Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru că le-au plecat angajații, „patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta"

terase - litoral - Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Patronii teraselor și restaurantelor de pe litoralul românesc acuză lipsa acută a personalului, iar unii dintre ei susțin că au ajuns să servească la mese sau să țină locul bucătarilor. Motivul: mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat.

„Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT. Bărhălescu spune că pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor de profil care să pregătească tineri pentru HoReCa au contribuit din plin la actuala criză de personal din sector.

Citiți și:

Cei mai mulți dintre cei ce lucrau în HoReCa înainte de pandemie s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.

În prezent, mulți dintre patronii români de restaurante și terase se orientează spre forță de muncă adusă din Asia. De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari, potrivit Digi24.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu angajatii au plecat ci au fost dati afara din lipsa de munca.
    • Like 1
  • Pai la ce salarii dau cine vrea sa lucreze? Pretul la meniuri aproape ca in vest si salarii de India. Ii greu sa lucrez intr-un restaurant , cu clienti care se cred bulibasi , cu program inadecvat pentru un parinte( seri si weekenduri , sarbatori departe de copii). Dar nu mai le plangeti de mila la patronii din HoReCa , sunt cei mai mari evazionisti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult