Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pentru unii, femeile sunt utere umblătoare

oameni pe strada - blured

Foto: Andrey Khokhlov / Alamy / Alamy / Profimedia

În cotidianul italian La Repubblica a apărut o știre care vorbește despre o propunere venită din partea lui Maurizio Gasparri, senator Forza Italia. Gasparri dorește modificarea articolului 1 din Codul Civil italian. În acest moment, legal vorbind, drepturile oferite de Republica Italiană sunt subordonate nașterii propriu-zise. Senatorul vrea modificarea în așa fel încât drepturile să fie acordate direct de la concepție. Evident, a declarat că nu urmărește schimbarea legii italiene care conferă dreptul la avort ci... aplicarea ei. Acest lucru urmărește crearea unei îngrădiri a dreptului la avort, dar în așa manieră încât partidul lui Gasparri să poată să se eschiveze public de vreo acuzație.

Fac legătură directă cu discuțiile iscate în urma unei declarații aparținând unei persoane publice din România, care a spus că nu dorește să aibă copii, prilej cu care lumea a pus mâna pe telefoanele mobile și a trecut pe o parte sau pe cealaltă a baricadei. Pe de-o parte sunt cei care spun că fiecare face ce vrea și punct, pe alta sunt cei care spun, aidoma senatorului italian de extremă-dreaptă, că e corpul femeii, dar alegerea e a lumii. 

Dacă am trăi, într-adevăr, în cea mai bună dintre lumile posibile, perspectiva intervenției cu buldozerul în viața privată, mai ales în cel mai intim aspect al ei, nu ar exista. Ar trebui ca în fiecare dintre noi să existe acel simț comun pe care unii îl numesc „bun-simț” sau „cei șapte ani de acasă” care să ne spună că ce face fiecare la el în dormitor nu este problema nimănui.

Aceste abordări, fie ele legislative, ca ale senatorului italian, fie doar strănuturi neuronale, cum sunt discuțiile celor care au sărit la gâtul persoanei care a spus că nu vrea copii, nu sunt altceva decât acte ale unor oameni cu frustrări și traume netratate, plus percepții cognitive care se manifestă în interiorul unor tușe groase trasate într-un proces precar de educație. Ele sunt etichetate drept „conservatoare” și „creștine” doar de dragul mărcii, cam ca pepenii de Dăbuleni.

Cei care înțeleg că individualismul nu este un moft ar trebui să observe un anumit lucru: există undeva, în întunericul societății cotidiene, o forță care vede femeile ca pe niște utere umblătoare. Pornind de la decizia Curții Supreme a SUA, trecând pe la faptul că cineva a plătit o fermă de boți pentru a crea o reacție artificială la o postare de pe Facebook a paginii „Feminism România” care protesta împotriva – atenție! – certificatului de virginitate și mergând până la un site descoperit de ziarul Libertatea, care conținea termenii „familia” și „tradițională” în adresa lui. Pe acest site apăreau doar un citat din Biblie care spune că femeia trebuie să asculte de bărbat și îndemnul „Tu să taci, fă!” Acum înțelegeți la ce mă refer? Iar toate aceste lucruri se întâmplă acum, când voi citiți rândurile astea.

Simone de Beauvoir spunea că e nevoie doar de o criză politică, economică sau religioasă ca drepturile femeilor să fie puse sub semnul întrebării. Haideți să nu-i dăm dreptate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Copilul nenascut este OM, si avorul este o crima. Faptul ca nu poate inca sa comunice cu restul lumii este secundar. Cu atat mai mult cu cat exista o multime de metode contraceptive usor accesibile. \in al doilea rand a face sex este ceva responsabil, nu e ok sa ne imperechem ca animalele in calduri. Ce ne defineste ca oameni, unde este etica unor fiinte ganditoare ?
    • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Dan check icon
      Trollul este TROLL, iar negarea drepturilor femeii ca ființă umană este o crimă. Faptul că trollul are acces la internet este secundar, nu îl face să aibă dreptate. Cu atâ mai mult cu cât bunul simț l-ar fi determinat să se abțină de la hate speech. În al doilea rând, ce îl definește pe troll ca om, dacă el urăște oamenii, unde intervine etica unei ființe gânditoare?
      • Like 3
    • @ Dan
      Rucs Rucs check icon
      Nu va cunosc. Deci cu toata simpatia pt dvs ca om, cu acea legatura data de umanitate, daca vrem, va adresez doua intrebari:
      - de ce persoanele care au alte pareri decat dvs ar fi automat trolli (e un cuvant care va place, se pare), iar dvs insiva nu ati fi? Eu nu va consider troll, dar faceti exact ce fac eu, care m-am invrednicit de apelativul asta din partea dvs. Adica va spuneti o parere. Uneori mai moderat, alteori mai virulent.
      Si a doua intrebare: cum se face ca interzicerea dreptului femeii la avort ar fi o crima (desi femeia nu moare, deci care e crima, mai exact?), dar avortarea fatului nu e o crima, desi e ucidere de facto?
      Insa problema principala a articolului nu e dreptul la avort (nici nu se vorbeste de interzicerea lui, majoritatea pro viata nu pledeaza pt legislatie anti-avort), ci problema e tratarea simplista si intr-o cheie de umor/ironie care nu isi are deoc rostul in raport cu gravitatea subiectului. Nu sunteti femeie, dar poate cunoasteti femei care au fost silite sa faca avort. Niciuna nu a glorificat si sarbatorit evenimentul, va asigur (doar daca nu vorbim de cazuri patologice). A nu vrea un copil este una. Si Delia are tot dreptul sa opteze pt asta. Dar nu e niciun eveniment festiv sa faci un chiuretaj. Psihologia documenteaza ca femeia are depresie postavort, vede mame cu copii peste tot, are cosmaruri, se teme daca va mai fi fertila etc etc. Si in unele cazuri chiar isi pierde fertilitatea. https://a1.ro/showbiz/vedete/patricia-kaas-am-facut-avorturi-acum-nu-mai-pot-avea-copii-e-nedrept-id61221.html
      Aici o aveti pe Patricia Kaas care spune ca a facut avorturi si nu mai poate avea copii. Nu e singura. Maria Tanase - la 16 ani. Apoi si-a dorit si nu a mai avut. A adoptat tarziu o fata, peMinodora.
      Lucrurile nu sunt in alb si negru, iar daca ii spui unei femei ca e o decizie pe care trebuie sa o cantareasca bine, asta nu e hate speech. Ba poate chiar arata empatie.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Dan check icon
      Băi nene, nu ți-e rușine puțin? Sau trollilor putiniști, obișnuiți să susțină un criminal odios, le lipsește acest simț?
      Ce rost are să aburești lumea cu walls of text? A troll is a troll.
      Vezi-ți de treabă, cei ca tine nu pot păcăli cititorii „Republica”. Aveți destule site-uri antiromânești și pro-putiniste pe care să vă exhibați minciunile.
      • Like 0
  • Autorul articolului nu a vorbit de lipsa de responsabilitate. Aici e vorba de legislatie, e vorba de persoane care nu-si doresc un copil, e vorba de decizia pe care fiecare e liber sa o ia pentru el si numai pentru el. Fara amestecul legii, fara amestecul statului, fara amestecul religiei sau a nu mai stiu cui.
    Sunt pro-avort si consider ca doar femeia si numai femeia e in masura sa decida daca pastreaza sau nu sarcina.
    Un copil il ai pe viata. Nu oricine are copii inseamna ca e si responsabil. Sunt atatia copii chinuiti, abandonati sau crescuti in lipsuri uriase. Inseamna ca aia de i-au facut sunt responsabili?
    Exista atata meschinarie in cei care tuna si fulgera pe seama acestui subiect. Se bate atata campii, ceva incredibil.
    Da, a fost declaratia unei persoane publice, a cerei ratiune nu o cunosc, dar ce e limpede e ca a facut o afirmatie si atat. Nu a dat in cap la nimeni, nu a omorat pe nimeni, nu a injurat pe nimeni, nu a prejudiciat pe nimeni. De unde atata ura si macel? Ce treaba are Nelutu, Ionel, Didina si Lenuta cu afirmatia persoanei respective? Cu ce-i deranjeaza? Cu ce-i lezeaza? Cu nimic. Doar in mintea lor proasta considera ca se pot amesteca.
    In rest, vrajeli de genul vai dar ce frumosi sunt impreuna si vai cat se iubesc si totul pluteste pe norisori roz si totul e pufos si diafan in jur. Si normal ca vor avea si copii si vai totul e minunat si fermecator si ce poate fi mai frumos ca o iubire eterna si responsabila... Si vai si vai si ce bine e sa ne amestecam in viata oamenilor neresponsabili si sa-i aducem cu picioarele pe pamant si sa-i invatam noi ce-i responsabilitatea. Noi care avem copii si habar nu avem sa-i crestem bine, sa-i educam bine, sa-i orientam catre invatatura. Dar, vai, noi facem toate astea , draga, dar nu stim de ce nu ne prea ies.
    Oh! Stai ca incepe telenovela mea favorita, nu mai am timp sa-ti explic cat de mult imi educ eu copilul.
    A! Bine ca mi-ai amintit, e o emisiune acum la TV in care e invitat Jean de la Craiova, hai ca te las, mai vorbim.
    In timpul asta, aia micii, erau deja instalati la TV, fiecare la emisiunea preferata a familiei. Unii la telenovele, altii la manele. Educatie, tata, din aia responsabila, facuta de aia responsabili.
    Autorul articolului a vorbit despre dreptul femeii de a decide ce doreste sa faca. Fara nicio ingerinta. Femeia nu e bunul statului, nu e o papusica draguta careia sa i se impuna sa aiba un copil, daca nu si-l doreste. Cu atat mai mult daca acea sarcina survine unui moment de iresponsabilitate. Ea nu trebuie condamnata sa nasca si sa creasca un copil nedorit al carui tata, in aceste circumstante, in 99.99% din cazuri, e total absent, Nu e dreptul niciunui stat, al niciunei legi sa schimbe destinul, viata unei femei doar pentru un moment in care nu a mai fost responsabila.
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Nu am inteles mai nimic din acest articol, doar venin. Ca in toate articolele autorului. Si eu am terminat Litere. “Fascinat de literatura”. Stiti ce e fascinant la literatura? Ca te invata sa vezi nuante, te invata ca viata e multifatetata, ca partile savant slefuite ale unui diamant, in care lumina se rasfrange de zeci, sute de ori. Asta arata marea literatura si asta arata si viata: un copil nu e doar rodul de dormitor unde “fiecare face ce vrea si nu e treaba nimanui”. Este un rod al unei relatii (care si ea poate fi multiplu fatetata, nu doar in alb-negru), este o asteptare a unei familii largite (bunici), este o promisiune catre o societate, este o veriga dintr-un lant, dintr-un neam. Cand copilul e conceput intr-un moment nepotrivit, cand mama este nesigura, in niciun caz ea (indiferent daca are sau nu o constiinta religioasa) nu se gandeste la un avort ca la o extractie de masea. Pentru ea este o trauma, chiar si cand recurge la asta. Trauma de a nu fi sustinuta de partener, sau de parintii proprii, sau de societate, trauma de a nu avea bani, de a fi prea tanara, trauma de a ucide o farama din ea insasi (cum ar fi fost daca? etc). Nu sunteti femeie, acest articol are zero empatie fata de femeie (fie ea pro sau anti-avort), este simplist, cinic si cu glume deplasate, in raport cu seriozitatea subiectului. Ati vazut motto-ul republica.ro? Un om poate schimba cu mintea lui o tara (sau ceva similar). Cum si-ar dori mintea dvs sa ne schimbe? Cum ar arata 18 milioane de insi fasonati dupa mentalitatea dorita de dvs? 18 milioane de cinici, de radicali, de atoatestiutori si aroganti, care si-ar scoate reciproc ochii cu “stai nitel sa iti spun eu mai bine cum sta treaba, cum sa traiesti”. Va recomand sa iubiti greseala, ca umana, si sa il iubiti pe om, ca etern creator al binefacatoarei greseli, din care deriva modestie si toleranta. Uitati-va la “Izolati in Romania”, aceia sunt printre cei mai speciali romani, aceia realmente au bun-simt (cum ati mentionat in articol) si multa-multa modestie. Unde nu e modestie, apare radicalismul. Nu stiu daca exista retete unice sau drumuri in exclusivitate. Nu stiu daca avem de ce sa fim asa ironici. Personal, m-am saturat de ironii in articole, de hahaieli groase de ultima banca, ca si coate date “ia uite si la ala/aia”. Suntem putini (cati am ramas in tara asta, de unde atatia prieteni ne-au plecat), obositi, haituiti in trafic si intr-un zgomot stresant, ne-am saturat de oameni care fac pe desteptii, carora le pute totul. Pentru care Romania e cumva (naspa) doar din vina altora (conservatori, traditionalisti, pro viata etc), pentru care nu trebuie sa existe radacini, familie, sentimentul ca viata asta are in ea si ceva sfant, luminos. Un nihilism complet- fac ce vreau cu cine vreau, ma despart cand vreau, am responsabilitate zero fata de partener, fata de o eventuala sarcina, fata de o familie din care provin (niste babalaci ridicoli) etc. Acea mare literatura de care aminteam ne spune, prin condeiul lui Exupery, ca suntem responsabili de ceea ce imblanzim. E sfatul vulpii din “Micul print”. “Limpede nu vezi decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi” - zice vulpea. Si mai tarziu adauga: devenim responsabili pentru ceea ce imblanzim. Asadar, domnilor, devenim responsabili pentru oamenii de care ne indragostim si cu care suntem de acord sa incepem o relatie. Devenim responsabili cand femeia ramane insarcinata. Pentru ca ea nu ramane insarcinata cand merge la supermarket si vorbeste cu casierul. Ci o face cu cineva pe care il considera suficient de special incat sa il lase in intimitatea sa. E adevarat, sunt situatii si situatii, iar uneori cel mai bun lucru (pentru ambii) este o despartire. Dar sa nu venim cu cinisme de doi lei, cum ca putem face orice, oricand, cu o responsabilitate similara cu a spalatului pe dinti. Tocmai pentru ca femeile nu sunt prelungiri ale unui uter, ci oameni, tocmai pentru ca nici barbatii nu sunt doar penisuri umblatoare (cat de grosolane sunt aceste imagini), ci oameni-ei au responsabilitati. Inclusiv responsabilitatea de a fi echilibrati, modesti, fara ironii si cinism.
    • Like 3
    • @ Rucs
      Nu stie autorul articolului ce e aia responsabilitate.
      Felicitari, mai rar imi este dat sa citesc un comentariu mai bun decat articolul in sine.
      • Like 4
    • @ Rucs
      Corina check icon
      Frumoasă pledoaria Dvs. pentru literatură și abordarea relațiilor. Dar eu nu simt cinism și cu atât mai puțin venin la autorul de față. E normal să decidă fiecare. Oricum, până la urmă, totul se plătește.
      • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Dan check icon
      Troll la troll trage.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult