Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Atunci când vrei să faci bine. Peste 150 de copii din mediul rural participă gratuit la activități de tip „școală după școală"

Copii din categorii vulnerabile din sate situate în județele Dolj, Ialomița și Vâlcea participă gratuit la activități de tip „școală după școală" desfășurate în cinci centre dotate cu mobilier adecvat, cu echipamente IT și cu materiale educaționale. Activitățile includ rezolvarea temelor, meditații pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare, formarea unor deprinderi și abilități - socializare, lucru în echipă, creşterea stimei de sine, igienă, protecţia mediului, teatru, dans şi ansamblu folcloric. De asemenea, copiii beneficiază de o masă caldă sau de un pachet cu alimente.

Activitățile fac parte din proiectul „Educație pentru Schimbare”, implementat de Fundația World Vision România cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România. În total sunt 155 de copii aflați în dificultate care participă la astfel de activități, iar Fundația Vodafone România alocă 333.000 de lei pentru proiectul „școală după școală". 

Proiectul „Educație pentru Schimbare” a demarat în vara anului 2016 cu scopul de a reduce abandonul școlar în rândul copiilor din mediul rural aflați în dificultate și este finanțat de Fundația Vodafone România prin „Programul Strategic de Investiție în Mediul Rural", potrivit unui comunicat comun al Fundației Vodafone România și Fundației World Vision România.

Proiectul „Educație pentru Schimbare” este implementat cu ajutorul a trei ONG-uri locale și a două grupuri de inițiativă, care beneficiază de un program integrat de asistență și pregătire pentru organizarea activităților din centrele „școală după școală". Astfel, 15 cadre didactice care lucrează cu copiii în cele cinci centre au urmat două cursuri de formare, în cadrul cărora au fost abordate teme precum metode nonformale de lucru cu copiii, mobilizare comunitară pentru asigurarea sustenabilității proiectelor și managementul voluntarilor care desfășoară activități cu copiii.

s

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare şi sensibilizare, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, cu familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 27 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

„World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi, de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung concentrându-se pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, pe sănătatea şi protecţia copilului, pe agricultură şi dezvoltare rurală și, nu în ultimul rând, pe angajamentul civic şi creştin. Astfel, prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc, copiilor li se facilitează accesul la condiţii de viaţă mai bune”, se mai arată în comunicat. 

Fundaţia Vodafone România a finanțat în cei 19 ani de activitate 1.046 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 26 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trexer check icon
    Când o să priceapă cineva, oricine, că flecuștețele ăstea de imagine valoarează absolut nimic, atunci când nu există oportunități & mmcs bondocii ăștia, când vor crește, nu vor avea oportunități în afară să plece din țară ca să devină zidari la străini? „Ce drăguț, stă copilu la școală, după ore, să facă... activitate”, numai că cei care se rezumă la atât nu văd pădurea din cauza cioturilor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult