Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru locale, mă gândesc să-mi iau bilet de avion ca să votez acasă. De ce diaspora sărbătorește modest „victoria” acestor alegeri

Mi-e dor de tine

Am ieșit dintr-una din secțiile de votare din Birmingham la ora 19:30, ora Angliei. Pe trepte, oameni zâmbind, urcau și coborau, unii votasera, alții mergeau să o facă. Departe de drama care s-a desfășurat aici în mai, la europarlamentare, cu sentimentul că facem istorie, că lucrurile intră pe făgaș. În țara, votul s-a încheiat. Se anunță rezultatele parțiale și, așa cum am sperat, PSD pierde. Se fac declarații.

Mi-am făcut timp să le ascult. De o parte, un președinte timid, surprins aproape de încrederea nou acordată. Am apreciat discursul pe care l-a ținut și faptul că am văzut în felul în care a vorbit o creștere și accentul pus bine pe oamenii fără de care nu ar fi existat un al doilea mandat. M-a neliniștit prezența celor din jurul președintelui, o prezență slabă, întinată și inegală. O imagine pe care nu mi-o doresc pentru o “Românie normală”, așa cum o numește domnul președinte. De cealaltă parte, o declarație gravă, ton potrivit momentului, și un discurs clar, logic cu o abordare rațională. Îmi este clar că doamna Viorica Dăncilă învață repede și pune în practică cele învățate cu încredere și un oarecare aplomb. Chiar dacă nu este alegerea mea, nu pot să-mi permit să nu recunosc elementele unde se înregistrează progres. Este vital să înțelegem ambii candidați pentru a ne putea pregăti pentru următoarele etape, mă refer aici la alegerile parlamentare și locale din 2020.

Aștept un moment pentru a privi în jur înainte de a coborî treptele. Majoritatea votanților pe care îi cunosc în Marea Britanie au votat cu sete. Au îndeplinit o nevoie de a fi cetățean cu normă întreagă într-o țară europeană. Dimensiunea Brexitului nu a făcut decât să exacerbeze acest lucru pentru o parte dintre noi, cei care suntem aici de mult timp și ale căror drepturi au fost încălcate de două ori la europarlamentare: scandalul cozilor și lipsa de acces la europarlamentarele românești și lipsa de acces sau îngreunarea acestuia la europarlamentarele britanice. Poate acesta este motivul principal pentru care diaspora română din Marea Britanie a votat atât de consecvent și cu o prezență atât de mare față de alte țări cu populații românești mai mari. Înțelegem ce înseamnă să fii văzut ca “monedă de schimb”, cetățean de rangul doi cum spun britanicii. Dar să nu divagăm.

Presa vorbește despre “victoria președintelui Klaus Iohannis”. Cuvântul “victorie” în acest context îmi pare nepotrivit din două motive. În primul rând, dacă există victorie, aceasta este a oamenilor care s-au implicat. De la cei care au ieșit din casă și au mers la vot, la cei care s-au organizat pentru ca cetățenii să aibă condiții de vot decente. 

În al doilea rând, este mai degrabă vorba de pierderea celuilalt candidat. Cuvântul “victorie” nu poate fi asociat cu președintele Iohannis. Cel puțin, nu pentru moment. Un lucru pe care de altfel, îl recunoaște și dânsul în declarația pe care a dat-o imediat după rezultatele parțiale. Presa ar trebui să înțeleagă această nuantă si să o preia și în felul în care dialoghează cu cetățenii (în interviuri și dialog) și în felul în care relatează lucrurile (prin articole și analize).

Uitându-mă la rezultatele obținute de cei doi candidați, aș trage câteva concluzii simple.

În primul rând, este important să înțelegem contextul în care s-au obținut rezultatele în zona noastra. Secțiile de vot au fost confirmate la aproximativ mai puțin de o luna înaintea primului tur de scrutin. În zona noastra si nu numai, informația a ajuns la populație cu greu, comunitățile fiind dispersate. Pe lângă acest lucru, umilința europarlamentarelor a avut un impact destul de puternic, descurajând participarea și/sau implicarea în viața politică sau civică. Chiar și în acest context, participarea în turul întâi a fost mai mare decât în anumite județe din România. În turul doi, s-a înregistrat o creștere netă de 37% față de primul tur. Concluzia mea este că orice schimbare în această zona la parlamentare sau locale trebuie făcută din timp și cât se poate de pragmatic, asigurându-se o continuitate pentru a capitaliza încrederea câștigată. Este esențial să înțelegem diferențele între tipurile de alegeri pe care le avem la dispoziție și să structurăm oferta pentru alegători în consecință, singurele variabile rămânând referendumurile.

În al doilea rând, se impune o reformă și o restructurare profundă a partidului de guvernământ. În diaspora, ne dorim în primul rând integritate. Este principiul de bază pentru care majoritatea dintre noi am ieșit în stradă. Și motivul secundar pentru care Klaus Iohannis nu poate fi considerat victorios în aceste alegeri (asocierea cu un partid care nu este perceput ca fiind integru). Reamintesc ceea ce am scris pe 30 octombrie 2018: “E dificil să păstrez o imagine curată și integră atâta timp cât picioarele îmi sunt încălțate într-o pereche de pantofi mânjiți, scâlciați.” La parlamentare și locale, această imagine va conta enorm.

În al treilea rând, este vital să înțelegem că PSD a pierdut o bătălie. Dar și-a consolidat baza de alegători și… este foarte clar că au o structură organizată, unită, construită pe interese comune și o strategie pe termen lung. Lucru care nu poate fi spus despre partidele de opoziție. Că aceste lucruri nu au nimic în comun cu integritatea este altă poveste. Știu că este foarte simplu să râdem și să glumim. A ne culca pe-o ureche crezând că PSD a fost învins, în acest moment ar însemna să repetăm trecutul.

Și nu în ultimul rând, dacă la prezidentiale diaspora a beneficiat de șase luni de zile în care să alerge mai ceva decat un atlet la cursa de 100 de metri pentru a-și asigura condiții decente de vot, alegerile locale sunt pe 7 iunie 2020, parlamentarele încep pe 29 noiembrie. Avem la dispoziție aproximativ 5 luni și respectiv 12 luni (timp în care sunt și sărbătorile de iarnă, respectiv vacanța parlamentară) pentru a ne asigura că suntem reprezentați corect și vocea noastră se aude și contează în aceeași măsură cu a celor de acasă, în parlamentul României.

Pentru locale, mă gândesc serios să-mi iau bilet și să merg acasă. Și ca mine gândesc mulți. E poate un al treilea motiv pentru care se sărbătorește modest “victoria” acestor alegeri. Conștientizarea faptului că “mai este mult până acasă” și oricând ne putem rătăci.

Și totuși, în seara aceasta, voi merge și voi ridica un pahar în cinstea celor cu care am gândit și muncit toate acțiunile care au dus la rezultatele acestor alegeri. Merităm cinci minute de respiro. De mâine, it’s business as usual.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vor electronic pentru Diaspora! Asta trebuie.
    • Like 0
  • Da, foarte bine scris, un articol conceput cu "capul pe umeri". Totul este adevarat, PSD-ul are o structura si experienta de a profita de aceasta structura teritoriala bine pusa la punct - si de slabiciunile alegatorilor care formeaza electoratul sau traditional. Greul abia incepe. Trebuie neaparat ca acest partid care isi zice de stanga dar nu are nimic comun, nici cu stanga si nici cu dreapta, ci doar cu furtul.
    • Like 2
  • check icon
    Problema pentru locale, mă repet, cele mai importante alegeri, cei 3 milioane de votanți captivi sunt telecomandați de primari cu ajutorul popilor, este faptul că nu se votează din 2 tururi și că cei care nu lucră sau nu învață unde au domiciliul în acte, în primul rând diaspora și studenții, cam 2 milioane de votanți minim, li s-o furat dreptul la vot prin legea-blat USL din 2015.
    Dacă PNLul nu schimbă legea blătuită în 2015 care ia dreptul de vot la 5 milioane de cetățeni la o prezență ca acum PNL + USR vor avea maxim 3-4 milioane de voturi, PSDul tot atâta și restul sateliților cam 2 milioane, deci șanse maxime la USL 2 ori o majoritate fragilă.
    • Like 1
  • #Votez check icon
    mai bine ia-ti bilet pe viata si vino sa traiesti in Romania...
    • Like 0
  • Eu mă gândeam să-mi iau bilet pentru avion, și să plec din țara asta coruptă; politizată și în școlă, și în spital, și la poliție, și la parchet, și la judecătorie, și la CSM... Prin acest sistem de gașcă, drepturile și libertățile mele sunt facultative, funcție de interesele găștilor. Dacă Iohannis continuă să nu vadă evidența pericolului politizării tuturor instituțiilor, prin intermediul cărora drepturile elementare, constituționale ale cetățenilor sunt călcate în picioare, îmi voi asuma frica de zborul cu avionul... refuz să mai plătesc taxe și impozite unor indivizi care mă fură, iar eu sunt obligat să-i plătesc pentru asta!
    • Like 0
  • Al 2lea articol citit azi care explică punct cu punct de ce trebuie să ne suflecăm mînecile că greul de abia acum începe. O fi greu să priceapă și opoziția lucrurile astea? Că guvernul actual pare să nu se fi dezmeticit.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult