Foto: Inquam Photos/ George Călin
Ieri, la Luxembourg, am participat la o conferință despre transparența fondurilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență, la invitația Curții Europene de Audit. Nici nu m-am întors bine aseară, că am aterizat direct într-o nouă dramă națională: suspendarea a 1,1 miliarde de euro din PNRR pentru România. Parcă universul are un simț al umorului destul de negru, nu-i așa? Și de aseară și până azi, pare că toți politicienii României sunt în opoziție, fiecare criticând pe partea lui această situație. Nimeni nu a fost în localitate în ultimul an de când a deraiat PNRR, nu?
PNRR-ul trebuia să fie steroidul economic post-pandemic al României. În realitate, e mai degrabă ca o mașină sport blocată în trafic(ul bucureștean) - mult potențial, zero mișcare.
Câteva observații la cald:
1. Ceasul ticăie. 2026 se apropie cu viteză, iar noi încă ne împiedicăm de jaloane basic (cei mai mulți bani s-au suspendat pentru că lucruri de bun simț, gen numiri obiective la companiile de stat sunt evitate, și nu i pentru că avem nu știu ce investiție majoră întârziată.
2. Transparența? Un cuvânt străin pentru guvernanți. Nici Comisia Europeană nu excelează aici, dar la nivel guvernamental, în România, suntem în orb. Fără informații clare, societatea civilă sau presa sunt ca un câine de pază legat la ochi. Ne trezim direct când aflăm de suspendarea plăților.
3. La Funky Citizens, am răgușit spunând că PNRR-ul e în întârziere. Analiza noastră lunară a execuției bugetare arată constant acest lucru. Și asta este doar ceea ce se vede din execuția bugetară, pe cifre globale. În realitate, probabil lucrurile stau mai rău, cred eu.
4. Banii stau, proiectele așteaptă, oportunități se pierd. E ca și cum am avea un cec în valoare de miliarde și l-am folosi pe post de semn de carte. Absorbția la nivel european, se apropie de 40%, iar unele state membre sunt la cincea cerere de plată. România abia aflat că e parțial blocată cea de-a treia.
5. La conferința de ieri, am subliniat că doar 12% din societatea civilă e mulțumită de implicarea în PNRR. Restul de 88% probabil că acum își confirmă temerile.
Ce-i de făcut?
Guvernul trebuie să dea cărțile pe față. Urgent. Să explice unde suntem cu adevărat cu PNRR, ce merge și ce nu. Avem nevoie urgentă de transparență. Guvernul trebuie să prezinte o situație clară a stadiului real al PNRR în România. Nu avem nevoie de comunicare politică, ci de date concrete - unde suntem cu investițiile? Care e planul pentru jaloanele legate de reforme? Avem vreo șansă să ne ținem de calendar? Care sunt zonele în care sunt blocate lucrurile și de ce?
Altfel, riscăm să pierdem nu doar bani, ci și încrederea că putem gestiona astfel de oportunități. Pentru că PNRR nu e doar un teanc de hârtii birocratice. E visul nostru la autostrăzi ca lumea, la spitale moderne, la școli digitalizate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
E greu de spus exact unde este bottleneck-ul și unde este doar o temporizare cauzată de lipsa resurselor pentru programarea și derularea proiectelor.
Reforme determinate de PNNR? Hai să fim serioși! Ca să nu-mi lungesc peste măsură comentariul, pun o singură întrebare: ce se va întâmpla cu România dacă o lăsăm încă un ciclu electoral la cheremul sistemului reprezentat de PSD?
Răspund cât se poate de scurt: am belit-o, ca de obicei. Ne place belitul și țucatul în cur...