Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pe grupurile de fani „suveraniști” s-a abuzat zilele astea de cuvântul „dictatură”. Călin Georgescu și falsa victimizare

Călin georgescu - 2025 Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Pe grupurile de fani „suveraniști” s-a abuzat zilele acestea  de cuvântul „dictatură”. De ce nu e vorba de nicio dictatură, dincolo de faptul că într-un regim opresiv și autoritarist, nimeni nu țipă „dictatură”!

Fiindcă deciziile BEC și probabil și deciziile viitoare ale CCR nu sunt „dovezi” ale unui regim opresiv. Cum așa? ar replica furioși cegiștii.

Fiindcă Călin Georgescu NU a fost un candidat democratic, ci un vector al unei ideologii radicale și destabilizatoare.

Declarațiile lui despre: - „neutralitatea României” (ieșirea din NATO), - ieșirea de sub „jugul Bruxelles-ului” (anti-UE), - refacerea unei „Românii pure” printr-un sistem teocratic și de extremă dreaptă autoritar, - glorificarea unor lideri de tip legionar, de extremă dreaptă, și a regimurilor autoritare (inclusiv Putin), nu reprezintă opinii inofensive, ci indicații clare despre intenția de a submina regimul democratic.

În plus, existența unei armate private (Potra) - cu conexiuni în structuri ale statului - și apelurile directe la revolte armate nu sunt elemente compatibile cu democrația. A permite unui astfel de candidat să participe în alegeri nu ar însemna democrație, ci sinucidere democratică.

Popper a zis despre „paradoxul toleranței”: dacă o societate democratică tolerează fără limite - în numele libertății - inamicii democrației, ea își sapă singură groapa. A interzice accesul la putere al celor care declară că vor să o distrugă nu e o încălcare a democrației, ci protejarea ei.

Democrația nu înseamnă doar „lasă poporul să aleagă orice”. Un mit periculos promovat de fanii CG este acela că „dacă lumea îl vrea, trebuie lăsat să candideze”. Fals! Democrație înseamnă și – Constituție + Stat de drept + reguli clare privind integritatea procesului electoral (adică interzicerea candidaturii persoanelor care amenință explicit ordinea constituțională)

Adevărata dictatură nu este respectarea acestor reguli, ci ceea ce își doresc unii fani ai lui CG: eliminarea partidelor, a presei, a minorităților, a opoziției și a societății civile, ieșirea din UE și NATO, impunerea unei teocrații ortodoxe autoritare.

Asta e neică dictatură! Nu statul care aplică legea! Statul nu a înfăptuit niciun abuz, ci și-a făcut ( în sfârșit!) datoria.

Este o datorie democratică să împiedici prin mijloace legale accederea la putere a celor care vor să desființeze: drepturile omului, echilibrul instituțional și libertățile fundamentale.

Cei care țipă „dictatură” în timp ce îndeamnă la o dictatură a unei extreme drepte-autoritar-teocratică cu interzicerea libertăților, partidelor, presei, minorităților și pluralismului… sunt dovada clară că tocmai statul democratic îi protejează de propria lor intoleranță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ca să limpezim un pic apele, termenul de PRO-RUS nu se referă la SIMPATIILE cuiva, ci la ACȚIUNILE sale. Dacă aceste acțiuni se pliază pe cele ale Moscovei, faptul că respectivul îi suferă sau nu pe ruși devine irelevant. Există chiar și un termen special pentru această situație: PION ORB. Se referă la o persoană care, fără să-și dea seama, face jocul unei puteri (în cazul nostru Rusia), chiar dacă nu-și propune acest lucru.
    • Like 3
  • Da, cg, simion-aur, sosoaca-sos ro, primitiva retardata ana maria javrila-pot trebuie eliminați din societate și politică. Locul lor este în pușcărie, ani mulți, pentru trădare și cu adevarat tentativă de lovitură de stat. Ăștia sunt adevărații criminali. Susținătorii tembeli lăsați doar cu o amendă, iar cei cu carte, cu veleități diferite, luați în atenție și verificați. Fiecare să-și primească pedeapsa pe masura rolului jucat în această mizerie, nu iertați. Acești nemernici nu au voie să recidiveaze. Reprezintă, alături de protagoniști un real pericol.
    • Like 2
  • mg check icon
    ..da, e vorba de respectarea Constituției și a legilor. Asta a fost motivația pe fond. Ori de câteva luni CG îndeamnă tocmai la nerespectarea lor. Fiecare pasăre, pe limba ei moare..

    Repetă obsesiv acuzația de dictatură în ideea scenariului de răsturnare a ordinii constituționale. Băieții vor să reediteze revoluția din decembrie '89.

    Cheamă tot mai insistent la dezordine publică. CG vrea oameni în stradă, nu like-uri din spatele ecranului.
    S-a văzut cât de pașnici au fost cei adunați în fața sediului BEC. Au încercat să provoace o acțiune în forță a jandarmilor, care să poată fi exploatată pe plan extern și intern. Adică victimizare peste ocean și îndemn la revoltă în țară.
    Vor să ajungă la anarhie, ca să poată trece la "Armata e cu noi", lovitura de stat propriu-zisă. Și cu voia, sau fără voia dvs, noul Iliescu, zis Georgescu..
    Opțional, trupe de la Moscova..

    Văd, pe lângă ură și disperare pe fețele celor care ies în stradă, sau doar bat câmpii pe la Tv, semn că-și dau seama c-au fost citiți..
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult