Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Pentru că le-au plecat angajații, „patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta"

terase - litoral - Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Patronii teraselor și restaurantelor de pe litoralul românesc acuză lipsa acută a personalului, iar unii dintre ei susțin că au ajuns să servească la mese sau să țină locul bucătarilor. Motivul: mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat.

„Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT. Bărhălescu spune că pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor de profil care să pregătească tineri pentru HoReCa au contribuit din plin la actuala criză de personal din sector.

Citiți și:

Cei mai mulți dintre cei ce lucrau în HoReCa înainte de pandemie s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.

În prezent, mulți dintre patronii români de restaurante și terase se orientează spre forță de muncă adusă din Asia. De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari, potrivit Digi24.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu angajatii au plecat ci au fost dati afara din lipsa de munca.
    • Like 1
  • Pai la ce salarii dau cine vrea sa lucreze? Pretul la meniuri aproape ca in vest si salarii de India. Ii greu sa lucrez intr-un restaurant , cu clienti care se cred bulibasi , cu program inadecvat pentru un parinte( seri si weekenduri , sarbatori departe de copii). Dar nu mai le plangeti de mila la patronii din HoReCa , sunt cei mai mari evazionisti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult