Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Petiție online după incendiu: „Exploatarea animalelor sălbatice din circuri trebuie să înceteze. Noi, oamenii, suntem mai buni de atât”

Joi dimineață, 11 animale, între care doi tigri, au murit într-un incendiu produs la un adăpost al Circului Globus din București. Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie care aduce în atenția publicului o alta: faptul că în secolul 21, animalele sălbatice sunt ținute în cuști minuscule și chinuite să facă, spre amuzamentul mulțimii, trucuri pentru care natura nu le-a pregătit niciodată. 

Csibi Magor, directorul WWF România, a inițiat o petiție online prin care peste 17.000 de oameni au cerut până la ora publicării articolului interzicerea exploatarea animalelor sălbatice în circuri.

„Faptul că animale sunt chinuite în timpul dresajului, faptul că sunt ținute în cuști absolut oribile reprezintă o tragedie. Să ne gândim că unul dintre cele mai „leneșe” animale, ursul brun, parcurge, conform monitorizărilor pe care le facem sute de kilometri. Dacă tu îl ții într-o cușcă 2 metri pe 2 metri, suferința lui este de neimaginat”, spune Csibi Magor.

În mod normal, atrage el atenția, când vobim despre oameni ținuți în detenție, cea mai cruntă pedeapsă este să fie ținuți singuri, într-o încăpere de mici dimensiuni. Animalele de la circ trec însă în fiecare zi prin această pedeapsă. „Din când în când, când mai pot să iasă din acest peisaj, trebuie să fie în fața multor oameni și să facă tot felul de trucuri. Evoluționar, niciun animal nu este pregătit să meargă pe bicicletă să facă diferite acrobații. Nu este treaba lor și nu ar trebui să facem să fie treaba lor. Obiceiul circurilor vine dintr-o vreme când era uzual ca oamenii să se lupte în arenă până la moarte”, explică el.

În acest moment, 14 țări din Uniunea Europeană au interzis folosirea animalelor sălbatice în circuri. „Cred că România ar trebui să fie printre ele și să elimine această practică barbară. Noi, oamenii, ca specie, suntem mai buni de atât”, spune Magor.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca un parlamentar să depună un proiect de lege care să fie adoptat de forul legislativ. 

„Există un precedent și în România, din câte știu, sectorul 1 a interzis din 2017 ca circurile care folosesc animalele să mai performeze pe teritoriul sectorului. Ne susțin toate studiile care arată că atât condițiile de dresaj, cât și condițiile de ținere a animalelor sunt absolut oribile și sunt sub standardele acceptabile pentru orice ființă”, explică directorul WWF România.

Și ca model de business, circul care folosește animalele sălbatice începe să devină ineficient, având în vedere că din ce în ce mai mulți oameni refuză să devină spectatorii unui show bazat pe exploatarea unor ființe. „Pe de altă parte, un circ precum Cirque du Soleil, în care nu sunt folosite animale, are un imens succes financiar și de public în întreaga lume”, remarcă Csibi Magor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa e la noi, trebuiesa se moara pentru a lua o masura corecta.
    Nu mai trebuierinute animalele in captivitate nici macar la zoo.Daca totusi alegem sa sacrificam animalele de la zoo pentru educatia copiilir, lucru cu care mu sunt total de acord, trebuiesc impuse niste regului foarte clare de spatiu si conditii .
    • Like 1
  • check icon
    De dat click la petitii online e usor. Pe cat de usor, pe atat de inutil. Dar care-i diferenta dintre animalul de la circ si cainii legati cu lantul la poarta milioanelor de gospodarii din Romania?
    • Like 0
  • check icon
    Foarte corect.
    Atât circurile cât și grădinile zoologice sunt niște locuri foarte triste, pe care niciun animal nu le-ar alege ca loc de trăit pentru ele, dacă ar avea de ales.
    Din partea mea, ele trebuiesc desființate. Avem Discovery, Animal Planet, YouTube, avem mașini, bani de văzut animalele la ele acasă, cu respect pentru ele!
    • Like 3
  • Ghici care e culmea ignorantei-ipocrite (sau a ipocriziei-ignorante)? Sa fii revoltat ca "barbarii" chinuie fiarele la circ si sa iti traiesti viata bazandu-te pe suferinta si moartea inutila a miliarde de animale. Cum? Mancand produse animale, purtand haine de piele si blana, dormind acoperit cu plapuma din puf de gasca, ungandu-te cu pomezi si sulimanuri testate pe animale etc. etc. Trezeste-te, tot stilul tau de viata are la baza suferinta animalelor.
    • Like 2
    • @ Omaro Ferrer
      Carmen check icon
      Cu exceptia ierbivorelor, absolut toate animalele carnivore isi bazeaza existenta pe suferinta altor animale. Pestii mari ii mananca pe cei mici, vulpile papa gaini, tigrii vaneaza antilope... Ca noi oamenii crestem animale ca sa le mancam, e un lucru acceptabil inca din negura istoriei. Sa chinuim insa animale pentru propriul amuzament mi se pare in schimb cea mai josnica si mai abjecta dintre crime. Nu ma duc la circ, nu imi duc copiii la circ. Tot ce vad acolo imi starneste un singur sentiment: mila. O lege pentru interzicerea folosirii animalelor la circ mi se pare imperios necesara.
      • Like 0
    • @ Carmen
      Ce se intampla in natura nu are nicio legatura cu ce se intampla in industriile alimentelor animale. Traim intr-o societate moderna, folosim tehnologie etc. Sa invoci ca motiv "natura" pentru a face rau animalelor inseamna sa alegi in mod arbitrar un lucru pe care il consideri natural, apoi sa-l faci, in timp ce ignori toate celelalte lucruri "naturale" pe care nu le faci, precum si toate lucrurile evident nenaturale pe care le faci.

      Cand invoci motivul "cercul vietii" (pestii care se mananca intre ei, tigrul care mananca antilopa etc.) nu iei in considerare ca 1. noi nu avem nevoie de produse animale pentru a supravietui si 2. nu esti niciodata intr-o situatie in care trebuie sa iei o viata pentru a o continua pe a ta.

      Cand invoci "negura istoriei" nu iei in considerare ca stramosii nostri de acum mii de ani sunt in mod evident alegeri foarte proaste pentru a fi modele etice. Durata de timp de cand ceva se intampla nu este o justificare. Daca iti pasa de victime, durata mare de timp de cand se intampla abuzul face lucrurile si mai grave de fapt. Sunt destule exemple de alte lucruri groaznice care s-au desfasurat pe perioade mari de timp (de exemplu sclavia), despre care acum putem intelege clar ca trebuiau oprite si de ce.

      Asa cum folosim animalele si suferinta lor pentru delicii gastronomice (sau mancare banala de zi cu zi), le folosim si pentru imbracaminte, ca sa ne testam cosmeticele, sau ca sa ne distram, in cazul circului, coridelor etc. etc. Nu sunt diferente reale intre toate aceste "folosinte" pe care le dam acestor "obiecte".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult