Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pișcotarii de lux de la Bon Jovi. „Ceva frumos, neaoș, românesc. Dealul Parlamentului, acolo unde plătitorii de bilete nu au acces, e plin de oameni”

Dealul Parlamentului

De ce să-ți iei bilet la concert când „ai pe cineva” la Parlament, când „cunoști pe cineva” de la Jandarmerie, când „ai o pilă la Casa Poporului”?

Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației „Dăruiește Viață”, care construiește la București singurul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, a atras atenția că, duminică seară, sute de oameni au intrat „peste rând” la concertul Bon Jovi din Piața Constituției, revoltându-i pe plătitorii de bilet. Aceasta i-a filmat, în timpul show-ului, pe dealul din fața Casei Poporului, protejați de jandarmi, și, după concert, îmbarcați în mașini, ieșind prin mulțime pe o laterală a Palatului Parlamentului.

Pentru „civili”, biletele la Bon Jovi au fost piperate, costul acestora variind între 230 de lei și 750 de lei la tribuna VIP. Iar spectatorii care voiau să beneficieze „The Ultimate VIP Experience” aveau la dispoziție un pachet care costa aproape 2.500 de lei.

„Ceva frumos, neaoș, românesc. Dealul Parlamentului, acolo unde plătitorii de bilete nu au acces, e plin de oameni. Sute, după estimarea mea. Cu jandarmi printre ei.

Cum au intrat acolo oamenii? Ce părere au organizatorii, dar mai ales Jandarmeria Română, care gestionează accesul în curtea Parlamentului, ar fi interesant să aflăm.

În rest e bine în România, respectul pentru munca unor artiști și efortul unor organizatori e la cote maxime”, a scris pe Facebook Oana Gheorghiu în timpul concertului, atașând și un film în care pot fi văzute persoanele de pe peluza Palatului Parlamentului.

„Am văzut câțiva oameni care au stat pe dealul din interiorul Casei Poporului, fără sa plătească bilete și sper sa nu fiți niciodată printre ei”

La finalul concertului, tot ea a filmat mașinile care ieșeau. „Aceste zeci de mașini ies din Curtea Parlamentului, după concertul Bon Jovi. Am întrebat un jandarm ce fel de bilet era necesar pentru a avea acces gratuit cu mașina și super poziție la concert. Să fii trecut în tabel, mi-a spus.

Nesimțirea politicienilor e fără limite, căci nici măcar un bilet la concert nu plătesc și nici cu prostimea nu vor să se amestece.

Mă întreb în ce țară, Pralamentul e folosit pentru a vedea moca un astfel de concert?

Jandarmeria Română trebuie să explice situația acestui eveniment organizat în Curtea Parlamentului, cu resurse publice”, a scris Oana Gheorghiu.

Potrivit acesteia, pe o altă poartă își făceau ieșirea cei care veniseră fără mașini în incinta Palatului Parlamentului.

Foto: Oana Gheorghiu

Prezentă la concert, învățătoarea Claudia Chiru i-a remarcat la rândul său pe cei care se bucurau gratis de spectacol din curtea Parlamentului și le-a transmis celor mai tineri: „- Am văzut câțiva oameni care au stat pe dealul din interiorul Casei Poporului, fără sa plătească bilete și sper sa nu fiți niciodată printre ei.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Zona Palatului Parlamentului, cu o importantza turistica uriasa, este plina de institutii ale Statului, bugetofage.
    Daca am avea o administratie locala si generala inteligente, aceste institutii bugetare ar fi mutate de acolo si s-ar elibera terenul pentru ca initiativa privata sa infiinteze restaurante, cazinouri, magazine, etc ce ar completa eficient oferta turistica din aceasta zona.
    • Like 0
  • Toti sintem egali, dar porcii sint cei mai egali dintre toti. Ca in Ferma Animalelor. Fac ce vor in casa lor, apud un deputat.
    • Like 3
  • Buna ziua. Aici trebuie sa va contrazic. Nu sunt de acord în nici un caz cu cei care au intrat fara bilete in piața. Însă....pe peluza să știți că sunt bugetari cu salarii mici și mă bucur eu una că măcar de asta pot profita lucrând acolo. Pe peluza nu auzi mare lucru și nici nu prea vezi. Doar că ești prezent și afli in mare ce se întâmplă. Am fost și eu o data , dar nefiind mulțumită de sonorizare și fiind f departe de scena, prefer să îmi iau bilet. Am lucrat la Parlament. Când ești bugetară cu 3 copii acasă și ai salariul 1200 de lei, nu îți permiți să iei bilet. Este aproape o excursie pentru tine un astfel de moment. Nu judecați și aruncați cu noroi in cei care chiar nu merita.
    • Like 1
    • @ Carasel Roxana
      Nu e corect, sunt si alti oameni cu trei copii si salariu foarte mic, dar pentru ca nu lucreaza la parlament nu au acest “privilegiu” de a vedea concerte gratis. Oricum domnii din masinile care ieseau pe poarta nu pareau a fi amarasteni.
      • Like 4
    • @ Carasel Roxana
      Delia MC Delia MC check icon
      Doamnă, eu știu așa, dacă ceva nu-mi permit, nu-mi cumpăr. Și în nici un caz să mă vadă alții care au plătit cum beneficiez eu gratis. Ei percep asta drept sfidare cum e și normal.
      Din câte stiu salariul minim pe economie e de peste 2000 ron brut și fără sporuri. Au fost acolo cu mașini, asta înseamnă că săraci lipiți nu-s.
      E vorba de micile ciupeli de care nu ne mai dezbărăm odată. Fiecare parcă se simte obligat să profite de ceva de la serviciul lui, cât de mic, "că statul oricum te fură ". OK, s-a oferit, eu cred că sunt vinovați în primul rând cei care au permis și organizat asta, în total dispreț față de masa de naivi care au plătit.
      • Like 1
    • @ Carasel Roxana
      Si tocmai aici e problema, gandirea asta de hot. Nu iti permiti, asta e, nu iti iei, nu era obligatoriu ca toti sa isi permita. Asa fac si hotii, nu am, hai sa fur. Pentru ca draga doamna asta ati facut, ati furat contravaloarea unui bilet. Dar in gandirea dvs de bugetar se pare ca este in regula asta. A vedea ceva gratis cand altii platesc se numeste furt. Si pentru asta aruncam cu noroi.
      • Like 0
  • Erau foarte multe persoane pe dealul Palatului Parlamentului inca de pe la 19:20 cand am ajuns noi, mai multi decat erau in tribune. De asemenea, in ultima jumatate de ora a concertului, au intrat pe portile de acces (zona golden) foarte multi oameni, care alergau spre scena; niciunul nu avea bratara de acces, unii chiar isi faceau planuri pentru a doua zi (pentru azi) la The Cure...presupun ca tot gratis...
    • Like 3
  • Ce căcănari!
    • Like 2
  • Bayard check icon
    Cautati in comentariile de pe facebook, este o poza mult mai sugestiva, sunt sute de oameni, poate chiar spre 1000 acolo. Si din ce inteleg se intampla la toate concertele organizate in piata constitutiei.
    • Like 1
  • Din pacate astia suntem, niste nesimtiti, piscotari, calici- in metalitate, cu prin lipsa mijloacelor materiale! Mari suporteri sportivi, dar stadioanele sunt goale ca nu dam banii pe bilet, fani infocati, dar cautam intrare gratis sau download ilegal si apoi avem tupeul si complexul oamenilor “mici” , sa criticam mai mult decat sa admiram.
    • Like 4
    • @ Viorica Ionita
      Si totusi, observati ca tot oamenii in culpa se burzuluiesc ca ce Domne, ce au facut? Mentalitate de 2 bani, nici macar nu realizeaza ca asta e furt. Si mojicia continua si in comunicatul de presa unde se da vina pe Bon Jovi si pe organizatori ca nu au specificat ca nu 3 voie sa furi. Ca la noi la nimeni, pagubitul e de vina ca a fost furat ca nu s-a rugat mai mult de hot sa nu il fure.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult