Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Philippe Lhotte, CEO BRD: „Lupta anticorupție este fundamentală. Corupția este cea mai mare barieră în fața prosperității”

Philippe Lhotte a preluat funcția de CEO al BRD la sfârșitul lui octombrie 2012 și a văzut cum a evoluat societatea românească în ultimii trei ani. „Acum am sentimentul că societatea românească ar vrea să se schimbe, ceea ce este foarte, foarte important și este un lucru nou. Îmi amintesc demonstrațiile recente din București, îmi amintesc ce s-a întâmplat în decembrie 2014, când românii din străinătate nu au putut vota și au spus: „De ce? Vrem să votăm” și așa mai departe. Ceva nou vine, ceea ce e foarte important, pentru că nu putem discuta despre schimbări, dacă societatea românească în ansamblul ei nu vrea să se schimbe”, crede Lhotte.

Philippe Lhotte, director și CEO al BRD Groupe Société Générale, a vorbit într-un interviu pentru Republica.ro despre domeniile cheie pe care ar trebui să se concentreze România pentru a merge înainte.

În opinia sa, primul pas care trebuie făcut este eradicarea corupției.  

„Lupta anticorupție este fundamentală, deorece corupția este cea mai mare barieră în fața prosperității. Atunci când există mita, nu poți lua cele mai bune decizii, acelea care îți permit cea mai bună alocare a resurselor pentru a crea valoare. Și trebuie să creăm mai multă valoare în această țară. Este ușor de înțeles. Dacă trebuie să recrutez pe cineva, trebuie să recrutez cea mai bună persoană pentru un anumit post, și nu să recrutez fiica cuiva, prietenul cuiva, pe cineva pe care trebuie să îl mulțumesc, pentru că persoana aceea este importantă. Mita nu înseamnă doar bani, ci și schimbul de servicii, care este același lucru”, spune Philippe Lhotte.

FOTO: Alexandra Pandrea

În opinia acestuia, o altă problemă majoră pe care România trebuie să o rezolve este infrastructura: „ Actuala situație nu este nici de înțeles, nici acceptabilă (...) În curând, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și, după un secol, nu avem o autostradă care să unească România”.

Cum credeți că sunteți privit de români, ca expat care lucrează în România?

Nu știu, poate că ar trebui să-i întrebați pe cei care mă privesc, care lucrează cu mine, care au de-a face cu BRD. Nu am avut timp să îmi pun astfel de întrebări. Din punctul meu de vedere este clar: sunt un cetățean european care lucrează în Uniunea Europeană. Cred, sper, că sunt privit în funcție de ceea ce fac, nu de ceea ce sunt. În ultimii an, BRD și-a revenit masiv și cred că acest lucru se întâmplă datorită lucrurilor noi pe care le-am implementat în bancă, dar este o realizare ce ține de echipă. Singuri suntem lipsiți de putere. Și datorită faptului că am fost bine primit de echipă și de clienți am reușit să avem succes.

Ce ați găsit aici, în momentul în care ați devenit CEO al BRD?

După cum știți, banca avea niște probleme și eram conștient că misiunea va fi dificilă. Iar acest lucru era în același timp corect, dar și greșit. Era adevărat, pentru că a trebuit să gestionez o serie de probleme. La câteva luni după ce am ajuns, a trebuit să anunț în piața că banca avea pierderi și așa mai departe, a trebuit să dăm în judecată niște oameni, am avut litigii. Dar în același timp, această bancă avea atât de multe puncte tari, printre care calitatea echipei, astfel încât mi-am dat seama că, indiferent care ar fi problemele, vom avea succes. Iar trei ani mai târziu s-a dovedit că aveam dreptate.

Ce părere aveți despre calitatea vieții din România?

Îmi place țara și Bucureștiul. Este un oraș frumos, în ciuda faptului sau datorită faptului că poartă cicatricile istoriei, și există mai multe tipuri de de București, în funcție de starea de spirit pe care o ai. Sunt mai multe orașe într-unul singur. România ar merita, cu adevărat, să fie mai bine cunoscută. Nu trebuie să facem diferența dintre zonele urbane și cele rurale, este un pic artificială. România este un întreg. Zonele rurale nu sunt niciodată atât de îndepărtate, iar românii, chiar și cei de la oraș, au rădăcini puternice la țară. Este unul dintre punctele lor tari, cultura puternică, identitatea. Și-au păstrat puncte de referință autentice.

„Avem nevoie de mai puțini politicieni și de mai mulți oameni de stat cu viziune. Avem nevoie de convergență între societate, există o societate românească tânără puternică și inovativă, și reprezentanții săi care sunt câteodată puțin deconectați”

Cum vi se pare că s-a schimbat societatea românească de la momentul la care ați ajuns dvs. aici, în 2012?

După numai trei ani petrecuți aici, nu am suficientă perspectivă. Pot face doar o comparație cu alte țări. Indiferent care au fost schimbările, acestea nu au fost suficient de rapide. Este păcat, dacă iei în considerare impresionantele puncte tari pe care această țară le are. Cred că fiecare dintre noi are așteptări mari. Țara are nevoie de mai multă modernitate în modurile sale de operare, iar acest lucru trece printr-o nouă elită politică, reînnoită în mare parte. Avem nevoie de mai puțini politicieni și de mai mulți oameni de stat cu viziune. Actualul sistem este depășit, același lucru se întâmplă și în Franța, dar într-un mod diferit. Avem nevoie de convergență între societate, există o societate românească tânără puternică și inovativă, și reprezentanții săi care sunt câteodată puțin deconectați. Aceștia trebuie să genereze un anumit nivel de optimism, arătând că acordă prioritate interesului general care nu este niciodată suma unor interese individuale.

Dar haideți să nu fim pesimiști. Îmi amintesc că, în urmă cu câteva săptămâni, la un prânz cu prietenii și colegii, evocam anul 2015, cu toate problemele sale: atacurile din Franța, criza refugiaților, recesiunea datorată scăderii prețului produselor în multe țări, șomajul în multe altele. Întrebarea era: care este locul potrivit în care să te afli în 2016? O țară plăcută și sigură, cu creștere economică, o rată scăzută a șomajului, o monedă stabilă, în care te poți bucura de libertate. Concluzia: „Haideți să mergem în România!”

Care credeți că sunt în acest moment prioritățile României? Educația, infrastructura, lupta anticorupție?

În primul rând, România ar trebui să aleagă câteva domenii pe care să se concentreze. Acesta este primul pas. Lupta anticorupție este fundamentală, deoarece corupția este cea mai mare barieră în fața prosperității. Atunci când există mita, nu poți lua cele mai bune decizii, acelea care îți permit cea mai bună alocare a resurselor pentru a crea valoare. Și trebuie să creăm mai multă valoare în această țară. 

Este ușor de înțeles. Dacă trebuie să recrutez pe cineva, trebuie să recrutez cea mai bună persoană pentru un anumit post, și nu să recrutez fiica cuiva, prietenul cuiva, pe cineva pe care trebuie să îl mulțumesc, pentru că persoana aceea este importantă. Mita nu înseamnă doar bani, ci și schimbul de servicii, care este același lucru. Dacă aleg un furnizor, trebuie să aleg acel furnizor care oferă cea mai bună calitate la un preț corect. Dacă, din multe alte motive, aleg un furnizor mai slab, nu generez valoare. Valoarea poate fi creată doar prin onestitate, prin decizia corectă care nu este bazată niciodată pe corupție sau mită. Acest lucru este cel mai important.

Acesta ar fi punctul de plecare pentru o reînnoire.

Și în domeniul economic. În această țară produsul intern brut crește cu 3-4%, ceea ce este bine, dar ar trebui să ajungem la 5-6%. Ceea ce înseamnă să creezi mai multă valoare. Iar corupția împiedică acest lucru în mod clar. Țara nu va atinge niciodată standardele vest europene, dacă corupția nu este eradicată definitiv. Mergem în direcția corectă, țara începe să lupte oficial împotriva corupției, dar trebuie să mergem mai departe în mod clar.

„În curând, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și, după un secol, nu avem o autostradă care să unească România”

În afară de lupta împotriva corupției, care ar fi celelalte domenii pe care România ar trebui să se concentreze?

Educația și sănătatea sunt foarte importante, pentru că ființele umane sunt cel mai valoros capital. Oamenii sunt cea mai importantă valoare a acestei țări, am cunoscut câțiva români în Franța care au plecat din țară pentru a studia la universitate. Erau de un nivel foarte înalt, foarte înalt. Aveți o calitate ridicată a resurselor umane în România și trebuie să continuați să investiți în educație. Și mai cred că țara are nevoie de investiții în sănătate, în spitale, în profilaxie.

Și mai este, firește, infrastructura. Acest ultim subiect este extrem de interesant, pentru că actuala situație nu este nici de înțeles, nici acceptabilă. Este o problemă majoră. Să înțeleagă de ce nu putem îmbunătăți rapid infrastructura și nu putem găsi soluția corectă ar fi un mare pas înainte pentru sistemul românesc ca întreg. Este de necrezut că nu reușesc să construiască autostrăzi. În curând, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și, după un secol, nu avem o autostradă care să unească România.

Care sunt principalele evoluții pe care le puteți anticipa în acest moment în ceea ce privește România?

Acum am sentimentul că societatea românească ar vrea să se schimbe, ceea ce este foarte, foarte important și este un lucru nou. Îmi amintesc demonstrațiile recente din București, îmi amintesc ce s-a întâmplat în decembrie 2014, când românii din străinătate au spus: „De ce? Vrem să votăm” și așa mai departe. Ceva nou vine, ceea ce e foarte important, pentru că nu putem discuta despre schimbări, dacă societatea românească în ansamblul ei nu vrea să se schimbe. Iar în urmă cu câțiva ani, acest lucru nu se întâmpla. Mulți români criticau sau plecau în loc să critice, dar oamenii nu erau foarte vocali. Acum cred că oamenii s-au săturat, vor niște schimbări. Ca observator, cred că faptul că mulți români cer anumite schimbări este un lucru bun.

Ați fost vreme de șapte ani CEO al unei bănci din Bulgaria. Ați putea face o comparație între cele două state?

Nu voi răspunde la această întrebare, pentru că am uitat un pic Bulgaria, în mai bine de trei ani de când mă aflu aici, și, oricum, Bulgaria nu este, poate, cel mai bun etalon pentru România.

Mergând mai departe de România, credeți că există în acest moment premisele izbucnirii unei noi crize financiare internaționale?

Aceste temeri sunt alimentate de unele evoluții recente, dar nu neapărat legate între ele: scăderea prețului petrolului, deprecierea monedei chineze și a altor monede din țări emergente, încetinirea creșterii în SUA și scăderea burselor în țările dezvoltate. Temerile legate de premisele unei noi crize – adică faptul că efectele programului de quantitative easing se sting, stagnarea câștigurilor de productivitate și a creșterii economice în țările dezvoltate, posibilitatea unui hard landing în China și percepția că reformele bat pasul pe loc, percepția că diverse țări emergente sunt prea indatorate… G. Soros a declarat în ianuarie în Asia că ne aflăm la începutul unei noi crize: „Global markets are facing a crisis and investors need to be very cautious”, evocând încetinirea din China și deprecierea monedei sale. Acestea sunt lucrurile îndeobște vehiculate în presă.

Dacă punem împreună toate aceste temeri, ele pot provocă teamă, dar nu pot fabrica o nouă criză financiară internațională. Părerea noastră este că aceste riscuri diverse nu au legătură neapărat unele cu altele. Pe scurt: situația din China și din țările emergente este o frână pentru creșterea mondială, dar nu reprezintă o criză financiară.

CITEȘTE ȘI:

Philippe Lhotte, CEO BRD, despre legea dării în plată: E suprarealistă. De pe urma ei vor câștiga doar câțiva investitori și speculatori

Philippe Lhotte, CEO BRD: „Clienții vor mai mult de la banca lor și cer transparență. Trebuie să ne înțelegem mai bine clienții, să îi ascultăm”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu am putut citi articolul pana la sfarsit. Refuz s-o fac. M-am bucurat cand a aparut REPUBLICA.RO si ii citesc multe articole, mai bune, mai rele, unele incercari reusite de a pune probleme care ne privesc pe toti, comentarii, la fel, unele mai bune si mai documentate, altele mai putin. Dar sa apara un articol in care noi, cei ce citim si comentam, ca doar pentru asta scrieti, nu-i asa? sa fim luati drept cretini iremediabili nu ma asteptam. Imi simt insultata bruma de inteligenta! Pe cand un articol-interviu cu fatuca aceea xxx, Alina Plugaru, pe tema CASTITATII? Este, acest articol, un test al rezistentei romanului la TUPEU? Oameni buni, va rog, macar prefaceti-va ca ne considerati creaturi ganditoare!!!!
  • Like 0
 • brd este banca politicienilor: udrea, plumb si altii ... brd a practicat comisioane abuzive.... brd a fost si este o sursa a coruptiei! la fel, emitentii de moneda asupra carora nimeni nu are niciun control sint sursa coruptiei pentru ca permit unor corporatii sa evolueze indiferent de conditii! multumim pentru articol. stapiniti fenomenul?
  • Like 1
  • @ Catalin Cata
   Catalin, te inseli. BRD este banca politicienilor exact in aceeasi masura in care sunt si BCR, si Raiffeisen, si Bancpost, si CEC, si toate celelalte banci... politicienii au dorit sa obtina avantaje mai mult decat au dorit bancherii sa acorde credite. Asta ti-o spune un om din interior. Cat despre sursa coruptiei, in mod evident nu poate fi o banca, ci intotdeauna cei care vor sa obtina ceva de la ea. In cazul BRD, se poate vorbi despre o incercare de devalizare initiata din zona politicii, cu complicitati in institutii cu rol de siguranta nationala. Din fericire, banca a avut suficienta forta ca sa opreasca actiunea, ceea ce probabil nu s-ar fi intamplat daca in loc de o banca de top, cu o zona anti-frauda suficient de bine dezvoltata si indeajuns de puternica incat sa poata inlatura si executivi de top, am fi vorbit despre o banca mai mica, din plutonul 2. In acest moment, foarte putine lucruri cu adevarat relevante sunt cunoscute in spatiul public despre operatiunea de devalizare incercata asupra BRD. majoritatea informatiilor care circula sunt fie can-can-uri, fie stiri filtrate si politizate de anumite institutii media. Putina lume stie, de exemplu, ca si un anumit trust media, foarte vocal in ceea ce priveste "dosarul creditelor", este unul dintre actorii care au incercat sa profite si sa santajeze institutia chiar in acel context. Deci, pe scurt: BRD este un caz in care zona politica a actionat nu ca sa sustina, ci ca sa devalizeze, cu multiple complicitati, o institutie-cheie pentru stabilitatea economiei Romaniei. Este un caz de securitate nationala, dar dintr-o perspectiva cu totul deosebita si deocamdata necunoscuta opiniei publice din Romania.
   • Like 1
  • @ Flying Frenchman
   Au avut profit record in varf de criza. Parte importanta dintre creditele mari neperformante sunt pe nume recognoscibile. Comisioanele sunt gargantuesti. Nu mai fiti spalatori de cadavre. O sa va ajute la batranete.
   • Like 1
  • @ Flying Frenchman
   Cum ar putea niste politiceni romani sa devalizeze o banca privata??? Un caz de securitate nationala a fost cind s-au vindut bancile romanesti. Acum e un caz de securitate nationala mizeria bancilor indreptata impotriva cetatenilor. Apropo, angajatul Societe Generale care a subtilizat vreo 2 miliarde era politican? Nicio banca nu este o institutie cheie , nici macar BNR pentru ca nu mai evolueaza dupa interese romanesti. Este un sistem de care ne putem dispensa lejer. Bancile si sectorul financiar reperzinta primitivismul si mizeria secolului 21.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult