Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ești fan iPhone sau Samsung. Poate ai abonament la Netflix, dar folosești Amazon sau software de la Microsoft. Ai vrea să-ți schimbi mașina și tare ți-ai dori o Tesla. Cum arată pentru tine începutul în lumea investițiilor la bursă

NYSE - Getty

Când ești la început, este greu să decizi care este cea mai bună piață pentru tine. Un punct bun de plecare ar putea fi acela de a investi în companiile ce produc bunurile și serviciile utilizate de tine zilnic. Toate acele lucruri care îți plac, care îți fac viața mai ușoară sau mai confortabilă sunt realizate de companii care de cele mai multe ori sunt listate pe bursele din întreaga lume. Poate ești fan iPhone sau poate Samsung. Poate ai abonament la Netflix, dar folosești Amazon sau software de la Microsoft. Poate porți Adidas, sau bei Coca Cola. Sau ai vrea să-ți schimbi mașina și tare ți-ai dori să-ți cumperi o Tesla, mai ales de când și-au deschis reprezentanță în România. Ei bine, acesta poate fi începutul pentru tine în lumea investițiilor la bursă.

Managementul riscului

Odată ce te-ai decis cam în ce ai vrea să investești este important să înțelegi mai departe și care este profilul tău de risc.

Trebuie să înțelegi ce tip de risc ești dispus să îți asumi atunci când investești și cum să crești siguranța investițiilor. Deoarece fiecare om este diferit, vor exista abordări diferite asupra câștigurilor și a pierderilor. Pentru asta există tehnici de management al riscului, specifice investițiilor pe bursă.

De exemplu, un investitor nu va avea probleme emoționale sau psihologice la o pierdere de 30-50% din soldul contului său în timp ce, un alt investitor poate fi îngrozit văzând soldul contului său redus cu 5-10%. Astfel spus, trebuie să îți determini toleranța la diferite tipuri de risc. Orice investiție implică un risc într-o anumită măsură. Înțelegerea tipului de risc sau a unei combinații de tipuri de risc este crucială pentru limitarea acestuia și, în consecință, pentru a investi în siguranță.

Cel mai important lucru pentru a te simți confortabil atunci când iei decizii pentru investiții este, mai presus de toate, faptul că trebuie să investești atât cât îți este plapuma sau cât îți permiți să pierzi. Cu alte cuvinte, ar trebui să investești doar banii care nu sunt necesari pentru a plăti datoriile curente.

Active variate în care poți investi

De asemenea, trebuie să fii conștient de existența multor clase de active din care poți alege. Poți investi în acțiuni, indici, mărfuri, valute, ETF-uri, CFD-uri sau criptomonede. Clasele de active sunt, de asemenea, împărțite în cele mai sigure, adică mai puțin volatile, și cele mai riscante, adică mai volatile.

De exemplu, acțiunile Coca Cola par să creeze trenduri mult mai constante decât acțiunile Tesla. Cursurile de schimb USD / CHF sau EUR / GBP pot fi mai puțin volatile decât cursurile de schimb GBP / JPY sau EUR / JPY. Iar volatilitatea unei anumite piețe îți poate spune imediat care dintre ele poate fi mai sigură sau mai puțin riscantă și invers.

Diversifică! Nu pune toate ouăle în același coș

Indiferent că ai drept obiectiv doar conservarea capitalului (economii) sau multiplicarea lui (investiții), există o regulă de bază la toate întrebările de mai sus: niciodată să nu pui toate ouăle în același coș! Deoarece dacă acest coș cade, toate ouăle se vor sparge. Nu investi niciodată banii într-o singură direcție, pentru că atunci ești vulnerabil, ci diversifică investitiile, în așa fel încât riscul asociat cu fiecare metodă/instrument să se disperseze. Diversificarea face diferența între succes și eșec în investiții.

Dacă vorbim despre economii, este bine să iei în considerare să îți menții economiile și în moneda locală, dar și în valută străină, la mai multe bănci, nu doar la una singură, în mai multe instrumente financiare, nu doar în depozite bancare, în asa fel încât dacă se întâmplă ceva cu moneda respectivă, cu dobânzile pentru un anumit instrument financiar, cu instituția financiară respectivă, să îți afecteze doar un fragment din economii și nu toate economiile pe care le ai.

Dacă vorbim despre investiții, este înțelept să îți diversifici portofoliul în mai multe direcții: pe tipuri de investiții / instrumente financiare în procente diferite. În acest sens, ai la dispoziție o gamă largă, în ordinea crescătoare a riscului: depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni, fonduri de investiții, acțiuni, ETF-uri, CFD-uri (pe perechi valutare, mărfuri, indici, criptomonede) și alte instrumente financiare derivate, pe sectoare, industrii. De ce? Dacă un domeniu este afectat, să nu ai expunere totală pe acel domeniu, pe arii geografice, țări, continente, în așa fel încât influențele locale, regionale sau cele venite dinspre mediul politic sau o potențială criză sau recesiune să nu aibă un impact major asupra întreg portofoliului.

Bineînțeles, mai trebuie luat în considerare faptul că diversificarea se realizează diferit în funcție de profilul investițional, de vârstă, de apetitul/aversiunea față de risc, de obiectivele investiționale, de cantitatea și sursa fondurilor, etc.

Cum să alegi cel mai bun broker și cont de tranzacționare?

În alegerea brokerului trebuie să iei în considerare cel puțin câteva aspecte esențiale ce țin de reglementare (să fie autorizat), de siguranța fondurilor (banii să nu părăsească teritoriul tării), să aibă prezență locală, acționariat puternic, eventual listat la bursă, cu o ofertă de instrumente diversificată și costuri competitive, platformă de tranzacționare performantă, suport de calitate pentru clienți, practici de promovare oneste și non-invazive, prezentare echilibrată a riscurilor și beneficiilor și oferirea de resurse educaționale și de analiză.

Contul de tranzacționare este unul de tip financiar, deschis la o companie de investiții, numită broker sau casă de brokeraj. Acesta este un cont special, folosit pentru a deține și tranzacționa valori mobiliare, iar instituția financiară (brokerul) la care se deschide un astfel de cont este numită intermediar (între tine, ca investitor, și piață – de exemplu, bursa de acțiuni).

În prezent, procedura de deschidere a unui cont se realizează online, nemaifiind necesară deplasarea la sediile caselor de brokeraj. Întregul proces, de la înregistrare la obținerea datelor de acces ale contului, poate dura aproximativ 15 minute. 

7 condiții vitale pentru investiții sigure și eficiente

Deși fiecare investitor are propriile preferințe, alegerea celui mai bun cont de tranzacționare ar trebui să țină cont de câteva aspecte importante pentru investiții cât mai sigure și eficiente:

  • Varietatea și numărul instrumentelor financiare disponibile. Sunt brokeri care pot oferi acces la mii de instrumente financiare din toate clasele de active disponibile la nivel global
  • Costurile. Există de obicei mai multe tipuri de costuri: de tranzacționare, de deschidere/închidere și mentenanță a contului. Verifică aceste costuri la mai mulți brokeri și află care te avantajează cel mai mult.
  • Modalitățile de depunere/retragere. Este foarte important să știi dacă poți depune sau retrage bani în orice moment, precum și dacă brokerul tău nu restricționează aceste operațiuni. Metodele de a depune fonduri ar trebui să fie diverse și sigure, fie prin transferuri bancare, fie prin plăți online securizate. Retragerile ar trebui să fie posibile fără a fi nevoie să contactezi brokerul tău prin telefon sau email. Atât depunerile, cât și retragerile trebuie să fie nu doar simplu de efectuat, dar și rapide. Dacă nu ești sigur este întotdeauna o idee bună să testezi prin depunerea unei sume mai mici pe care să încerci să o retragi – dacă totul este în regulă, apoi poți alege să investești mai mult.
  • Platforma de tranzacționare intuitivă și ușor de folosit.
  • Calitatea serviciilor oferite. Tranzacționarea poate fi uneori o activitate în care vei avea nevoie de ajutor – de aceea este foarte important să știi dacă vei putea vorbi cu un departament de suport client la orice oră și în orice zi în care piețele sunt deschise. Comunicarea pe email este un minim necesar – dar cei mai buni brokeri oferă clienților posibilitatea de a discuta telefonic și de a se întâlni în persoană la sediu.
  • Disponibilitatea materialelor educaționale. Investițiile sunt un proces de învățare continuă în care trebuie să-ți îmbunătățești constant cunoștințele. Avansează la un nou grad de înțelegere a investițiilor, învățând despre analiza tehnică și analiza fundamentală. Află cum poți să-ți gestionezi riscul și să-ți controlezi emoțiile atunci când investești. Este foarte important ca brokerul tău să îți poată oferi o pleiadă de materiale și resurse online și video din care să înveți pe măsură ce experimentezi tranzacționarea.
  • Siguranța contului. Orice broker de încredere trebuie să fie reglementat de către o autoritate de reglementare din țara în care desfășoară activitate sau să fie înscris în registrul unei astfel de autorități. Unii brokeri încearcă să atragă interesul clienților prin website-uri interesante sau promoții atractive, dar tranzacționarea pe piețele financiare se face folosind bani reali, așadar este esențial să știi că fondurile tale sunt în siguranță și brokerul cu care tranzacționezi este unul reglementat și autorizat.

O platformă de tranzacționare intuitivă și ușor de folosit

Să ai mai multe categorii de instrumente disponibile la doar câteva click-uri distanță este un lucru foarte important pentru o strategie de tranzacționare de succes. Fie că vorbim despre acțiuni, ETF-uri, instrumente cu deținere sau derivate, CFD-uri, instrumente de tip Forex, este important să le poți accesa pe toate în aceeași platformă și gama lor să fie cât mai extinsă pe piețe, industrii, arii geografice, în așa fel încât să permită o diversificare sănătoasă a portofoliului și un management al riscului adecvat.

O platformă de tranzacționare trebuie să fie prietenoasă cu utilizatorul și intuitivă, ușor de folosit și, mai ales accesibilă oriunde și oricând, o aplicație mobilă mereu la îndemână, astfel încât într-o situație de criză să nu pierzi timp prețios.

Disponibilitatea diferitelor tipuri de ordine ușurează mult intervențiile în situațiile mai tensionate, printr-o mare diversitatea de opțiuni, de la comenzi instant la ordine în așteptare: Buy Stop, Sell Stop, Buy Limit, Sell Limit, Take Profit, Stop Loss, Trailing Stop, Close Losers/Winners/All, etc.

Aliatul și resursa principală a unui trader, platforma de tranzacționare trebuie să ofere instrumente complexe de analiză și de identificare de oportunități, printre care: grafice avansate cu posibilitate de tranzacționare direct de pe grafic, instrumente avansate de analiză tehnică și analiză fundamentală, calendar economic în timp real, module de scanare a piețelor, heatmaps, top movers, market sentiments, posibilități de personalizare și salvare profile.

Top 3 greșeli făcute de tinvestitorii începători

1. Menținerea unei tranzacții pierzătoare, în speranța unei reveniri. Această situație este determinată de lipsa de experiență și de răbdare, dar și din dorința de a nu pierde. O caracteristică importantă a investitorilor de succes este acceptarea unei pierderi mici, în momentul în care o tranzacție nu evoluează în favoarea ta. Profitabilitatea pe termen lung este mult mai importantă decât o singură tranzacție.

2. Eșecul de a implementa ordine de tip Stop-Loss. Ordinele SL sunt foarte importante pentru a obține tranzacții de succes, iar investitorii începători pot întâmpina dificultăți în plasarea corectă a acestora. Nivelurile alese trebuie să fie susținute de puncte importante de reper, ce prezintă interes pentru investitori, precum și niveluri de suport sau rezistență.

3. Nerespectarea unui plan de tranzacționare. În momentul în care deschid o poziție, investitorii experimentați se bazează pe un plan bine pus la punct. Aceștia cunosc punctele de intrare și ieșire de pe piață, suma exactă pe care o investesc sau pierderea maximă pe care sunt dispuși să și-o asume. Astfel, în momentul în care aceste praguri sunt depășite ei decid să închidă tranzacția, reducându-și pierderile.

Asigură-te că ești pregătit să te protejezi în caz de evoluții nefavorabile

Întotdeauna fii pregătit cu măsuri de siguranță pentru situațiile în care piețele pot evolua invers decât ți-ai fi dorit sau te-ai fi așteptat.

Pentru asta există câteva reguli sau tehnici de management al riscului, foarte simplu de aplicat cu o oarecare disciplină:

- Utilizează mereu ordine de tip Stop Loss, Take Profit, în așa fel încât să îți poți stabili de la început niște niveluri de toleranță (pierdere sau câștig), iar daca prețurile depășesc aceste niveluri, ordinele tale să se închidă automat fără a mai fi nevoie ca tu să stai permanent cu ochii pe tranzacții pentru a le închide manual.

- Diversifică, diversifică, diversifică, așa cum este prezentat mai sus, diversificarea face diferența între succes și eșec în tranzacționare.

- Exploatează posibilitățile de management al riscului pe care ți le oferă efectul de levier și posibilitatea de short-selling a CFD-urilor. Spre exemplu, dacă ai un activ în portofoliu, iar piața începe să scadă, nu te panica, ai soluții să te protejezi împotriva scăderilor, sau chiar să marchezi profit pe prețuri în scădere. Short-selling sau vânzarea în lipsă îți oferă posibilitatea de a vinde în lipsă la momentul prezent ceva ce nu deții și a răscumpăra activul în viitor la un preț mai bun, marcând diferența de preț dintre cele două moment ca și profit, deși nu ai deținut niciodată activul. Poți astfel face “hedging”, adică îngheța temporar rezultatul unei tranzacții prin deschiderea de două poziții opuse (long/cumpărare și short/vânzare) cu același volum, pentru a te proteja în perioadele de fluctuații nedorite.

- Nu lăsa emoțiile să te copleșească, cele mai mari greșeli se realizează când raționalul este umbrit de emoții. Nu ezita să închizi calculatorul și să stai o perioadă departe de piețe, dacă simți că nu mai poți fi obiectiv. Nu degeaba se spune că, în piețe, fie ai sânge rece, fie stai deoparte!

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult