Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Philippe Lhotte, CEO BRD, despre legea dării în plată: E suprarealistă. De pe urma ei vor câștiga doar câțiva investitori și speculatori

Philippe Lhotte, CEO al BRD Groupe Société Générale, a criticat, într-un interviu pentru Republica.ro, legea dării în plată, care, dacă va trece în actuala formulă, îi va avantaja pe speculatori. 

„Nu știu cine ar putea avea de câștigat de pe urma ei. În mod clar, nu economia românească, nu statul. Uniunea Europeană a dat publicității în urmă cu câteva zile un studiu potrivit căruia „un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament”. Nimeni, nici chiar de la Bruxelles, nu înțelege această lege”, a afirmat el.

Există o debatere aprinsă referitoarea la legea dării în plată. Cine are de câștigat și cine are de pierdut de pe urma acestei legi?

Această lege este suprarealistă. Suprarealistă. Este de necrezut, este dincolo de orice comentariu. Este foarte ciudat că această lege a ajuns în Parlament. Nu știu cine ar putea avea de câștigat de pe urma ei. În mod clar, nu economia românească, nu statul. Uniunea Europeană a dat publicității în urmă cu câteva zile un studiu potrivit căruia „un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament”. Nimeni, nici chiar de la Bruxelles, nu înțelege această lege. Nu vor câștiga de pe urma ei nici economia românească, nici piața imobiliară, nici cei mai mulți dintre clienții noștri, nici oamenii care au nevoie de un împrumut prin programul Prima Casă, pentru că va dispărea, nici sistemul bancar și angajații săi. Poate câțiva investitori și speculatori. Lobby-știi care au promovat această lege au făcut o treabă foarte bună din punct de vedere al comunicării. Este impresionant. Această ideea că această lege este dedicată cetățenilor săraci, oamenilor de rând, este însă greșită. Pentru că această lege este dedicată oligarhilor, firește. E foarte ciudat. Dar cred că bunul simț va prevala, legea este întoarsă în Parlament. Nu-mi imaginez că această lege va putea fi votată fără multe, multe schimbări dramatice. Suntem în Uniunea Europeană, trebuie să fim optimiști. Chiar și Uniunea Europeană este împotriva ei, Banca Centrală Europeană a exprimat o opinie în decembrie, e împotrivă.

Cum ar putea schimba o astfel de lege piața creditelor imobiliare? V-aș ruga să vă referiți un pic și la programul Prima Casă.

Prima Casă va dispărea. Dacă iei în calcul faptul că, de azi înainte, dacă te răzgândești, te întorci la bancă, predai cheile și împrumutul s-a terminat, cum rămâne cu garanția oferită de stat? Nu mai are sens, nu mai există. Programul Prima Casă moare. Cu ce îl înlocuiești? Misiunea noastră este să dăm bani cu împrumut. Dar după o astfel de lege trebuie să schimbi regulile. Probabil că va trebui să ceri un avans mai mare de la client. Nu știu dacă unii dintre ei își pot permite. În urma acestei legi vom avea costuri mai mari, așadar rata dobânzii va crește cu siguranță. Apoi va scădea numărul împrumuturilor acordate de către bănci, astfel încât piața impobiliară nu va mai fi susținută. Valoarea bunurilor din această țară va începe să scadă. De aceea, sunt rezonabil optimist, nu îmi imaginez că această lege va putea fi votată fără multe, multe schimbări importante.

CITEȘTE ȘI:

Philippe Lhotte, CEO BRD: „Lupta anticorupție este fundamentală. Corupția este cea mai mare barieră în fața prosperității”

Philippe Lhotte, CEO BRD: „Clienții vor mai mult de la banca lor și cer transparență. Trebuie să ne înțelegem mai bine clienții, să îi ascultăm”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult