a ajuns sa culeaga ce a semanat. S-a jucat putin cam mult si cu declaratiile lui - Bitcoin este bun si dupa aceea nu mai este bun, salvam omenirea de foame dar nu o mai salvam, ofer internet gratis, dar dupa cateva luni cerem bani, acum cumpar Twitter si acum ma razgandesc - si cred ca a ajuns la un nivel la care nici geniul lui nu mai poate rezolva situatia. Ceea ce nu inteleg eu cum o companie ca Tesla care are cifre de vanzari mari, care banuiesc investeste foarte mult in tehnologie si organizatie, care are si un nivel destul de predictibil al profiturilor pe o piata in continua crestere, poate sa i se reduca valoarea cu 50%? Ceea ce arata ca valoarea unei companii pe bursa nu are legatura 100% cu performanta unei companii, ci mai mult cu speculatii, analize de piata mai mult sau mai putin pertinente, plus in acest caz si declaratii mai multe sau mai putin legate de afacere ale unui CEO flamboiant.
    P.S. Discutiile despre averi sunt indecente si sunt subiecte de tabloid de aceea un articol care se doreste serios nu ar trebui sa aduca in discutie averile personale, ci numai valoarea companiilor. Si eu cred ca acesti demiurgi la afacerilor la nivel global sunt mult mai interesati de valoare companiilor, decat de banii lor personali.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult