Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Planurile ambițioase ale giganților din IT pentru România anunță „zeci de mii” de noi job-uri. „Bătălia pentru specialiști e la baionetă” - CEO Ericsson România

Dragos Rebegea

(Foto: Facebook/sece.ro)

Marile companii din domeniul tehnologiei informației care vin în România duc o luptă „la baionetă” pentru a angaja cei mai buni specialiști, a spus Dragoș Rebegea, CEO Ericsson, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Avem o structură de comunicații foarte bună, aș putea să spun. E cunoscut faptul că infrastructura de comunicații în orice țară e la fel de importantă ca și infrastructura rutieră sau feroviară. Noi în România știm și suntem în stare să construim rețele de comunicații mai repede și mai bine decât rețelele rutiere sau feroviare. 

Avem oameni extrem de bine pregătiți. La nivelul companiei pe care o reprezint avem patru centre globale de mentenanță și operare, unul fiind în România. Calitatea oamenilor e foarte bună, în special în zona de IT. Faptul că oamenii vorbesc mai multe limbi străine, comunică ușor, sunt atuuri care ne-au convins să venim în România. (Bătălia pentru acești oameni?) E la baionetă”, a subliniat Dragoș Rebegea, CEO Ericsson.

„Citeam că dacă această invazie de corporații Amazon, Oracle, Ericsson, plus companiile chinezești Hawei, ZTE care vin în România și urmează să vină cu planuri ambițioase de a angaja zeci de mii de oameni nu creează un dezechilibru pe piața forței de muncă, toată inteligența nativă merge către aceste multinaționale”, spune Dragoș Rebegea.

Statisticile arată că nevoia de specialiști IT este tot mai mare. La sfârşitul anului trecut, datele Institutului Național de Statistică relevau un deficit de angajaţi din IT cu 25% mai mare decât în vară. Un studiu al Asociaţiei pentru Industria Electronică şi Software, consultat în martie de ȘtirileProTV, arăta că e nevoie de 30.000 de ingineri IT la nivel național, dintre care 11.000 în Cluj-Napoca.

Peste 100.000 de români lucrează în România în domeniul IT, domeniul care, împreună cu tehnologia comunicării, depăşeşte 6% din PIB, potrivit unui studiu dat publicității la finele anului trecut de clusterul de IT al ARIES Transilvania.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică începând de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult