Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pe scena de la Sala Palatului, Jordan Peterson a venit să le spele creierul românilor și să promoveze naționalismul toxic

Jordan Peterson

Foto: Profimedia Images

Faptul că Jordan Peterson a venit din nou la București și peste 4.000 de spectatori l-au aplaudat frenetic la Sala Palatului nu e ceva neobișnuit. O bună parte dintre români sunt dezinformați și cred că toate teoriile zburătoare ale conservatorului canadian se mănâncă și reprezintă „izvor călăuzitor”.

Mai rău este faptul că Peterson, care promovează narativele Kremlinului și care consideră că Rusia este într-un război de apărare existențială în Ucraina, s-a întâlnit la București cu demnitari români care au poziție de decizie. Printre aceștia se numără senatorul PSD, Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă, precum și deputații liberali Pavel Popescu, Robert Sighiartău, dar și cu ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, după cum relatează ziarul Libertatea

Pe scena de la Sala Palatului, Jordan Peterson a venit să le spele creierul românilor și să promoveze naționalismul toxic, subliniind că dacă românii nu-şi vor asuma responsabilitatea politică, Bruxelles va face până la 99% din legile româneşti, iar acest lucru „va duce la o luptă care va fi practic a tiranilor împotriva sclavilor”.

Total fals ceea ce spune Jordan Peterson. În primul rând, individul nu are habar de întâietatea dreptului european în raportul cu dreptul național. O directivă aplicată la nivel european trebuie transpusă în legislația națională a celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

În al doilea rând, România are un circuit legislativ viu, chiar dacă e complex și nu întotdeauna ușor de înțeles pentru public. Ceea ce le lipsește politicienilor este inițiativa de a construi legi care să-i ajute pe cetățeni, nu doar legi de pe urma cărora se poate profita electoral sau în vreun alt mod. Însă e total fals ca cineva să insinueze astfel de teorii conspiraționiste de tip AUR, cum că „România e condusă din exterior”. Nu, România e condusă de politicienii pe care poporul i-a votat.

De aceea e important să mergem la vot și să avem mare grijă pe cine punem ștampila. 

Prin urmare, Jordan Peterson minte cu nerușinare și nu face decât să arate că este un semidoct nociv, care vorbește pentru un public la fel de ignorant ca el. Mai mult, a declarat că un parlamentar i-a spus că „70% din legile din România sunt elaborate la Bruxelles”. Asta e o tehnică de manipulare veche, care e întâlnită la școlile de propagandă. Manipulatorul apelează în mod voit la o autoritate publică cunoscută de audiența sa (în cazul de față un parlamentar) pentru a accentua subiectul pe care vrea să-l bage forțat în capul celor care îl ascultă. Astfel crește valoare subiectului și încrederea audienței în acesta. În cele mai multe dintre cazuri, autorii unor astfel de scheme de manipulare refuză să intre în detalii sau să răspundă la întrebările care riscă să destructureze toată arhitectura falsă pe care au creat-o.

Desprinderea de valorile UE pare că e la modă, iar unii dintre politicieni o îmbrățișează pe față, alții doar în spatele cortinei. Peterson le-a sugerat românilor că nu ar trebui să accepte ca legile naţionale să fie făcute la nivelul Uniunii Europene şi că aceştia ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi să se implice în politică la nivel local, pentru a nu deveni „sclavii tiraniei europene”. 

Care tiranie europeană? Cea care ne bagă miliarde prin PNRR pentru a ne dezvolta țara? Cea care ne-a favorizat călătoriile doar cu buletinul până în toată Europa? Cea care ne furnizează protecție juridică atunci când simțim că drepturile noastre au fost ignorate? Cea care a cumpărat pentru noi vaccin în pandemie? Cea care a devenit casă pentru milioane de români care o duc mai bine decât aici și trimit bani acasă familiei și rudelor? Cea în care tinerii de azi participă la schimburi educaționale de experiență? Exact aceasta este „tirania europeană” despre care vorbește Jordan Peterson. 

Orice om sănătos la cap înțelege că acest individ nu are altă miză decât să hrănească populismul și polarizarea practicată de politicieni ca Donald Trump. De ce face asta? Pentru că miza lui Peterson din acest discurs despre decadenței Vestului este îngroșarea tușelor conservatoare, care, mai mult ca sigur, îi aduc profit.

Felul în care Peterson critică și caracterizează filozofiile și ideologiile îi face pe fanii săi care subscriu la teoriile sale să fie foarte supărați și frustrați. Dacă cineva dintre cei care se numără printre audiența impostorului canadian ar folosi substanța din spatele afirmațiilor lui Peterson pentru a căuta niște răspunsuri, poate că Jordan Peterson nu ar mai fi atât de mult în centrul atenției. Dar nimeni dintre fani nu pare să poată face asta, pentru că Peterson conduce discursul într-un mod care îndepărtează publicul de capacitatea de a gândi critic și la nivel personal. Iar ca urmare a acestei strategii, popularitatea lui Jordan Peterson va continua să crească, în același timp cu veniturile sale de pe urma prelegerilor rasiste, xenofobe, naționaliste, patriarhale și antioccidentale. Ceea ce înseamnă că individul rămâne un tip foarte periculos.

Secretul lui Peterson este faptul că oferă un aspect academic multor teorii conservatoare care nu au făcut decât să ducă la dezechilibre sociale și să priveze anumite categorii de oameni de drepturi și libertăți. Argumentele sale sunt pline de pseudo-fapte și teorii ale conspirației, iar ceea ce face el e mai mult crearea unui cult decât educare, așa cum pretinde. În multe privințe, Peterson este un conservator de modă veche care deplânge declinul credinței religioase și al familiei tradiționale, dar folosește tactici actuale pentru a manipula.

Angajamentul lui Peterson față de libertatea de exprimare neîngrădită este îndoielnică, iar asta se explică foarte clar prin faptul că odată ce crezi într-o conspirație puternică și primejdioasă, începi să justifici măsurile extreme.

Cheia atracției lui Peterson este și cea mai mare slăbiciune a lui, după cum observă experții care l-au studiat pe acest impostor în ultimii ani. Vrea să fie omul care știe totul și poate explica totul, fără calificare sau eroare. Dar argumentele sale sunt pline distorsiuni grosiere ale subiectelor, inclusiv postmodernismul, identitatea de gen și științele juridice, care se află în afara domeniului său de expertiză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Ar fi interesantă o dispută Peterson-Harari...
  • Like 0
 • Valentin check icon
  .
  • Like 0
 • Haha, a dat Jordan Peterson cu progresistii de pamant si in Romania. Macar teoriile lui pot fi discutate, analizate, poti fi de acord sau nu cu ele.....la progresisti e mai greu, schimbul de idei, sau parerile contrare sunt infierate cu.... manie proletara. Numai in comunism nu aveam dreptul la opinie diferita. Si acum voi spuneti ca Jordan Peterson face apologia Rusiei, a marxismului si comunismului ???? Habar n-aveti dragi progresisti ce inseamna marxism, comunism. Se vede ca nu ati citit nimic in acest sens, altfel v-ati fi regasit toate ideile pe acolo. O sa ramaneti pe dinafara peste tot, si veti zgaria gardurile ca pisicile....insa, spre deosebire de pisici care sunt lasate sa intre in viata noastra, voi veti ramane afara definitiv....That"s life!
  • Like 5
  • @ Eliza Mioc
   Flxj check icon
   S-a umplut pămintul de progresiști ravasiti. Nu mai ai unde te aseza sa citesti o carte serioasă. Ramine sa citesti cartile lui Peterson in tramvai in cele 50 de minute catre muncă.
   • Like 0
 • Mirea check icon
  Mai ai un eon până să-l anungi pe Peterson, moșule!
  • Like 4
 • D check icon
  Păcat că republica.ro permite astfel de articole pline de jigniri gratuite și atacuri la persoană.

  Domnule Badea, înțeleg că nu puteți tolera alte curente de gândire, însă nu este nevoie să-l jigniți pe Peterson sau să-i jigniți audiența.

  Mai bine v-ați rezuma la articolele dvs. de pe digi24.ro, alea cu titluri deloc manipulatoare, și i-ați lăsa pe oamenii mari să discute idei de oameni mari. Mai aveți mult până să înțelegeți despre ce vorbește Peterson.
  • Like 5
  • @ D
   Care „curente de gândire”???
   Conspirațiile împletite cu manipularea? Necunoașterea crasă a dreptului internațional? Negarea beneficiilor imense pentru România, ca membră UE?
   • Like 2
  • @ aurora oncescu
   D check icon
   Ce conspirații, doamnă? Ce beneficii la apetența UE a României a negat Peterson?
   • Like 3
  • @ D
   Citiți în articol!
   • Like 0
  • @ D
   Stați un pic, că n-ați înțeles ideea. Site-ul republica.ro nu doar că permite astfel de articole, dar acesta este rolul site-ului: să facă propagandă fix în acestă direcție, a progresismului, globalismului, neomarxismului, adică exact pe dos de ce opiniază domul Peterson. E normal să-l înfiereze pe acesta cu ”mânie proletară”.
   • Like 2
 • Ma intreb in ce calitate de expert acest Marco Darius Badea, jurnalist cu studii juridice și socio-politice (ceva doctorate? maitrise?) isi da cu parerea despre Jordan Peterson? O personalitate care are toate calitatile de a evalua si a isi spune parerea despre anumite situatii in care omenirea este impinsa in a lua pozitie. Iar daca acea pozitie NU este cea pe care jurnalistii nu o agreaza, acea pozitie este atacata din toate partile de cei care considera ca doar pozitia lor este cea buna.
  Ar fi interesant de vazut citi ar veni sa-l vada pe acest Marco Darius Badea la un colocviu, sau daca ar fi in stare sa-si sustina punctul de vedere in fata unuia ca Jordan, extrem de bine educat si informat.
  Jordan prezinta FAPTE, nu vise roze inventate.
  Nu este de acord cu obligarea cetateanului de a accepta si de a se adresa intr-un fel anume unei alte persoane care vizibil este de alt "gen", nu este de acord cu anularea biologiei, nu este de acord cu incercarea unei anumite miscari sociale de a innabusi orice tentativa de discutie, si care o face intr-un mod violent.
  Citind un politician care poate greseste, nu inseamna ca este de acord cu acel cineva.
  Iar faptul ca politicile sunt dictate de Bruxelles, unde greseste?
  In momentul in care o tara nu este de acord cu anumite legi DICTATE de Bruxelles, care sunt caile acesteia de a respinge acele legi? Pentru ca respingerea unor legi implica automat amenintarea cu "taierea fondurilor" - exact ALEA de care Marco Darius Badea vorbeste.
  Nu trebuie sa iei litera de lege ceea ce Jordan Peterson spune - doar sa te gindesti la ce a spus si la ce spune, si sa-ti folosesti creierul ca sa-ti formezi propria ta parere.
  S-a trezit un "nima-n-lume" sa vorbeasca.
  • Like 6
  • @ DinCanada
   corne check icon
   peterson nu se adreseaza unui public de experti, ci unor simpli dobitoci, precum mnetale. el insusi probabil nu contrabalanseaza echitabil procentul de incultura al ignorantului auditoriu, ceea ce il face si ticalos. sau ...ticalos si lefegiu. acum, daca autorul articolului nu ti a schitat suficient de clar o argumentatie contra acceptabila si stimulanta, atunci admite parerea unui nonsalant ca mine: individul e nociv, genul de idiot sofisticat garnisit cu notiuni de retorica ieftina, care prinde de minune la publicul din patura stagnanta dar mandra a societatii de oriunde. iata, asa cum mnetale iti permiti, ca un simplu gura casca involuat din ceata adulatorilor acestui panglicar, sa inghiti nemestecat tot ce-ti baga dumnealui pe gat, permite-mi si mie, dintr-o pozitie perfect egala cu a dumitale, sa am o parere opusa despre ipochimen. iti suna logic?
   • Like 3
  • @ DinCanada
   Nu confundați jurnaliștii cu oamenii politici, în cazul de față cu un impostor conservator!
   Menirea jurnalistului nu e să țină discursuri ci să le analizeze pe cele ale oamenilor politici!
   • Like 2
  • @ corne
   Adrian S check icon
   Vai de capul nostru. Nu ne mai facem bine:).
   Fiecare om are dreptul la o opinie. Nu ne convine, asta este.
   Pana una- alta nu vad alti sustinatori ai ziaristului.
   Strangetu o majoritate, promovati o lege si interziceti-l pe canadian in tara :)))
   Oamenii platesc sa il vada, sa il auda, sa intre in contact cu el. Cine plateste bani buni pentru ceva de proasta calitate? Da, stiu..manelistii...dar nu erau in sala:)
   Spor
   • Like 2
  • @ Adrian S
   corne check icon
   babaeatu, analfabet functional esti cand citesti un text dar nu poti extrage ideea. o sa ti-o prezint mai schematic, pentru infrastructura ta neuronala:
   - fiindca tovarasul tau intr-ale bubuielii intracraniene cerea public sa ni se spuna, donle, ce mare expert e autorul articolului de-si permite sa-l critice pe filfizof, i-am spus ca audienta lui nu e formata din experti (ci din imbecili, poftim), asadar orice simplu imbecil are dreptul fie sa l aclame, fie sa pice in dezacord cu el. pentru atenuarea framantarilor axiologice, il poate considera pe semnatarul articolului drept cel mai mare imbecil dintre noi si - IN DEPLINA CONCORDANTA cu solicitarile inimii tale democrate, ii poate ingadui opinia fara sa-i ceara adeverinte de exeget.

   ah, tot complicat mi-a iesit. mai incerc o data, fii atent: daca voua insiva, prostovani fiind, nu va cereti calificare de experti ca sa fiti de acord cu trompeta frunzei de artar, de ce noua (cu autorul articolului in frunte), la fel de prostovani, ne cereti? noi nu avem dreptul la o opinie?
   acum ai sanse sa pricepi de ce te consider prostovan. cand imi ceri, retoric, sa strang o majoritate cu care sa va interzic mentorul, esti prostovan cu tupeu, pentru ca nicaieri in comentariul meu nu am sugerat posibilitatea asta.
   • Like 2
  • @ DinCanada
   Flxj check icon
   Peterson e doar psiholog, fost medic, fost profesor. Cunoștințele lui in economie, sociologie , istorie, arta si ce-o mai fi... a, da clima pămintului, sint la fel de relative ca oricărui cititor de enciclopedii, ziare si facebook. Isi umple timpul si buzunarele cu discutii pe yutube si prezentari/conferinte cu logoree savante fara prea mare bază.
   • Like 0
 • Mihai check icon
  Urmărind interviuri cu JP nu mi s-a părut deloc pro tiranie și nicidecum prorus. Iar când vine vorba de cenzură și propagandă, aceasta este mult mai prezentă de cealaltă parte, a se vedea cazul Twitter.
  • Like 5
  • @ Mihai
   corne check icon
   cand in gasca ta de cartier circula opinia ca 2+2=5, e extrem de probabil ca profii tai de la scoala sa para niste propagandisti extremi cand sustin ca 2+2=4.
   de cand doza de adevar a unei afirmatii depinde de insistenta sau relaxarea celui care o face? daca nu depinde, atunci observa singur ca esti pe un canal de perceptie gresita si corecteaza-te, nu starui acolo.
   nu in ultimul rand, notiunea "propaganda" chiar nu te deranjeaza? termenul are limitele lui de intrebuintare semantica, daca nu faci altceva decat sa il preiei rasturnat de la vreun "influencer" cu ceva obiective pe agenda, de pilda, ajungi sa semeni cu un tovaras de altadata. pe vremea aia acest "argument", folosit de netotii aflati la mansa, putea pricinui mari necazuri oricarui nevinovat.
   • Like 4
  • @ Mihai
   Flxj check icon
   Daca i-ai fi urmarit postarile pe YouTube ai fi realizat ce fel de om e. Omul e prorus. Si-a botezat fiica dupa numele lui Gorby, si-a maritat-o cu un rus, s-a dezintoxicat de antidepresive la Moscova si in Serbia, referintele lui literare principale sint Dostoievski si Soljenitsin, are o colectie de arta sovietica si nu s-a sfiit sa-l pomeneasca pe Putin ca fiind un luptator contra progresislumlui Woke. Atitudinea lui fata de pritestele din Canada au fost cut se poate de anti Trudeau fara a expune obiectiv realitatile momentului, are o atitudine voalata pro Trump, mănîncă o pîine la o platformă neicon americană: "The Daily Wire". Omul e vinzator de apa de ploaie. E psiholog si nimic mai mult de atît. Cit de bun psiholog? Pai daca s-a intoxicat cu antidepresive....
   • Like 0
 • Adrian S check icon
  Vad ca nu se rateaza nici un eveniment mai de doamne ajuta, si se toaca tot in malaxorul presei independente.
  Ironia sper ca este bine inteleasa.
  Asa se face popularitate unor anonimi. Pe carca unor valori greu de contestat.
  Canadianul asta este o figura respectata la nivel mondial, si vine..nimeni de nicaieri sa ii faca critica marxist leninista.
  Toti spalatii la creier striga la altii ca sunt spalati la creier.
  Oameni buni...avem libertatea de a urma orice curent sorim. Avem liberul arbitru. Democratia este dictatura majoritatii.
  Daca promovati topicuri care sunt respinse de majoritate, nu inseamna ca suntem needucati, primitiv8, comunisti ..sau cum mai ziceti voi. Pur si simplu nu ne convine ideea voastra si nu o acceptam. Puteti sa crapati de ciuda, dar pana nu veti convinge majoritatea ca e o idee buna...ramane o idee.
  Si se face ce vrea majoritatea. Si majoritatea se castiga prin munca de convingere, nu cu aruncat de noroi in cei care au o alta opinie.
  Spor
  • Like 5
  • @ Adrian S
   Sunteți violent în exprimare, de ce?
   Unde ați citit în articol că sunteți comunist, primitiv, needucat?
   • Like 1
  • @ aurora oncescu
   Adrian S check icon
   Iar cu violenta, darcin exprimare defel ca nu suntrm fata in fats.
   Toata lumea vede violenta!!! Este sinceritate, avordare directa..
   Ca de atata" politically correct " nu se mai poate trimite mesajul concis.
   Comunist, primitiv, needucat...sunt caracteristicile puse oamenilor de bun simt de care ultra permisivi si atotstiitori ( in general asa se numesc frustratii de moda noua) . Da, asa ni se spune noua ..celor care nu acceptam shit ul altora.
   Dar nu face parte din topicul curent, asta este o alta tehnica de propaganda..cand nu merge cu argumente, ne luam de forma, context, mod de exprimare..orice sa iesim in fata cumva..daca nu victoriosi, macar victime
   • Like 3
  • @ Adrian S
   Doriți argumente în lipsa unui răspuns legat de violența de limbaj la care apelați și acum!
   Nu există dialog în afara unui mod de adresare civilizat.
   • Like 0
 • IraM check icon
  Vorbe goale si jigniri gratuite. Jordan Peterson un 'semidoct'? Pana si progresistii lui Justin Trudeau il respecta pe Jordan. Omul asta face sali pline in toata lumea de ani si ani. Predica toleranta si ratiunea, critica ura si rautatea. Daca stai cu ochii lipiti de CNN toata ziua, normal ca devii un minion. Asta e. Dar atentie: pe drumul pe care ne duce ideologia woke, scrie mare si sus: Dead-end. Succes!
  • Like 8
  • @ IraM
   „Devii un minion”??????
   • Like 1
  • @ IraM
   „Devii un minion”?????????
   • Like 1
  • @ aurora oncescu
   Adrian S check icon
   :) om de plastic, jucarie, puppet in en,
   • Like 1
  • @ IraM
   corne check icon
   1. si florin saleam "face" sali pline
   2. daca predica toleranta, de ce sariti la gatul autorului pentru ca are o parere diferita de a voastra?
   3. daca "predica ratiunea", de ce nu-l ascultati? individul asta va indeamna, practic, sa realizati singuri ca-i o trambita de tinichea.
   • Like 1
  • @ Adrian S
   ???
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Nimic nou sub soare,alt păcălici care vine în Românica la îmbrobodit dacii liberi de minte .Iar la ăștia oricum nu prea mai ai ce spăla și dacă încerci să-i speli pe creier le dispare cu totul.
  • Like 6
  • @ Dorin
   Adrian S check icon
   Daci liberi cu bani in buzunar dispusi sa ii cheltuie pe acest pacalici.
   Daca iti pare o metoda buna, o poti incerca.
   Mesajul fara substanta nu atrage. Daca nu ai piata, degeaba este pacalici..ca te pacalesti singur.
   Baiatul ala, pacalici asa cum e, a discutat cu mai toti lederii lumii libere, e un psiholog recunoscut la nivel planetar ...si un practician. Ce vorbeste, a experimentat, a trait.
   Dacii leberi si cu bani vor sa primeasca ceva intelepciune in schimbul banilor, poate astfel vor conserva sau extinde libertatea dacilor.
   Vreti daci neliberi...mergeti in Bucovina aia de peste hotare...sa vedeti cum le merge.
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult