Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Muncii: un eventual guvern Cioloș 2 nu va majora salariile bugetarilor așa cum vrea PSD. Oficialul susține că prin legea salarizării unitare lefurile vor crește cu 30%, dar în etape

Un eventual guvern Cioloș 2, învestit după alegeri, va opta pentru fazarea majorărilor salariale acordate bugetarilor și nu va acorda creșterile de salarii votate recent de deputați, în cazul în care acestea vor trece de Parlamemt și vor fi promulgate de președinte, a explicat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și de Claudiu Pândaru la Digi24.

În acest fel bugetarii vor primi o majorare de salarii mai mare, etapizat, față de creșterea pe care parlamentarii PSD vor să o „forțeze” în prag de campanie electrală, a explicat ministrul.

„Eu cred că evident aceste date le vom avea atunci când vom ajunge acolo, dacă vom ajunge vreodată acolo. Dar ce vă pot spune este că, având în vedere că vom termina acest proiect de lege de salarizare unitară, vom avea ca primă opțiune fazarea acestor cheltuieli într-un mod extrem de transparent pentru oamenii din aceste sectoare și să fie clar că această creștere de 30 la sută pe care noi o dăm pentru întreg sistemul public îi avantajează mai mult decât o creștere punctuală”, a răspuns ministrul Muncii la întrebarea dacă un eventual Cabinet Cioloș 2 va acorda majorările de salarii prevăzute în amendamentele votate recent de deputați.

„Atât eu cât și premierul am spus că avem această recunoaștere a faptului că salariile din sectorul public trebuie să crească pentru a permite o reformă și o eficiență a acestui sector. Planul pe care l-am pus pe masă încă din vară pentru legea salarizării, deci perspectiva financiară pe 5 ani, până în 2021, este de a aloca 14 miliarde de lei într-un mod sustenabil, fazat, ceea ce ar însemna o creștere în medie a masei salariale cu 30%. Deci ce am pus noi pe masă și vom finaliza până la finele acestui an este un proiect de lege de salarizare unitară care pleacă pe perspectiva de buget pe termen mediu pe care ne-o putem permite”, a spus ministrul Muncii.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat recent mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal. Astfel deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. 

Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%.

Premierul Dacian Cioloș a estimat impactul bugetar al pomenilor electorale votate de parlamentari în ultimele luni, inclusiv majorările de salarii pentru anumite categorii de bugetari votate luni seara în comisii de către deputați, la peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB.

Prezent la ședința comisiilor reunite buget-finanțe și muncă, ministrul Muncii a încercat timp de șase ore să îi facă pe deputați să înțeleagă ce impact vor avea pomenile electorale asupra bugetului de stat. 

„Eu am crezut totuși că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluați. Nu mă așteptam ca toți să fie sfinți în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă așteptam la un pic de decență. Dar nu s-a învățat nimic, nimic. Acestea sunt gălețile, sunt puii, este exact același lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin niște deal-uri pe care tu aproape că știi sigur că nu poți să le livrezi", a spus ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

„Mandatul meu și al Guvernului este să fim responsabili pentru a nu duce bugetul în derivă și a trebui să tăiem alte cheltuieli mai apoi. Și să nu promitem ce nu putem face. Singura soluție corectă este creșterea graduală a salariilor, printr-o lege unitară de salarizare până în 2021. La care lucrăm”, a explicat ministrul Muncii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marirea salariilor e benefica, dar trebuie aratata si sursa de venituri! Trebuie gandit ca si in cazul in care esti managerul unei firme, nu poti cheltui mai mult decat iti permiti! Cine crede ca acestor alesi le pasa de noi, se inseala amarnic, lor le pasa doar de voturile de care au nevoie pe 11 decembrie. Oricum, e clar: legea nu va fi promulgata de Presedinte si va fi atacata la CCR. Nu se stie ca va zice CCR-ul, dar, pentru o mare parte a votantilor, s-a creat iluzia ca PSD+ALDE chiar fac ceva pentru ei. Nu se vor intreba de ce acum, de ce asa, ci doar de ce nu....
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult