Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pe o scară de la Elveția la Madagascar, pe ce loc e România în atragerea talentelor internaționale de business?

Sergey Brin, co-fondator Google (născut în Rusia, a cunoscut succesul în SUA), John Chen, președinte executiv și CEO BlackBerry (din Hong Kong, plecat în SUA), Steve Chen, co-fondator YouTube (născut în Taiwan, devenit celebru în SUA), Mohamed al-Fayed, fost executive chairman Harrods (născut în Egipt, a cunoscut succesul în Marea Britanie), Andy Grove, co-fondator și fost președinte Intel (din Ungaria, plecat în SUA), Carlos Ghosn, CEO Nissan (născut în Brazilia, a cunoscut celebritatea în Franța). Lista celor care și-au părăsit țara și au devenit unii dintre cei mai de succes lideri de corporații din lume cuprinde numeroase nume.

Migranții economici talentați au fost atrași cu predilecție de câteva destinații – unele state europene, SUA, Singapore, Australia și Canada.

Lista este prezentată în Global Talent Competitiveness Index (GTCI 2015-16), un raport anual care măsoară abilitatea statelor de a atrage profesioniști pe piața forței de muncă.

În top România ocupă locul 52 din 109 state analizate, după Costa Rica (locul 40), Bulgaria (locul 44), Uruguay (locul 47), dar înaintea Rusiei (53) sau a Turciei (63), de exemplu.

Pe primul loc se află Elveția, urmată în ordine de Singapore, Luxemburg și SUA. Pe ultimele locuri s-au clasat Burkina Faso și Madagascar.

Studiul realizat de Școala de business INSEAD, în colaborare cu Grupul Adecco și Human Capital Leadership Institute, acoperă 87,4% din populația lumii și 97% din Produsul Intern Brut mondial.

Competitivitatea unei țări este măsurată în funcție de mai multe variabile, precum mediul de afaceri, sistemul de taxare, relația dintre guvern și afaceri, educație, calitatea vieții sau prezența profesioniștilor cu înaltă pregătire.

România se află în top 10 al marilor coridoare de migrare sud-nord a forței de muncă, potrivit GCTI.

migrare

Infograficul alăturat arată modelul de migrare în cazul inventatorilor, o categorie care se află în topul listei profesioniștilor de pe piața de muncă. Prima destinație aleasă de aceștia a fost SUA.

Ce poate face România ca să atragă talente și să oprească exodul creierelor

Investiția în sistemul de educație, adaptarea curriculei la piața forței de muncă și atragerea de investitori în domenii cu valoare adăugată mare reprezintă căi prin care România poate încetini migrația de creiere către alte state și poate atrage talente din alte țări, sunt de părere specialiștii în resurse umane.

„Rolul educației este acum esențial pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei românești. Fără o pepinieră de specialiști calificați în domenii cheie precum managementul, România riscă să intre într-un cerc vicios în care investitorii o ocolesc pentru că nu găsesc specialiști, iar candidații nu vin sau nu rămân în țară pentru că nu există suficiente oportunități pentru nivelul lor de calificare”, crede Florin Godean, country manager Adecco România.

Un exemplu de succes este cel din Singapore.

„Întreg sistemul educațional din Singapore – stat care este pe locul doi în topul GTCI 2015-16 în ce privește atragerea de profesioniști - este organizat în funcție de piața muncii. Curricula este organizată în funcție de industrii. Sunt două tipuri de industrii: sunset industries și sunrise industries. Sunset industries sunt cele care apun și care nu mai sunt relevante pentru piața muncii, și care sunt scoase din curriculă, iar sunrise industries sunt industriile noi”, a declarat pentru Republica.ro Cristian Panțir, marketing manager Adecco România.

Pe de altă parte atragerea de investitori, mai ales în domeniul produselor cu valoare adăugată foarte mare, poate duce la atragerea de talente din alte țări și stoparea migrației creierelor din România către alte state.

„Astfel nevoia de specialiști va fi alta, nivelul salariillor va crește, numărul de locuri de muncă cu salarii ridicate va crește, România își va alinia salariile la nivel european și va fi atractivă pentru migrația creierelor din alte țări. Plus că lucrul acesta va aduce după sine stoparea migrației specialiștilor din România în alte state”, spune Cristian Panțir.

România are un punctaj slab în cazul atragerii candidaţilor pe piaţa muncii, ponderea firmelor străine în economia românească este scăzută, iar nivelul transferului de tehnologie este unul redus. Conform studiului, România trebuie să îşi deschidă economia către candidaţii potriviţi pentru posturile de conducere veniţi din alte ţări. În acest caz, România se poate inspira din experienţa Spaniei sau Cehiei, care au avut politici coerente de atragere a candidaţilor cu abilităţi de conducere. 

200 de milioane de șomeri.  Unul din doi angajați la nivel global riscă să fie eliminat de roboți

„Piața muncii se schimbă mai rapid ca niciodată, aducând atât mari oportunități cât și provocări. 200 de milioane de oameni sunt șomeri și unul din două posturi la nivel global riscă să fie eliminat din cauza automatizării. Studiul GTCI confirmă importanța mobilității candidaților pentru creșterea competitivității și echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă pe piața globală a muncii, în condițiile în care populația îmbătrânește iar digitalizarea economiei devine tot mai importantă. Țările din topul clasamentului demonstrează că, pentru atragerea candidaților, guvernele trebuie să investească în educație și centre ale cunoașterii și în egală măsură să reducă birocrația și să simplifice piața muncii”, a declarat Alain Dehaze, Adecco Group Chief Executive Officer.

Angajarea după merit sau în funcție de prietenii și relații de rudenie

Ce face o destinație atractivă? Salariile mari, stimulentele fiscale și o bună calitate a vieții sunt factori bine cunoscuți. Datele raportului GTCI arată că unul dintre cei mai importanți factori pentru atragerea talentelor o constituie calitatea practicilor de management. Analiza arată că două elemente esențiale trebuie să fie avute în vedere: dacă angajările se fac pe merit, mai degrabă decât pe rudenie sau prietenie și atenția acordată pentru dezvoltarea angajaților.

Țările europene domină topul GTCI, cu 16 state din Europa în primele 25 din clasament.

Liderii non-europeni ai topului GTCI pot fi clasificați în două mari grupe: economii care au avut de multă vreme politici de imigrare favorabile (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Israel) și economiile care au un accent clar pentru a deveni „hub-uri de talente” (Singapore, Emiratele Arabe Unite și Qatar)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Draga Loredana, intentiile tale sunt bune dar ce scrii tu este fie luat din alte articole sau materiale , ori n-are intelegerea realitatii. Dai exemplu Singapore; sunt fan Singapore si Taiwan si pot certifica ca subiectul dureaza ani doar sa citesti despre cat de solid fac acei oameni lucrurile. La noi invatamantul nu poate fi schimbat radical pana nu salta DNA-ul toti golanii care au puterea pentru ca au in mana un pix si un buget. Pe urma, cu exceptia IT-ului pe care-l poti practica si din baie, restul meseriilor SERIOASE (nu management si marketing care sunt o suma de cuvinte plimbate din carti si gura profesorilor in ochii si urechii studentilor iar la capatul procesului fiecare ramane eventual doar un pic mai putin bou ) presupun baza materiala si firme care sa acomodeze specialistii aia odata formati de viitorul invatamant - minune (ca sa n-o ''roiasca dincolo'' ). De unde astea, baby ? Ca tara a avut industrie, dar acum mai are Renault, Ford si o suma de golani la puscarie care au privatizat industria fraudulos. Si ca sa nu raman doar cu criticatu' (caci nu e frumos) iti spun si cum vad eu solutia cu invatamantul. Stii de ce este aurul scump si otelul ieftin ? Pentru ca aurul este putin iar otelul este mult. Asa trebuie facut si cu invatamantul: redusa cantitatea de studenti la 1/3 daca asa va rezulta din calcule, dar ceea ce ramane devine invatamant de elita. In ziua in care ai invatamant politehnic in Lupeni jud Hunedoara (TCM, Mecanica etc), adica cum este acum, fara sa ai baza materiala pentru laboratoare ca sa priceapa studentii aia ca apa nu curge de jos in sus, nu poti pretinde ca acelor studenti sa le si PESE de ceea ce invata. Se vor duce acolo caci sunt din zona, ca stau la parinti si costa mai putin, ca profesorii sunt locali si au si ei nevoie de 1 ladita de cirese si 2 cauciucuri in sesiune, etc,etc. Asta nu e invatamant ! Este prost gandit si ''amplasat'' by design ! Nu toti trebuie sa termine o facultate ! Chestia cu ''equal opportunities'' este un bullshit aplicat mecanic la situatii in care nu are loc. Vrei invatamant politehnic si esti din Sighisoara ? Te duci la Cluj sau la Brasov. Esti din Teleorman ? Te duci la Bucuresti. Dar acolo sa fie 50 pe 1 loc, ca sa simti ca transpiri si cand intri si-n urmatorii 5 ani. Timp in care ai O MIZA. Si o vei trata serios, adica vei invata. Asta cred ca trebuie facut si culmea nu necesita bani, ci reduce bani intr-o prima faza. Profesorii in plus in urma acestei restructurari ? Re-infiintate scolile profesionale si de meserii si acomodati profesorii acolo . Drame sociale ale permutarilor ? Da, dar este o drama ce se intampla si acum, doar ca este drama incremenirii in act (ca sa-l citez pe Liiceanu care a dat singura definitie a prostiei cu care sunt de acord). Asa ca draga Lore, scrie si tu din realitate si nu din ''ce bine ar fi daca am face si noi ce fac altii'' caci nu functioneaza. Succes !
    • Like 0
  • check icon
    :)) prima problema pt un strain care vine in romanica este aceea a intelegerii mentalitatii. romanica este o tara cu metalitatile din sec. XIX, managementul este pt mentalitatile sec XXI :) ... concluzia : managerul strain, atunci cand intelege realitatea, spune : adio si n-am cuvinte !
    • Like 0
  • MCG check icon
    Articolul asta e interesant doar unde da niste statistici, eventual sa fie si corecte. Intrebarea care dureaza deja de 26 de ani, cu "ce sa faca Romania", a trecut deja de retoric si a devenit un fel de subtitlu....Chestiile astea anglo-romane gen sunrise and sunset, spun exact nimic...Avem o strategie, sau s-a gindit cineva vreodata la vreo strategie pe un termen mai mare de doua zile?! Exista un time frame altul decit cel dintre doua tururi de alegeri? Ce sa ne asteptam?! Atragerea investitorilor in domeniul produselor cu valoare adaugata mare....Ce filozof....Valoare adaugata mare, unde? Apoi curricula de invatamint adaptata...Cita limba de lemn. Cine sa o adapteze - cocul doamnei Andronescu sau "curajul" actualului ministru?! Infiintam academii de tot felul, universitati in toate satele dar inca nu e adaptata curricula...ce mama naibii?! ( sa nu zic altfel) Solutia e evidenta, insa imposibil de pus in practica : schimbarea totala a celor ce ne conduc si reprezinta, pina la un nivel suficient de adinc incit sa produca o revolutie. Schimbam ministrii dar in ministere sunt aceleasi personaje triste si incompetente de 26 de ani care si-au luat jobul de la tatal lor...Si asa mai departe. Avem guvern tehnocrat, cu ceva corporatisti in el, dar care corporatisti nu au facut de fapt nimic pe cont propriu ci doar sub umbrela relationala a corporatiei/relatiilor anterioare...Adica practic, corporatistii aia sunt toba de carte dar basca de practica...Cel mai bun si mai dorit job azi e cel de la Stat....
    Totusi, e bine ca apare acest articol...Mai auzim si noi de Madagascar.
    • Like 1
  • Cuantum check icon
    Adevarat pe jumatate.
    In ”tara porcului”, ”in tara pretului cel mai mic”, ”in tara cea mai ieftina”, ”in tara librariilor fara plicuri”, ”in tara noroiului”, ” a rahatului de caine de peste tot”, ”a buzunarelor fara fund”,” a parcarilor de pe trotuare”, ”a batrinilor comunisti” etc. mai sunt multe de facut.
    Despre ce vorbim?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult