Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Perfecțiunea fizică se obține adesea doar cu editări și filtre. Iată un ghid care demistifică imaginile false din social media și îi ajută pe tineri să își construiască o imagine sănătoasă de sine

Sursa: Dove

„Prea grasă”, „prea slabă”, „prea înaltă”, „prea scundă”. „Ai ochelari”, „ai nasul prea mare”, „ai părul prea creț”. Și astăzi, caracteristicile fizice reprezintă un pretext de tachinare și hărțuire la școală, iar copiii și adolescenții sunt priviți prin lentile arbitrare și deformate care ajung să le devină realități sufletești. Un studiu realizat de Salvați Copiii la nivel național arată că unul dintre cele mai comune pretexte pentru bullying este aspectul fizic. „Orice detaliu, oricât de mic, poate fi transformat într-un motiv de bullying”, a mărturisit o elevă în vârstă de 15 ani, citată în cercetare.

Însă nu doar adolescenții care devin victime ale bullying-ului se simt nesiguri în privința înfățișării. Marea lor majoritate trăiesc o formă de suferință din cauza unor standarde exterioare, schimbătoare și nerealiste de frumusețe, promovate agresiv în social media. Niciodată în istorie, adolescenții nu au fost bombardați cu o cantitate atât de mare de imagini ale unei pretinse perfecțiuni, expuși la ele prin intermediul dispozitivelor în orice moment al zilei, provocați să fotografieze și să se filmeze. Apoi încurajați să se expună judecății publice exprimate prin comentarii și emoticoane. 

Un studiu făcut de Societatea Regală de Sănătate Publică din Marea Britanie, realizat pe tineri cu vârste între 14 și 24 de ani a arătat că rețelele sociale conduc la o imagine proastă asupra propriului corp, la sentimente de depresie și anxietate și la însingurare.

Un ghid pentru creșterea stimei de sine

Neîncrederea în aspectul fizic conduce la o scădere a stimei de sine care poate afecta o persoană întreaga sa viață. Câte dintre mamele ale căror fiice se simt rușinate de felul în care arată nu și-ar dori uneori să devine invizibile din cauza aceluiași sentiment? Însă, la doar un click distanță, se află resursă care oferă sprijin. 

Accesați online Programul Dove - Ai încredere. Aici părinții și profesorii găsesc resurse realizate de experți care îi ajută să le cultive adolescenților o stimă sănătoasă de sine. Și tot de aici pot descărca ghidul care să îi însoțească pas cu pas în această misiune.

Amintiți-vă cum era la vârsta la care corpul începea să se maturizeze și trecea prin schimbări greu de înțeles, care vă mirau și vă îngrijorau. Acum suprapuneți peste acea imagine poza instagramabilă a unei fete suple, cu abdomen plat, picioarele lungi și pielea sidefată, lipsită de orice urmă de imperfecțiune. Acest lucru li se întâmplă în fiecare zi adolescentelor. Cum să reziști acestei comparații? Programul Dove - Ai încredere îți arată cum poți să îți ajuți copilul să față comparațiilor toxice și nerealiste, să își descopere și aprecieze calitățile, să își crească stima de sine și să îi învingă pe cei care râd de corpul său.

Standarde de frumusețe nenaturală

În era YouTube-ului, Instagram-ului, blogurilor și meme-urilor, ultimele trenduri legate de corp se pot răspândi pe întregul glob în câteva ore, iar tinerele ușor de impresionat pot fi bombardate cu imagini ale celui mai nou ideal.

Exemple recente includ „abdomenul tonifiat, cu crăpătură verticală” - o adâncitură vizibilă între mușchii abdominali, și „spațiul definit dintre coapse” - un spațiu între picioare care se poate forma când stai cu genunchii atinși. Celebritățile postează cu mândrie pe canalele de socializare fotografii ale lor în care arată aceste trăsături dezirabile și unii tineri încearcă să le urmeze exemplul.

Problema este că aceste look-uri sunt de neatins pentru majoritatea oamenilor. Formarea mușchilor abdominali și a distanței dintre coapse, de exemplu, este determinată în mare parte de moștenirea genetică. Nu cantitatea de exerciții sau dieta va da fetei tale acea distanță dintre coapse, acea crăpătură pe verticală pe abdomen sau măsura 0, dacă corpul ei nu este menit să arate așa, se arată pe site-ul Dove.

Sursa: Dove

Trupuri „perfecționate” în Photoshop

De cele mai multe ori, majoritatea fotografiilor cu femei pe care le vedem în mass-media nu sunt doar rezultatul unui machiaj inteligent și al luminii de la ședințele foto, ci și al manipulării pe computer - retușarea înainte de a fi publicate. Fotografiile sunt atât de mult modificate încât femeile din imagini arată diferit față de cum sunt în viața reală. Adăugați la acest proces și toate acele titluri sau comentarii răutăcioase de la știri sau din social media în care femeile obișnuite sunt criticate pentru că nu se potrivesc cu imaginile nerealiste și retușate și este ușor de înțeles de ce fetele aspiră să obțină lookul retușat fantezist. Promovarea constantă a femeii perfecte în mass media are impact direct asupra încrederii fetelor în corpul lor. Cercetarea Imaginea asupra corpului arată că răsfoirea revistelor timp de 60 de minute reduce stima de sine la mai mult de 80% dintre fete, se arată pe site-ul Dove.

Multe fete iau în considerare să își modifice într-un mod permanent și aspectul fizic

Totodată, un procent șocant, de 47%, dintre fetele cu vârste cuprinse între 11 și 21 de ani cred că modul în care arată le trage înapoi, iar două treimi din fetele de peste 17 ani cred că nu sunt suficient de drăguțe, conform cercetării britanice. Așadar, nu mai este deloc surprinzător faptul că atât de multe fete iau în considerare să își modifice într-un mod permanent și aspectul fizic.

Prin intermediul Programului Dove - Ai încredere în tine, părinții învață tehnici prin care să își ajute copiii să recapete controlul. Adolescenții trebuie să înțeleagă ce înseamnă procesul de retușarea al imaginii, să fie încurajați să privească cu ochi critic și să învețe să își folosească umorul și să râdă de exagerări.

Transferul de încredere

Poate cel mai important este ca adolescenții să își descopere calitățile și să se aprecieze ca ființe umane. Aici părinții joacă un rol major și, pentru a reuși, trebuie să își descopere ei înșiși calitățile care îi fac unici și să se aprecieze ei înșiși mai mult.

Îi poți spune copilului tău în fiecare zi că este frumos. Dar dacă te aude că îți critici constant corpul, este foarte probabil să se judece pe sine în mod similar. Acest lucru ar putea submina încrederea și stima de sine și îl poate face să se îngrijoreze cu privire la modul în care arată.

Când vine vorba despre frumusețe, femeile sunt cei mai duri critici ai lor. Conform raportului Dove Frumusețe și încredere din 2018, doar 36% dintre femeile din România au o stimă de sine ridicată. Mirror, Mirror, o cercetare publicată de Centrul de Cercetare a Problemelor Sociale a arătat că femeile sunt mult mai critice cu privire la aspectul lor fizic decât bărbații și mai puțin dispuse să admire ce văd în oglindă. „Trebuie să devenim mai conștienți de comentariile negative pe care le facem despre corpurile noastre sau de modul în care ne criticăm obișnuințele alimentare, deoarece această nesiguranță le poate afecta pe fiicele noastre”, spune psihologul cercetător pe probleme de sănătate, Dr. Phillippa Diedrichs. „Să te simți bine și să îți apreciezi corpul poate fi dificil în cultura zilelor noastre, dar cu cât mai optimist și mai grijuliu poți fi cu tine și cu modul în care arăți, cu atât mai ușor va fi pentru fiica ta să dezvolte încredere în propriul corp."

Exercițiile fizice făcute cu regularitate îmbunătățesc imaginea despre propriul corp

Totodată există o serie de exerciții simple de dezvoltare a încrederii. Unul dintre acestea: să iei o fotografie a copilului și să îl încurajează să își scrie alături calitățile, pasiunile și lucrurile care îl fac speciali.

Un alt lucru, eficient pe termen lung, care îi ajută pe adolescenți să își întărească încrederea în sine este mișcarea.

Beneficiile exercițiilor fizice sunt departe de a fi doar fizice. Dacă copilul face sport cu regularitate, este probabil să se simtă mai bine cu sine și cu corpul său, indiferent dacă exercițiile îi schimbă sau nu forma corpului. Nenumărate studii au dovedit că exercițiile fizice făcute cu regularitate îmbunătățesc imaginea despre propriul corp.

O imagine proastă despre propriul corp scade stima de sine și afectează sănătatea emoțională a adolescenților. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 21% dintre adolescenții europeni de 15 ani resimt o stare emoțională proastă cel puțin o dată pe săptămână, fiind la risc să dezvolte în timp și alte probleme precum anxietatea sau chiar depresia.

„O bună sănătate emoțională și fizică le permite tinerilor să facă față provocărilor adolescenței și le facilitează tranziția la maturitate. Bunăstarea mentală în copilărie este asociată cu o competență socială sporită și strategii bune de adaptare care duc la rezultate pozitive la vârsta adultă”, arată Organizația Mondială a Sănătății

Misiunea Dove este să se asigure că generația următoare crește bucurându-se de modul în care arată, ajutând tinerii să își crească stima de sine și să își atingă potențialul maxim. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult