Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Covizii”, noii ciumați: este cu atât mai grav, cu cât stigmatizarea începe din spitale, unde personalul medical fie se baricadează în fața pacienților, fie dezertează

Stigmatizare covid

Foto: Profimedia/ AFP/ Daniel Mihăilescu

Am avut neplăcerea săptămâna trecută să îl ascult, într-o intervenție la Digi24, pe managerul spitalului „Caritas” din Roșiorii de Vede care striga pe post un apel către concetățenii lui să stea liniștiți că la ei în spital nu se vor trata bolnavii de Covid-19, deși un ordin de Guvern era dat în acest sens.

Discuția pornise de la faptul că spitalul nu avea decât „un singur monitor dintr-ăsta de respirație vitală”, fapt cât se poate de grav într-adevăr, dar perorațiile managerului aruncau gaz peste frica locuitorilor din Roșiorii de Vede de boală și de virus. 

Alt exemplu a venit săptămână asta când, la spitalul din Mioveni, medici și asistente și-au dat demisia la aflarea veștii că vor trata pacienți de Covid-19. Decizia a fost din nou justificată prin faptul că nu au primit deocamdată echipamente de protecție. Deși înțeleg îngrijorarea asupra faptului că nu sunt bine dotați, tot nu înțeleg atitudinea acestor medici în fața situației date. 

Am discutat zilele trecute cu două prietene ale căror părinți sunt doctori în Italia și în Germania. În Italia situația e gravă, o știm. Doctorii, chiar și cei testați pozitiv, îi tratează pe bolnavi, echipamentele sunt puține, oamenii sunt consultați și cazați în corturi, doctori în vârstă vin din pensie să îi ajute pe cei tineri. În Germania, unele spitale nu folosesc deocamdată materiale de protecție, chiar dacă primesc pacienți suspecți de Covid-19, pentru a nu termina stocul înainte ca situația să devină critică. 

Deși toată Europa suferă de lipsă de echipament, atitudinea doctorilor diferă. Și nu aș vrea să generalizez, majoritatea medicilor de la noi depun eforturi supraomenești - opinia mea îi vizează doar pe acești manageri de spitale din orașe mici, unde din păcate necunoștința este mare, iar frica imensă.

Nu numai câțiva medici și-au dat arama pe față în zilele acestea de mare încercare, cât - cum altfel?! - și câțiva politicieni. Zilele trecute senatorul PMP Lucian Cătălin Iliescu arunca cu ură înspre diaspora: „Când dau de greu și văd că nu vine salvarea deoarece nu au contracte de muncă, implicit nu au contribuit, dau fuga acasă. Aici e perfect pe banii contribuabililor”. Nu numai că nu ai cum să închizi granițele propriilor cetățeni, făcându-i apatrizi în acest fel, dar se pare că senatorul a uitat și de milioanele de euro de-a lungul anilor care au fost pompate în economie de părinți care lucrau poate la negru în Italia și Spania, părinți care altfel ar fi trebuit să primească ajutor social de la statul român dacă ar fi stat acasă, neavând locuri de muncă în satele de unde vin. Au decis să plece și să muncească, unde au găsit – uneori și la negru, fiindcă statul nu a reușit să le ofere perspectiva unui viitor. Ce vrea să spună senatorul este că acești oameni erau buni când trimiteau bani, dar sunt răi și ciumați acum că și-au pierdut locurile de muncă și sunt nevoiți să se întoarcă, bolnavi fiind.

Să nu se înțeleagă de aici că aprob comportamentul celor care nu au respectat carantina sau izolarea la domiciliu.

Ce vreau să spun este că, deși ne considerăm un popor creștin, în momentele critice, când trebuie să ne arătăm umanitatea și să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, suntem inundați de frică și dăm dovadă de un egoism feroce.

Articol apărut pe blogul autoarei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dezertorii au atitudine unilaterala precum demisionarii motivele sunt asemanatoare:sa le fie mai bine,sa nu raspunda,sa nu moara, mai rar sa recunoasca nepotrivirea la locul "nimerit".Pedeapsa se aplica doar la dezertori:ei fug de sub juramant fara semnatura..... Medicii au dreptul sa refuze sa opereze cu cutitul de bucatarie,dar trebuie sa lupte sa fie protejati pentru a putea salva.!A trimite soldat neinarmat in bataia pustii e prea grav pentru a mai comenta.Daca gresesc,imi cer iertare...
  • Like 0
 • Nu au năvălit numai cei ce au plecat la muncă, aici nu mai au unde munci de pe vremea criminalilor Iliescu, roman și toată șleahtă de trădători. Ne-am trezit, preponderent, cu scursura societății, cei ce au plecat la furat, înșelat, traficat tot ce se poate trafica, chiar și oameni. Știți foarte bine la cine fac referire. Pe ăștia nu-i vrem. Pe scursorile care vin și emit pretenții obraznice. Nu au nici un drept.
  • Like 0
 • În situaţia asta în care unii medici dezertează, iată că ne îmbărbătează atitudinea unor aleşi doctori de frunte care s-au oferit să lucreze voluntar în spitalele ce se luptă cu covidul19. Cinste lor! E vorba de V. Voiculescu, N. Bacalbaşa, N. Bănicioiu, S. Pintea, C. Potor, S. Drăghici, E. Nicolăescu, H. Cristian, I. Luchian, C. Bogdănici, T. Ciuhodaru, A. Nechita, B. Istav, C. Kraibani, L. Roşca, L.T. Paşca, P. Ichim, I. Secăşan şi încă o duzină, două. Aşa să-i ajute Dumnezeu!
  • Like 1
  • @ N Cojocaru
   Cred că nu toți enumerații merită menționați cu elogii. Si, mă rog dacă sunt medici, ce-i împiedică să-și facă meseria? Aaaa, unii se cred politicieni. Dar sunt niște mincinoși, spăgari, hoți și caricaturi. Nu stiu cât valorează profesional un individ ce și-a abandonat o profesiune nobila pentru curva numită politica!!!?
   • Like 1
  • @ N Cojocaru
   maripos check icon
   S. Pintea e cumva Sorina, cea aflata sub control judiciar? Si parca nu era doctor, ci economist? Sau nu mai conteaza calificarea? Poate lucra ca doctor oricine?
   Daca despre ea este vorba, va dati seama ce de fake news circula!!!
   • Like 2
  • @ N Cojocaru
   maripos check icon
   S. e cumva Sorina? Care, de fapt, e economist? Sau nu mai conteaza calificarea? Putem practica toti medicina? Va dati seama ce de fake news umbla ?
   • Like 1
  • @ N Cojocaru
   Domnul Vlad Voiculescu pus alaturi de Banicioiu ,, Avem de toate ,, , economista Sorina Pintea 7% , Bacalbasa Gura Spurcata ? Hmmm , ciudata cardasie ....
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Comparaţiile sunt puţin forţate.
  • Like 0
 • Pai crestini suntem cand pupam poala popii si ne rugam pentru noi si familiile noastre , in rest dupa noi potopul.
  Si cu patriotismul e la fel , ne ia cu frisoane prin buric cand auzim imnul si cam asta este totul. Daca avem o tuica la bord , ne ia si plansul .
  Nici pe doctori si asistente nu-i poti invinui ca-si dau demisia daca nu au echipamente ,dar si aici trebuie vazuta care-i situatia . Oricum demisia este o dovada de lasitate ca si exemplu in Franta isi pierd dreptul de practica daca dau bir cu fugitii. Greu sa te pui in pielea lor.
  • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Dar dacă ar fi pe front, în plin război, ce echipament de protecție ar cere? Sau ar demisiona și in cazul ăla? Sunt niște lași, penuria de echipament nu este numai la noi, în toată lumea există restricții din cauza stocului insuficient. Fiind totuși pe timp de pace ar trebui să-și piardă dreptul de a profesa ca sanitari definitiv nu doar la stat. Te vei izbi de incompetența și indolența lor la particular, pe niște prețuri uriașe sau în cabinetele lor particulare. La măturat străzile și adunatul gunoiului ar trebui să fie singurul loc unde mai pot activa. Eventual și vidanjori.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   1 like . Subscriu intrutotul .
   • Like 0
 • Gabi check icon
  Acum, devine din ce în ce mai clar că „protecția muncii” era folosită doar drept o scuză pentru a putea amenda privaţii. Dar, atunci când statul nu respectă normele de protecție a muncii, se pare că nimeni nu plătește pentru pericolul la care îşi expune proprii angajați.
  Păi degeaba tu, stat, amendezi privaţii – când chiar tu nu respecți prevederile pe care tot tu le-ai emis. Ar fi interesant de aflat dacă, (sau nu), în spitalele private - gen Sanador, Medlife, Regina Maria, etc., sunt (sau nu) condiții mai sigure decât în spitalele de stat(?). Întreb, pentru că la ştiri, deocamdată, nu se discută nimic despre situaţia medicilor din spitalele private. Ei nu sunt expuși la același pericol de contaminare? Sau, poate managementul din spitalele private este unul onest și performant, faţă de managementul numit politic din spitalele de stat?
  • Like 2
 • Suntem oficial, de facto și de jure în stare de urgență, Politicienii, în frunte cu președintele, ne spun că suntem în stare de război cu virusul SARS-CoV-2. Ministrul de interne ne dă ordonanțe militare prin care ne stabilesc amenzi și pedepse penale care de care mai mari și mai ... descurajatoare, și ne stabilesc ore la care personalul din subordine să ne transmită „clar și la intensitatea potrivită” imnul național în semn de încurajare. În schimb nu vedem măsuri clare și ferme luate în scopul susținerii efortului de război. Cred că ar trebui ca toate unitățile medicale să fie declarate unități militare, conduse de un militar, de preferință medic, iar tot ceea ce ține de funcționarea și logistica acestora să fie reglementate prin ordine și legi specifice situației de război. Cred că așa se poartă un război, chiar și cu un virus invizibil dar deosebit de insidios și cu o putere de diseminare nemaiîntâlnită.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Corect ..Si dezertorii impuscati !! Suntem experti la intorsul armelor !!! Asa am castigat al doilea razboi mondial ...
   • Like 3
  • @ Mircea Croiac
   Primo. Nu suntem in stare de razboi. Nu confundati o metafora folosita de autoritati cu o stare de fapt.
   Secundo. Romania nu a castigat al doilea razboi mondial.
   Ca adaos va sfatuiesc sa nu impuscati pe nimeni ci mai degraba sa va incepeti prin a va cunoaste drepturile si istoria. Sanatate!
   • Like 2
  • @ Florin Coman
   Vaaai ce "erudit"! Și eu care credeam că..... .
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   maripos check icon
   Propunerea cea mai potrivita de pana acum! Impreuna cu recomandarea de a purta masca oriunde, oricand. Doar un stat debil poate recomanda contrariul ("Nu purtati masca decat daca..."). Putem in orice moment sa ne aflam in apropierea unui purtator al virusului. Medicii ar fi trebuit sa trateze orice bolnav ca pe un potential infectat, asa si noi. Doar ca la noi statul ne vrea bolnavi, iar prostii rad de cei care totusi poarta masca.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult