Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Protestele din România, văzute de presa străină. Peste 10.000 de oameni pe străzile din București și mii în alte orașe din țară

Protest 5 noiembrie

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Marile agenții de presă străine au scris pe larg de protestele anticorupție care au avut loc duminică seară în București și alte zeci de orașe din țară. „Peste 10.000 de români s-au adunat, duminică, în Capitală și mii în alte orașe pentru a protesta față de planurile Guvernului de a schimba legislața, despre care criticii spun că vor slăbi eforturile anticorupție. În fața Guvernului, manifestanții au suflat în vuvuzele și au strigat: „Democrația e sub asediu” și „Justiție, nu corupție”. Participanții au numit Partidul Social Democrat aflat la putere „ciuma roșie”. Mai târziu, aceștia au plecat în marș către Parlament”, relatează agenția Associated Press, preluată de ABC News

AP mai scrie că magistrații, ambasadorii străini și Uniunea Europeană s-au opus proiectului de schimbare a legilor justiției și amintește de protestele masive din iarnă care au dus în cele din urmă la retragerea OUG 13.

„Suntem foarte furioși. Acest Guvern este incompetent”, a spus unul dintre participanții la protest, manager al unei firme de transport, citat de AP. O altă demonstrantă, de profesie bibliotecară, le-a declarat jurnaliștilor străini că „Guvernul nu este capabil să guverneze și ar trebui să fie schimbat. Nu mai are niciun fel de credibilitate”.

Propunerile, mai menționează sursa citată, urmează să ajungă la vot în Parlament, însă legea va trebui să fie promulgată de președintele țării.

Reuters relatează că în jur de 12.000 de oameni au protestat pe străzile din București și mii în alte orașe ale României față de schimbarea legilor justiției. „Planurile, anunțate inițial de ministrul Justiției în august și aflate în prezent în dezbatere în parlament, ar putea pune sistemul judiciar sub control politic, într-unul dintre cele mai corupte state europene”, relatează Reuters.

Deutsche Welle publică imagini din timpul protestului din București și vorbește desre consecințele schimbărilor din justiție. „Potrivit oponenților Partidului Social Democrat, aflat la putere, noua legislație va da înapoi ani de progrese făcute în combaterea corupției în fosta țară comunistă”, scrie Deutshe Welle.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult