Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Radu Burnete, director executiv Concordia: Există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii care se va traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari

Radu Burnete

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, spune că multe firme nu știau despre schimbarea Codului Muncii și atrage atenția asupra „degringoladei modificărilor”, ce echivalează cu companii mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în momente dificile.

„S-a modificat Codul Muncii. Surpriză. Cele mai multe companii din România habar nu aveau. Membrii Concordia știau pentru că am urmărit aceste modificări legislative, am atras atenția că ele pun foarte multe probleme, dar Parlamentul a decis totuși să adopte multe dintre aceste modificări. Vreau să folosesc acest prilej ca să atrag atenția pe un ton cât se poate de serios că există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii în Parlamentul României care se va traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în aceste momente dificile. Prioritatea pentru noi astăzi este să facem față prețurilor mari la energie și să nu scadă puterea de cumpărare a angajaților”, spune Radu Burnete.

Radu Burnete a precizat că autoritățile transpun directive „cum împodobim pomul de Crăciun”, iar acum oamenii trebuie să renunțe la contracte de muncă dacă au mai multe și se suprapune programul.

„Directiva ne spune să folosim termenul „previzibil” în anumite reglementări ale relațiilor de muncă, parlamentarii decid să folosească ”favorabil”, care poate însemna orice. Deci dispute, procese, costuri. Este foarte bine că parlamentarii vin cu idei din circumscripțiile lor, dar este rolul coaliției de guvernare să aibă o privire de ansamblu asupra economiei și a companiilor fiindcă nu putem să aruncăm în cârca lor tot ce ne trece prin cap. Zi liberă pe 6 ianuarie. Zi liberă pe 7 ianuarie. Concediu paternal plătit de angajator, deși cel maternal este plătit de stat. Zile libere în plus dacă sărbătorile legale sunt în weekend. Transpunem directive cum împodobim pomul de Crăciun. Ce mai contează câteva globuri în plus? Contează. Iată că acum oamenii trebuie să renunțe la contracte de muncă dacă au mai multe și se suprapune programul. În era digitalizării și telemuncii”, adaugă directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

În opinia lui, în prezent există un haos legislativ, iar multe business-uri sunt „cu apa până la gât”.

„Economia românească a rezistat bine în acest an complicat, dar ceea ce ne spun membrii noștri este că foarte mulți dintre ei sunt cu apa până la gât, în special în sectoarele industriale afectate puternic de prețurile la energie și disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare. Coaliția de guvernare trebuie să facă o ierarhie foarte clară și să pună un pic de ordine în acest haos legislativ fiindcă altfel vom deconta falimente sau mai multă muncă la negru și ne vom întreba retoric, surprinși, de unde și de ce?” afirmă Radu Burnete.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult