Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Piața criptomonedelor în 2022. Cum se pot proteja românii de fluctuațiile mari de preț

Bitcoin - getty Images

Foto: Getty Images

Nu doar guvernele și o parte din populația obișnuită sunt stresate de apariția unei noi tulpini de Covid-19, denumită Omicron, ci și investitorii. 2022 s-ar putea să fie un an problematic pentru monedele digitale, în contextul în care SUA urmează să crească dobânzile de referință, iar inflația nu dă deocamdată semne de ameliorare, pe fondul temerilor legate de un posibil nou val „serios” al pandemiei din cauza variantei Omicron.

Specialiștii se întreabă chiar dacă anumite criptomonede mai noi vor dispărea de pe piață și dacă da, care dintre acestea, iar casele de brokeraj caută soluții de management al volatilității crescute pentru a le oferi clienților soluții de investiții viabile și în domeniul crypto. În acest context, se conturează cel puțin 4 tendințe legate de piața crypto în 2022: 

1. Importanța „susținătorilor loiali”

Spre deosebire de activele clasice, influențate de fluctuațiile economice și deciziile guvernelor, criptomonedele, poziționate din start ca o alternativă la sistemul bancar clasic, sunt dependende de alegerile subiective ale celor ce „cred” – adică investesc – în ele.

Piața criptomonedelor a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, iar activele digitale majore precum Bitcoin și Ethereum au devenit unele dintre cele mai populare investiții.

Cu toate acestea, pe piața criptografică există mult mai mult decât aceste 2 monede deja familiare. Cel puțin alte 9 criptomonede atrag acum atenția investitorilor, iar procesul de diversficare continuă. Printre acestea se numără Stellar, Dogecoin și Polkadot.

La rândul lor, Solana și Avalanche, două criptomonede mai mici, încearcă să rivalizeze Ethereum pe partea de contracte smart.

Dacă unii investitori „clasici” cred că piața crypto va intra într-un con de umbră, acest lucru nu pare să fie altceva decât un „zvon”. Lumea este, deja, atrasă de crypto precum odinioară de apariția telefoanelor mobile.

Un sondaj realizat în luna iulie de Fidelity Digital Assets a arătat că 71% din investitorii instituționali din Asia, SUA și Europa afirmă că vor investi în active digitale în viitor.

Tehnologia înregistrează un trend ascendent, iar piața crypto mizează tocmai pe acestă „goană după aurul virtual”. În schimb, există șanse reale ca anumite criptomonede să „cadă în dizgrație” sau chiar „să dispară”.

2. Adoptarea criptomonedelor de către instituții

Sam Bankman-Fried, considerat a fi cea mai bogată persoană care deține criptomonede, crede că: „vor fi alte prăbușiri, vor exista mereu creșteri spectaculoase. Estimarea mea cea mai bună este că în decursul următorilor ani vom vedea o adoptare substanțială a criptomonedelor din partea actorilor instituționali”.

Previziunea sa pare să se fi îndeplinit încă de anul acesta. Criptomonedele au înregistrat o creștere substanțială alimentată și de faptul că actori instituționali majori precum PayPal au început să le adopte. În rețeaua PayPal, utilizatorii pot efectua acum plăți în criptomonede și pot cumpăra bunuri și servicii în schimbul monedei digitale.

Cel mai mare retailer de alimente din Croaţia şi Balcani, Konzum, a introdus opţiunea de plată prin monede digitale pentru clienţi, doar pentru magazinul lor online, dar este, oricum, un început de drum remarcabil. Clienţii pot folosi nouă monede digitale, printre care Bitcoin, Ethereum, Tether şi Stellar lumen.

Cel puţin un milion de români au investit până acum în monedele virtuale. Deja unii români folosesc criptomonede pentru a face tranzacţii. În comuna Mogoşoaia, din judeţul Ilfov, un dezvoltator imobiliar construieşte mai multe locuinţe, pe care le vinde cu 3 bitcoin bucata!

Gradul de adoptare al criptomonedelor în viața de zi cu zi este, evident, în creștere. Unele dintre proiecte pot fi, în timp, implementate de alte entități, cum ar fi băncile și utilizate în scopuri practice, astfel cotațiile cripotmonedelor având șanse să crească.

3. Criptomonedele și ... Breaking News-urile

Într-o lume tot mai dinamică, noutățile sunt prezente aproape instant pe ecranul smartphone-ului și orice știre de „breaking news”, fie că este vorba de un eveniment cu adevărat important sau de un „push” jurnalistic, poate afecta modul în care este „privită” o anumită criptomonedă, precum și investițiile în aceasta.

La început, în general, criptomonedele nu erau reglementate. Cu toate acestea, în timp, activele digitale au început să fie de interes pentru autoritățile de reglementare și băncile centrale. Anunțurile privind introducerea de noi reglementări duc adesea la mișcări bruște ale prețurilor.

Comisia Europeană a prezentat o nouă propunere legislativă, care ar impune furnizorilor de servicii crypto să colecteze informații suplimentare de la cei care utilizează criptomonede pentru transferuri de bani, în conformitate cu eforturile privind combaterea spălării banilor.

Astfel, dacă se va aproba documentul, furnizorii de servicii care efectuează transferuri trebuie să dețină numele inițiatorului transferului, numărul de cont, locul unde există contul și locul unde este utilizat pentru a procesa tranzacția.

Adresa inițiatorului, numărul oficial al documentului personal, numărul de identificare al clientului sau data și locul nașterii ar fi, de asemenea, necesare conform propunerii.

Presa internațională anunța recent că exploatarea criptomonedelor a provocat o adevărată criză de energie în Kazahstan. Operatorul de rețea electrică din țară, KEGOC, a declarat că va începe raționalizarea energiei electrice pentru 50 de mineri de cripto înregistrați.

Jurnaliștii cred că e o scuză a guvernului local de a ascunde anumite nereguli sau ineficiența rețelei cvasi-publice. Firmele miniere de crypto s-au mutat din China la începutul anului 2021, iar Beijingul a scos în afara legii mineritul de criptomonede în luna mai.

Prin urmare, este important să fii la curent cu orice noutăți și știri din piață care ar putea afecta piața monedelor digitale. Când analizezi aceste piețe este, de asemenea, important să ai acces la prețuri în timp real, ceea ce este posibil numai cu ajutorul unei platforme de tranzacționare performante, precum, spre exemplu, xStation5.

4. Tranzacționarea de CFD-uri Crypto – o soluție de control al volatilității

Volatilitatea crescută a pieței crypto face ca unii investitori să fie în continuare reticenți. Mai ales după recentele evoluții de la începutul lunii decembrie când Bitcoin a coborât de la aproximativ 69.000 dolari la un minim de puțin peste 42.000 dolari, un declin de circa 40%.

O alterativă de management al volatilității sunt CFD-urile cu suport pe criptomonede. Astfel, „contractul pentru diferență", CFD, este destinat tranzacționării diferenței de valoare a unui activ, între momentul de deschidere a contractului și momentul de închidere a contractului.

Spre deosebire de investițiile tradiționale, în cazul CFD-urilor, trader-ul nu deține efectiv activul. Un CFD reflectă, practic, prețul activului suport. Deci, în loc să cumpere un activ, investitorul poate specula modificarea prețului activului.

Profitul sau pierderea CFD este dată de diferența dintre prețul de intrare în poziție și prețul de închidere al poziției. O poziție short (vânzare în lipsă) este opusul unei poziții long (adică tranzacția clasică de cumpărare), unde o creștere a prețului generează un profit.

Pentru o poziție short, dimpotrivă, scăderea prețului generează profit. Așadar, dacă ești de părere că prețul Bitcoin, de exemplu, o să scadă, atunci poți profita de această evoluție cu ajutorul unui tranzacții short (de vânzare) pe Bitcoin CFD.

Efectul de levier poate fi utilizat cu succes în cazul CFD-urilor cu suport pe criptomonede deoarece, spre deosebire de investițiile tradiționale, acesta permite angajarea, într-o investiție, doar a unei părți a capitalului disponibil. Dimensiunea levierului diferă în funcție de furnizor.

O modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operațiunile de hedging. Această strategie de investiții vizează limitarea impactului negativ al schimbării prețurilor, de exemplu, la Bitcoin, prin deschiderea unei poziții opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumentele derivate.

Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiții, hedging-ul nu presupune obținerea de profit, ci limitarea pierderilor. Practic, hedging-ul îi ajută pe investitori să își înghețe tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cea mai buna metoda pentru romani, si nu doar pentru ei, este de a sta departe de activele astea pur speculative, fara valoare intrinseca.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult