Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Plata pensiilor private - drumul spre iad e pavat cu intenții bune

oameni pe strada - getty

Foto: Getty Images

Săptămâna aceasta, una dintre temele dominante în spațiul public a fost modul de plată a sumelor acumulate în conturile individuale ale pensiilor private pilon 2. Dezbaterea a fost legată de măsura în care participanții ar trebui să aibă posibilitatea să-și scoată toți banii o dată sau doar prin plăți eșalonate lunar, similar pensiei publice. Și vă propun să discutăm principiul, lăsând la o parte acea perioadă de 12 ani, care, din punctul meu de vedere, nu are niciun fundament.

Înainte de a face orice alte considerații, trebuie să fac câteva precizări menite să elimine o importantă suspiciune pe care am văzut-o exprimată nu o dată. Pentru un administrator de fonduri de pensii, modalitatea în care se vor plăti banii, sumă unică sau eșalonat, este total irelevantă din perspectiva veniturilor sale. Aceasta deoarece plățile eșalonate către participanți vor fi făcute de către entități dedicate acestui proces. În momentul în care un beneficiar de pensii private pilon 2 va îndeplini condițiile de vârstă pentru accesarea banilor, fondul de pensii va vira integral suma acumulată către entitatea plătitoare. Cu alte cuvinte, indiferent de cum se va face plata către beneficiar, pentru fondurile de pensii actuale plata va fi unică, către fondul specializat în plăți. Acestea fiind spuse, sper că am lămurit faptul că nu există vreun interes financiar ascuns pentru promovarea plaților eșalonate.

Însă, în calitate de conducător al unui astfel de administrator, da, am o motivație de a fi avocatul plăților eșalonate, dar de cu totul altă natură. Sistemul de pensii private care a avut o funcționare ireproșabilă până acum, nu poate fi o poveste de succes decât în măsură în care își va atinge obiectivul pentru care a fost creat, și anume asigurarea securității financiare a românilor pe perioada cât ei sunt la pensie. Un eșec al atingerii acestui obiectiv ar pune sub semnul întrebării întregul proiect și cred cu tărie că ar fi incorect.

Aș începe prin a aminti că pilonul 2 a fost conceput ca o soluție de asigurare financiară complementară pilonului 1, adică cel al pensiilor de stat. Odată cu lansarea pilonului 2, contribuțiile la asigurări sociale au căpătat două destinații: bugetul de asigurări sociale, pentru plata pensiilor actuale, și fondurile de pensii administrate privat, în conturi individuale. Împerecherea contribuțiilor, care intră apoi într-un proces de alocare diferit, ar trebui să aibă, în oglindă, și împerecherea beneficiilor. Asta înseamnă că atâta vreme cât pensiile publice sunt achitate cu o periodicitate lunară, în egală măsură, și pensiile private ar trebui să le completeze cu aceeași periodicitate.

De altfel, acesta a fost planul de la bun început și discuțiile de acum sunt oarecum surprinzătoare. Plățile actuale unice sau eșalonate pentru o perioadă de maximum 5 ani practicate până acum nu au fost decât o soluție de tranziție, în condițiile în care stagiile incomplete de cotizare ale celor ieșiți din fonduri în această perioadă au făcut ca sumele strânse să fie mici. Prea mici pentru a justifica o plată eșalonată pe termen mediu și lung.

Sunt însă și voci care susțin că oamenii ar trebui să decidă ei înșiși ce vor să facă cu banii lor, inclusiv să primească toți banii de pensie într-o singură plată. La o speranță de viață de aproximativ 15 ani la pensionare, asta înseamnă că un român cu educație medie și un stagiu de cotizare complet la P1 și P2 va trebui ca plata unică pe care o vă primi, sau o parte din ea, să o planifice astfel încât să primească 180 de tranșe lunare care să completeze pensia publică. Este acesta un scenariu cu adevărat realist? Pentru că, dacă nu o face, consecințele pentru nivelul său de trai vor fi semnificative. Cu cât va fi mai bătrân, cu atât va avea mai puțini bani.

Din acest motiv, cred că este regretabilă rapiditatea cu care lideri de opinie sau politici s-au pronunțat pe o temă atât de importantă și delicată în același timp. Căci planurile care vin din partea unor decidenți altminteri favorabili pensiilor private pot furniza în final un cocktail extrem de toxic care, culmea, ar putea să-i facă pe români mai săraci la pensie, nu mai bogați. Este vorba de combinația contraintuitiv periculoasă dintre creșterea contribuției la pilonul 2 și posibilitatea unei plăți unice.

Creșterea contribuției la pilonul 2 este foarte oportună, fără doar și poate. Să ne amintim că planul inițial era ca, până în 2016, contribuția la pilonul 2 să crească până la 6%. A crescut până la doar 5%, pentru ca ulterior să scadă la 3,75%. Mai nou, intenția lăudabilă este să fie crescută la 4,75%. Însă, combinate cu o plată unică a pensiei, toate aceste creșteri vor crea o problemă majoră. Cu cât vor fi distribuiți mai mulți bani în pilonul 2, cu atât mai puțini bani vor ajunge în P1 și mai puține puncte se vor acumula.

Un astfel de fenomen nu ar crea nicio problemă. Dar cu o singură condiție: ca pilonul 2 să se plătească în pereche cu pensia publică pentru a compensa (cu supramăsură) valoarea mai mică a acesteia. Însă, în condițiile în care s-ar permite o plată unică pe care mulți oameni o vor folosi pe termen scurt pentru ei înșiși, copii sau nepoți, riscul major este ca restul vieții să trăiască nu dintr-o pensie publică mică, ci dintr-o fracțiune dintr-o pensie publică mică.

Așa că mi-aș permite să sugerez ca subiectul plății pensiei private obligatorii să fie discutat la rece, departe de tentații populiste sau politicianiste. Doar pe cifre. Da, pentru sănătatea financiară a populației, este binevenită o creștere a cotizației la pilonul 2, dar haideți să facem ca și pensia privată să aibă același regim de plată ca una publica. Căci drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

P.S. Celor care vor să înțeleagă cum poate un sistem de pensii private să fie făcut praf prin decizii populiste le recomand „Primul sistem de pensii private (pilon 2) din lume este în colaps. De ce?”

Articol apărut pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Nu inteleg de unde ati scos asta cu 15 ani speranta de viata in Romania. La tv ni se spune ca speranta de viata in Romania a scazut cu un an si ceva , iar la barbati ar fi in jur la 70 de ani si...adica 5 CINCI ANI ! Pana la urma, cand omul indeplineste conditiile de pensie el decide ce face cu banii care sunt proprietatea lui. Nu vi se pare corect !? Sunt un adept al pilonului 2 si incerc sa lamuresc pe cei care se opun. Daca ar fi dupa mine consider ca ar fi dreptul omului sa aleaga intre pilonul 1 si 2 pentru toata suma de 25 %. Asta ar fi o adevarat reforma in domeniul asigurarilor sociale si deciziile politicienilor inlaturate din a da sau a nu da indexari si majorari de puncte de pensie.
  • Like 0
 • Calin check icon
  "entitatea plătitoare " exista deja ? din ce se finanteaza ? din sumele virate deja de fondul de pensii ? Daca , da , atunci suma pe care o incasez in cele 180 luni va fi mai mica decat suma pe care as incaza-o o singura data .Baniesc ca "entitatea plătitoare " are singurul rol de plata si nu investeste banii in cele 180 luni ( s-a substitui fondului de pensii in cele 180 luni ) .
  • Like 0
 • Speranța de viață în România conf statistica Dec 2021 a scăzut la 10,4 ani nu 15 ani , deoarece de acest indicator se tine cont la calculare pensie private pe luna . Trebuie o dezbatere serioasa pe aceasta temă cu toate datele pe masa .....
  • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult