Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pe aripile virusului

● Cu sute de ani în urmă, dacă izbucnea o epidemie în România, mulțimile se îndreptau spre biserică în procesiuni cu popi în frunte, prapuri, cruci și icoane făcătoare de minuni. Acum, se năpustesc în dumnezeul mol, cu coșuri pe roate, când abia-abia avusărăm și noi un caz de gripă chinezească.

● Primarul Capitalei, G. Firea, aflată în campanie de realegere, ea și-a băgat, ea și-a scos taxa Oxigen, împotriva poluării, cum ar veni. Potrivit lui Firea, 90% dintre votanții într-un referendum ad-hoc, deschis pe contul său de facebook, sunt contra zisei taxe. Nu știm ce-a moșmondit distinsa acolo, pe facebook, dar rezultatul e cât se poate de plauzibil. Mai bine murim, decât să plătim – un principiu de viață de pe la noi. Păi, cum să plătim pentru aer? Aeru nu e gratis, la toți? Ce să plătim? Ce, că moare oameni cu miili de la aer? E, are ei ceva, fie la ei acolo...

În schimb, se scot bani din buzunar într-o veselie ca să se cumpere făină, ulei, fasole, cartofi, mălai cu sacii, că așa se combate cornovirusul, cu coșul plin. Ăsta, virusul cu coarne, moare cum dă peste cămara ticsită.

● Prin urmare ș-așa deci, zace mortul în supermarket lângă noi, și noi ne vedem de șopingit. Încalte, dacă crăpăm, să fie crăpelniță.

● În 2018-2019, au fost infectați cu gripă clasică în Europa 42 milioane de oameni, între care au murit 61.000. Știrea asta nu a ocupat nicio secundă ecranele televizoarelor.

● Gripa mioritică bântuie și omoară pe câte cineva prin România mult înainte de cea chinezească, dar n-am văzut pe nimeni să cumpere la suprapreț măști sanitare, făcute, în primul rând, pentru a nu transmite boala.

● Medicamentul care nu dă greș împotriva coronavirusului sunt alegerile anticipate, a declarat președintele Iohannis.

● Dacă totuși infecția persistă, dați-i leacul fatal: închideți televizorul.

● Și dacă, totuși, în ciuda acestor măsuri salutare, moare primul român de coronavirus, urmează să fie luat de picioare și de mâini de partidul mai iute și aruncat în celălalt.

Ultima oră: în urma nominalizării domnului Florin Cîțu de către președintele Iohannis pentru funcția de premier dornic să-și facă o majoritate, cornovirușii din România au murit de râs.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
voce: Cristian Tudor Popescu
sound-bars icon