Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PNRR | Cele două proiecte ale României la care Bruxelles-ul ridică obiecții majore legate de „componenta verde”: investițiile în transportul rutier și investițiile în irigații

Cristian Ghinea - FB

Foto: Facebook Cristian Ghinea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a reacționat joi, după ce liderii opoziției au vorbit despre o respingere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către oficialii Comisiei Europene.  

„Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană. Nu este un document final, acum, cel pe care realizăm consultările și nu este trimis oficial la Bruxelles. De aceea, toate modificările și observațiile pe care le primim în această perioadă sunt parte a procesului normal de completare și negociere”, a subliniat Cristian Ghinea.

Ghinea a adăugat că în prezent echipa din minister și cu cele din ministerele de linie lucrează pe componentele extinse ale Planului, care însumează peste 1.000 de pagini. 

Aflați și:

Ministrul a explicat că, în discuțiile de la Bruxelles cu oficialii europeni, PNRR nu a fost respins. Ghinea a susținut la Digi24 că, în privința banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construcția de autostrăzi, Comisia Europeană consideră că alocarea este „foarte mare”, însă discuțiile vor continua.

„Legat de detaliile privind unele componente: pe componenta de transport, noi propunem cea mai mare alocare dintre toate statele membre, pe domeniul rutier. Credem că avem obligația de a oferi românilor rețeaua de autostrăzi. Totuși, nu este o solicitare simplă pentru Comisia Europeană, de aceea au loc mai multe discuții pe acest subiect. Pe componenta de irigații, discuțiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligațiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiții. Este o analiză pe care o facem în paralel cu Comisia și unele abordări sunt diferite, dar acesta e rolul discuțiilor tehnice, de a clarifica detalii”, a precizat Ghinea, într-o postare pe Facebook.

România este în grafic și procesul este în linie cu tot ceea ce se întâmplă pe acest mecanism, la nivel european, a adăugat ministrul.

O singură țară a trimis, azi, componentele extinse în mod oficial, potrivit ministrului Ghinea, iar alte câteva țări au anunțat deja că vor transmite după 30 aprilie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene va avea săptămâna viitoare o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, pentru a pune la punct calendarul de transmitere oficială a PNRR.

„Totodată, oficial, vor mai urma două luni de analiză a Comisiei Europene pe documentele trimise de statele membre. Abia atunci vorbim de o evaluare a Planului României. Rog partenerii din opoziție să nu mai caute puncte ieftine electorale cu dezinformări pe acest subiect. Ca întotdeauna, sunt aici pentru a dialoga și a informa, factual”, a punctat ministrul Ghinea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tata, Dumnezeu sa-l ierte, avea o vorbă: DESTEPTUL PROMITE, IAR PROSTU SPERĂ. UE/ Iohanis au spus 110 mil de euro, s-a ajuns la 30 dar la final va fi ura si la gara.
    • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult