Foto: Profimedia/ AFP/ Daniel Mihăilescu
Am avut neplăcerea săptămâna trecută să îl ascult, într-o intervenție la Digi24, pe managerul spitalului „Caritas” din Roșiorii de Vede care striga pe post un apel către concetățenii lui să stea liniștiți că la ei în spital nu se vor trata bolnavii de Covid-19, deși un ordin de Guvern era dat în acest sens.
Discuția pornise de la faptul că spitalul nu avea decât „un singur monitor dintr-ăsta de respirație vitală”, fapt cât se poate de grav într-adevăr, dar perorațiile managerului aruncau gaz peste frica locuitorilor din Roșiorii de Vede de boală și de virus.
Alt exemplu a venit săptămână asta când, la spitalul din Mioveni, medici și asistente și-au dat demisia la aflarea veștii că vor trata pacienți de Covid-19. Decizia a fost din nou justificată prin faptul că nu au primit deocamdată echipamente de protecție. Deși înțeleg îngrijorarea asupra faptului că nu sunt bine dotați, tot nu înțeleg atitudinea acestor medici în fața situației date.
Am discutat zilele trecute cu două prietene ale căror părinți sunt doctori în Italia și în Germania. În Italia situația e gravă, o știm. Doctorii, chiar și cei testați pozitiv, îi tratează pe bolnavi, echipamentele sunt puține, oamenii sunt consultați și cazați în corturi, doctori în vârstă vin din pensie să îi ajute pe cei tineri. În Germania, unele spitale nu folosesc deocamdată materiale de protecție, chiar dacă primesc pacienți suspecți de Covid-19, pentru a nu termina stocul înainte ca situația să devină critică.
Deși toată Europa suferă de lipsă de echipament, atitudinea doctorilor diferă. Și nu aș vrea să generalizez, majoritatea medicilor de la noi depun eforturi supraomenești - opinia mea îi vizează doar pe acești manageri de spitale din orașe mici, unde din păcate necunoștința este mare, iar frica imensă.
Nu numai câțiva medici și-au dat arama pe față în zilele acestea de mare încercare, cât - cum altfel?! - și câțiva politicieni. Zilele trecute senatorul PMP Lucian Cătălin Iliescu arunca cu ură înspre diaspora: „Când dau de greu și văd că nu vine salvarea deoarece nu au contracte de muncă, implicit nu au contribuit, dau fuga acasă. Aici e perfect pe banii contribuabililor”. Nu numai că nu ai cum să închizi granițele propriilor cetățeni, făcându-i apatrizi în acest fel, dar se pare că senatorul a uitat și de milioanele de euro de-a lungul anilor care au fost pompate în economie de părinți care lucrau poate la negru în Italia și Spania, părinți care altfel ar fi trebuit să primească ajutor social de la statul român dacă ar fi stat acasă, neavând locuri de muncă în satele de unde vin. Au decis să plece și să muncească, unde au găsit – uneori și la negru, fiindcă statul nu a reușit să le ofere perspectiva unui viitor. Ce vrea să spună senatorul este că acești oameni erau buni când trimiteau bani, dar sunt răi și ciumați acum că și-au pierdut locurile de muncă și sunt nevoiți să se întoarcă, bolnavi fiind.
Să nu se înțeleagă de aici că aprob comportamentul celor care nu au respectat carantina sau izolarea la domiciliu.
Ce vreau să spun este că, deși ne considerăm un popor creștin, în momentele critice, când trebuie să ne arătăm umanitatea și să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, suntem inundați de frică și dăm dovadă de un egoism feroce.
Articol apărut pe blogul autoarei
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca despre ea este vorba, va dati seama ce de fake news circula!!!
Si cu patriotismul e la fel , ne ia cu frisoane prin buric cand auzim imnul si cam asta este totul. Daca avem o tuica la bord , ne ia si plansul .
Nici pe doctori si asistente nu-i poti invinui ca-si dau demisia daca nu au echipamente ,dar si aici trebuie vazuta care-i situatia . Oricum demisia este o dovada de lasitate ca si exemplu in Franta isi pierd dreptul de practica daca dau bir cu fugitii. Greu sa te pui in pielea lor.
Păi degeaba tu, stat, amendezi privaţii – când chiar tu nu respecți prevederile pe care tot tu le-ai emis. Ar fi interesant de aflat dacă, (sau nu), în spitalele private - gen Sanador, Medlife, Regina Maria, etc., sunt (sau nu) condiții mai sigure decât în spitalele de stat(?). Întreb, pentru că la ştiri, deocamdată, nu se discută nimic despre situaţia medicilor din spitalele private. Ei nu sunt expuși la același pericol de contaminare? Sau, poate managementul din spitalele private este unul onest și performant, faţă de managementul numit politic din spitalele de stat?
Secundo. Romania nu a castigat al doilea razboi mondial.
Ca adaos va sfatuiesc sa nu impuscati pe nimeni ci mai degraba sa va incepeti prin a va cunoaste drepturile si istoria. Sanatate!