Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pedepsiți sau salvați?

Bucurelti, oraș fantomă

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Am publicat de curând o discuție neortodoxă cu economistul șef al BNR, Valentin Lazea, prilej cu care am căzut de acord că modelul economic de dezvoltare a societății umane nu mai este sustenabil. În consecință, teoriile economice ar trebui schimbate fundamental printr-o focalizare pe creșterea PIB per capita și nu doar a PIB. De asemenea, civilizația umană nu are nicio șansă să salveze planeta atâta vreme cât creșterea populației nu se va plafona rapid și cât timp comportamentul nostru consumerist nu se va schimba fundamental.

Sceptic, remarcam că istoria omenirii ne arată că schimbări de comportament nu pot fi decât rezultatul unor motivații economice induse de mecanismul piețelor libere sau de politici economice deliberate. Iată că, la distanță de doar câteva săptămâni, sunt nevoit să recunosc că am omis un element extrem de important care poate schimba comportamentul uman: pandemia. 

Iar consecințele pandemiei actuale vedem cum operează cu o precizie matematică exact în direcția în care omenirea ar trebui să se miște pentru salvarea planetei, prin modificarea comportamentului uman. O schimbare care ar fi fost imposibil de imaginat la o astfel de scară și într-un timp atât de scurt.

Vorbeam de reducerea emisiilor prin renunțarea la cea mai mare parte a călătoriilor cu avionul și la practicarea de excursii virtuale? Este exact ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu mai călătorește acum, ci "vizitează" Pământul de la domiciliu.

Vorbeam de micșorarea metodelor poluante de producere a energiei electrice? Iată, fotografii din satelit arată micșorarea dramatică a poluării produse de termocentralele pe cărbune din China. 

Vorbeam de micșorarea apetitului consumerist? Iată-ne siliți să ne prioritizăm serviciile și produsele cu adevărat importante pentru viața noastră. 

Și tragic, da, creșterea populației globului va fi afectată de viețile pierdute în contextul pandemiei.

Ce se va întâmpla după stingerea pandemiei va demonstra dacă am învățat ceva din ceea ce tocmai ni s-a întâmplat, sau ne vom întoarce la comportamentul nostru distructiv și total nesustenabil.

Vom renunța la „aerul de munte" din București? Vom renunța la apa limpede și lebedele de pe canalele Veneției? Vom renunța la cele peste 200 de milioane de tone de bioxid de carbon pe care China nu le-a mai emis în această perioadă? Adică emisiile pe jumătate de an ale Marii Britanii…

Vom renunța la lucrul de acasă și ne vom întoarce la mașinile noastre pentru a petrece ore în trafic? Pandemia este un prilej extraordinar de resetare a comportamentului nostru. Sumele imense destinate relansării economice ar trebui să fie investite plecând de la cu totul alte principii de dezvoltare: sustenabile și prietenoase cu natura.

Cineva, pentru unii Tatăl, pentru alții Geea și pentru alții Omul a creat acest virus poate ca să forțeze o reevaluare a priorităților noastre și a modului în care ne dezvoltăm ca civilizație pe această planetă.

Trebuie să profităm de această oportunitate pentru a ne reinventa. A doua oportunitate ar putea fi cu mult mai devastatoare.

Articol publicat pe site-ul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate suntem foarte buni cu totii la trimis lozinci in spatiul public. Ideal ar fi sa scurtam cat mai mult timpul in care sa modificam modul haotic in care se desfasoara lucrurile. Numai gandindu-ma la atatea canale de televiziune care inca ruleaza niste mizerii absolut inutile si de prost gust. Cheltuiala prosteasca de energie si timp! Oamenii trebuie implicati in lucruri practice ! Televiziunile ar trebui transformate in mijloace oneste de educatie, oferind o varietate de preocupari practice din care oamenii sa invete, sa poate face deja ceva, fiecare, nu o droaie de paraziti sa piarda vremea si altii sa munceasca pentru ei! Societatea trebuie sa utilizeze mijloace de identificare a tuturor membrilor ei in sensul constientizarii tuturor asupra gasirii unor scopuri utile carora sa le dedice timpul lor, daca vor sa merite sa faca parte din aceasta societate a oamenilor si nu a parazitilor. Nu sunt paraziti doar cei care nu fac nimic, sunt paraziti toti cei care cad in depresie si traiesc steril. O societate avansata tehnologic ar trebui sa nu lase pe nimeni de caruta, ci sa le dea tuturor ceva de facut, identificandu-le aptitudinile si mobilizandu-i sa si le FOLOSEASCA atat pentru binele societatii cat si pentru implinirea lor ca oameni! Poate ca aceasta criza va duce la solutii constructive pe calea acestui deziderat!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult