Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Radu Burnete, director executiv Concordia: Există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii care se va traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari

Radu Burnete

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, spune că multe firme nu știau despre schimbarea Codului Muncii și atrage atenția asupra „degringoladei modificărilor”, ce echivalează cu companii mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în momente dificile.

„S-a modificat Codul Muncii. Surpriză. Cele mai multe companii din România habar nu aveau. Membrii Concordia știau pentru că am urmărit aceste modificări legislative, am atras atenția că ele pun foarte multe probleme, dar Parlamentul a decis totuși să adopte multe dintre aceste modificări. Vreau să folosesc acest prilej ca să atrag atenția pe un ton cât se poate de serios că există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii în Parlamentul României care se va traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în aceste momente dificile. Prioritatea pentru noi astăzi este să facem față prețurilor mari la energie și să nu scadă puterea de cumpărare a angajaților”, spune Radu Burnete.

Radu Burnete a precizat că autoritățile transpun directive „cum împodobim pomul de Crăciun”, iar acum oamenii trebuie să renunțe la contracte de muncă dacă au mai multe și se suprapune programul.

„Directiva ne spune să folosim termenul „previzibil” în anumite reglementări ale relațiilor de muncă, parlamentarii decid să folosească ”favorabil”, care poate însemna orice. Deci dispute, procese, costuri. Este foarte bine că parlamentarii vin cu idei din circumscripțiile lor, dar este rolul coaliției de guvernare să aibă o privire de ansamblu asupra economiei și a companiilor fiindcă nu putem să aruncăm în cârca lor tot ce ne trece prin cap. Zi liberă pe 6 ianuarie. Zi liberă pe 7 ianuarie. Concediu paternal plătit de angajator, deși cel maternal este plătit de stat. Zile libere în plus dacă sărbătorile legale sunt în weekend. Transpunem directive cum împodobim pomul de Crăciun. Ce mai contează câteva globuri în plus? Contează. Iată că acum oamenii trebuie să renunțe la contracte de muncă dacă au mai multe și se suprapune programul. În era digitalizării și telemuncii”, adaugă directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

În opinia lui, în prezent există un haos legislativ, iar multe business-uri sunt „cu apa până la gât”.

„Economia românească a rezistat bine în acest an complicat, dar ceea ce ne spun membrii noștri este că foarte mulți dintre ei sunt cu apa până la gât, în special în sectoarele industriale afectate puternic de prețurile la energie și disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare. Coaliția de guvernare trebuie să facă o ierarhie foarte clară și să pună un pic de ordine în acest haos legislativ fiindcă altfel vom deconta falimente sau mai multă muncă la negru și ne vom întreba retoric, surprinși, de unde și de ce?” afirmă Radu Burnete.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult