Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pentru că le-au plecat angajații, „patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta"

terase - litoral - Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Patronii teraselor și restaurantelor de pe litoralul românesc acuză lipsa acută a personalului, iar unii dintre ei susțin că au ajuns să servească la mese sau să țină locul bucătarilor. Motivul: mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat.

„Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT. Bărhălescu spune că pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor de profil care să pregătească tineri pentru HoReCa au contribuit din plin la actuala criză de personal din sector.

Citiți și:

Cei mai mulți dintre cei ce lucrau în HoReCa înainte de pandemie s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.

În prezent, mulți dintre patronii români de restaurante și terase se orientează spre forță de muncă adusă din Asia. De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari, potrivit Digi24.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu angajatii au plecat ci au fost dati afara din lipsa de munca.
    • Like 1
  • Pai la ce salarii dau cine vrea sa lucreze? Pretul la meniuri aproape ca in vest si salarii de India. Ii greu sa lucrez intr-un restaurant , cu clienti care se cred bulibasi , cu program inadecvat pentru un parinte( seri si weekenduri , sarbatori departe de copii). Dar nu mai le plangeti de mila la patronii din HoReCa , sunt cei mai mari evazionisti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult