Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Planurile ambițioase ale giganților din IT pentru România anunță „zeci de mii” de noi job-uri. „Bătălia pentru specialiști e la baionetă” - CEO Ericsson România

Dragos Rebegea

(Foto: Facebook/sece.ro)

Marile companii din domeniul tehnologiei informației care vin în România duc o luptă „la baionetă” pentru a angaja cei mai buni specialiști, a spus Dragoș Rebegea, CEO Ericsson, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Avem o structură de comunicații foarte bună, aș putea să spun. E cunoscut faptul că infrastructura de comunicații în orice țară e la fel de importantă ca și infrastructura rutieră sau feroviară. Noi în România știm și suntem în stare să construim rețele de comunicații mai repede și mai bine decât rețelele rutiere sau feroviare. 

Avem oameni extrem de bine pregătiți. La nivelul companiei pe care o reprezint avem patru centre globale de mentenanță și operare, unul fiind în România. Calitatea oamenilor e foarte bună, în special în zona de IT. Faptul că oamenii vorbesc mai multe limbi străine, comunică ușor, sunt atuuri care ne-au convins să venim în România. (Bătălia pentru acești oameni?) E la baionetă”, a subliniat Dragoș Rebegea, CEO Ericsson.

„Citeam că dacă această invazie de corporații Amazon, Oracle, Ericsson, plus companiile chinezești Hawei, ZTE care vin în România și urmează să vină cu planuri ambițioase de a angaja zeci de mii de oameni nu creează un dezechilibru pe piața forței de muncă, toată inteligența nativă merge către aceste multinaționale”, spune Dragoș Rebegea.

Statisticile arată că nevoia de specialiști IT este tot mai mare. La sfârşitul anului trecut, datele Institutului Național de Statistică relevau un deficit de angajaţi din IT cu 25% mai mare decât în vară. Un studiu al Asociaţiei pentru Industria Electronică şi Software, consultat în martie de ȘtirileProTV, arăta că e nevoie de 30.000 de ingineri IT la nivel național, dintre care 11.000 în Cluj-Napoca.

Peste 100.000 de români lucrează în România în domeniul IT, domeniul care, împreună cu tehnologia comunicării, depăşeşte 6% din PIB, potrivit unui studiu dat publicității la finele anului trecut de clusterul de IT al ARIES Transilvania.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică începând de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult