Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pensiile speciale, impozitate progresiv cu până la 95% - propunere a PNL. Excepție vor face militarii și polițiștii. Proiecte similare au depus USR și UDMR

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

PNL propune ca pensiile speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, să fie impozitate cu până la 95%. O propunere similară a depus marți și USR, iar parlamentarii de la UDMR subliniază că ei au de anul trecut o inițiativă de impozitare cu 90% a pensiilor speciale, scrie G4Media.

Pensiile speciale cuprinse între 2001 și 4000 lei ar urma să fie impozitate cu 10%, pensiile speciale cuprinse între 4001-7000 lei , cu 60%, iar cu 95% să fie impozitate pensiile speciale care depășesc 7.000 lei.

Amendamentul a fost depus de Florin Roman și Daniel Fenechiu în numele parlamentarilor PNL la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 29/2020.

Categoriile ale căror pensii speciale ar urma să fie supuse impozitării progresive, potrivit amendamentului PNL sunt: parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR; funcționarii Curtii de Conturi; Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

Un proiect de lege similar au depus în Parlament deputaţii USR Claudiu Năsui şi Cristina Prună. Documentul prevede impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare faţă de pensia contributivă, scrie Agerpres.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei. Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depăşeşte 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanţă uriaşă este şi între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 de lei, şi pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei şi 19.000 de lei”, se arată într-un comunicat USR.

UDMR a depus anul trecut un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat, într-un comunicat, că UDMR a depus în decembrie 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depăşesc indemnizaţia netă a preşedintelui ţării. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Se trece de la o extrema la alta ! Impozite de 60 si 95 % !!!! De ce nu da parlamentul o lege prin care sa spuna ca politica in domeniul legilor cu privire la sistemele de pensionare o face parlamentul si ca orice lege in acest domeniu nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala, Pana la urma tine de resurse asa cum a spus si onorata Curte in 2011 cand a motivat la fel, dar atunci a zis ca se poate la toti, inclusiv la militari, DAR NU SI LA MAGISTRATI !!! Sa scoate o lege noua prin care sa fie recalculate toate pensiile de serviciu/speciale, lege legata tot de contributivitate dar cu adaosuri peste de bun simt. exemplu maxim de 2-3 ori ce rezulta pe contributivitate , functie de vechimea in profesie.....sau alte variante asemanatoare....
    Clar va fi in neregula atunci cand sunt scosi militarii si politistii, care au tot pensii de serviciu, calculate altfel decat pe contributivitate !!! Aici mai este un aspect, nu poti schimba regulile in timpul jocului !
    Multe sunt in neregula ! Propunerea celor de la USR ii duce la o pensie mai mica decat ar avea pe contributivitate !! o sa ne pomenim ca magistratii vor vrea mai repede contributivitate decat procentele lor !!! Politica se face cu ratiune , nu cu ura si partinire ! Orice pensie calculata altfel decat pe contrbutivitate care depaseste de 8-10 ori pensia medie in Romania este de domeniul absurdului !
    • Like 2
  • Tot e ceva ca se face pasul dar ca principiu pensiile speciale trebuie eliminate iar pentru cei care le au deja si potrivit deciziei CCR (mare surpriza!) nu le pot fi anulate sa li impoziteze drastic. Adica 99% pe toata suma. Pe proiectul PNL o pensie speciala de 10000 de lei devine una de 5150. Tot e mult.
    Iar in cazul militarilor si politistilor cred ca ar trebui discutat in legatura cu pensionarea. Dupa 50 de ani, chiar daca nu mai pot fi in structuri operative acestia pot sa ocupe diverse alte posturi: personal TESA, paza obiective publice cu risc scazut, dispecerat, ofiter de serviciu diverse institutii, asigurare permanenta la posturile rurale, etc. De ce sunt pensionati la varste tinere?
    • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Ionel check icon
      50 de ani este o varsta tinara !!?? Unii lucreaza de la 20 de ani, Crezi ca 30 de ani in armata /politie se compara cu 30 de ani de birou !? Apoi, trebuie sa ne uitam si la alte state. In orice stat daca depasesti 25 de ani de munca in armata/politie poti cere pensionarea anticipata. Formulele de calcul sunt facute cu dedicatie si aici sunt in neregula ! Pentru ca au ajuns unii cu 20 de ani sa aibe pensiimai mari decat cei cu 35 de ani vechime !? sau subofiteri de politie cu pensii mai mari decat colonei de armata !!!
      • Like 1
    • @ Ionel
      Eu am un prieten foarte bun pensionat la 48 de ani. Si care bineinteles ca s-a reangajat imediat dupa aceea, ca toti cei ca el. Ce povesti indrugi aici cu uzura? Daca ar fi uzati ar sta acasa, nu s-ar reangaja. Ce naiba, vorbim ca sa nu tacem.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Dorin check icon
      48 de ani e mult, cunosc unii pensionați la vârste mult mai fragede și cuibăriți bine la poliția locală sau ca șefi și șefuleți pe la diferite firme de pază.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Exact despre asta vorbesc. E ridicol. Culmea e ca prietenul meu nu era in structurile operative, el era la IT. Si a fost pensionat la 48 de ani!!! Am avut intalnirea de 30 de ani si dirigintele nu era inca pensionat, dar el era. Iar colegi de-ai lui de facultate, facand absolut aceeasi munca, mai au ... ha-ha... pana la pensie.
      Si nu e vorba de el acum, era un exemplu, chiar ma bucur pentru el, e vorba de sistemul care permite asta.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Ionel check icon
      Tocmai asta indrug, Ne place noua sa generalizam !? Ii bagam pe toti in aceiasi oala ! excat ca in politica. PNL-istii de psd-isti si invers ! Legea dn 2015 facuta de oprea cu dedicatie, asta este buba. Dupa legea din 2001 iti spun eu ca la 48 de ani, it-ist, iesea cu 2 lei pensie si nu mai pleca !! Pai au iesit chestori cu 18 000 de lei pensie ! care mai lucreaza la stat si astia !!?
      • Like 0
    • @ Ionel
      Bine.
      • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult