Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pentru că le-au plecat angajații, „patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta"

terase - litoral - Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Patronii teraselor și restaurantelor de pe litoralul românesc acuză lipsa acută a personalului, iar unii dintre ei susțin că au ajuns să servească la mese sau să țină locul bucătarilor. Motivul: mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat.

„Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT. Bărhălescu spune că pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor de profil care să pregătească tineri pentru HoReCa au contribuit din plin la actuala criză de personal din sector.

Citiți și:

Cei mai mulți dintre cei ce lucrau în HoReCa înainte de pandemie s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.

În prezent, mulți dintre patronii români de restaurante și terase se orientează spre forță de muncă adusă din Asia. De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari, potrivit Digi24.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu angajatii au plecat ci au fost dati afara din lipsa de munca.
    • Like 1
  • Pai la ce salarii dau cine vrea sa lucreze? Pretul la meniuri aproape ca in vest si salarii de India. Ii greu sa lucrez intr-un restaurant , cu clienti care se cred bulibasi , cu program inadecvat pentru un parinte( seri si weekenduri , sarbatori departe de copii). Dar nu mai le plangeti de mila la patronii din HoReCa , sunt cei mai mari evazionisti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Cristi Danilet - fb

Practic: Prin această soluție se atestă că toți cei care au inițiat, anchetat și judecat în cazul Danileț au greșit. Este vorba de un număr de 18 judecători români de la Inspecția Judiciară, CSM și ICCJ – printre ei și actualul președinte al instanței supreme – care au încălcat legea, sancționând pe nedrept un magistrat. În procedura de la CEDO au intervenit de partea Guvernului patru cunoscute asociații, a căror poziție a fost infirmată de CEDO. foto Facebook/ Cristi Danileț

Citește mai mult

Lia Savonea

Se spune că natura are oroare de vid. Acolo unde există un gol, el va fi umplut, indiferent cu ce, pentru că aceasta este legea naturală. Vidul din Justiție a fost umplut de Savonea. Este Savonea o surpriză? Un șoc? O revelație urâtă? A creat ea singură, ca un mastermind diabolic, rețeaua care controlează astăzi Justiția? Nu a văzut nimeni ce face?

Citește mai mult

Otto Uwe Keul

În ultimii 15 ani, numărul de furnizori de fructe și legume locali ai Lidl România a crescut de la 70 la peste 500. 2025 a însemnat și depășirea unei borne- în sezon, pe rafturile magazinele lanțului de retail s-au găsit numai roșii românești 100%, urzici, leurdă, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel, ceapă verde 100%, pepeni 100%, zmeură și afine 100%, adică produse local. Încurajați de rezultate și de afacerile în creștere, agricultorii au început să exporte prin Lidl România- anul acesta, au ieșit peste granițe peste 1.600 de tone de legume și fructe spre Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria.

Citește mai mult