Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

PNRR trebuia să fie steroidul economic al României. În realitate, e mai degrabă ca o mașină sport blocată în traficul bucureștean

Masini in traficul bucurestean

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ieri, la Luxembourg, am participat la o conferință despre transparența fondurilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență, la invitația Curții Europene de Audit. Nici nu m-am întors bine aseară, că am aterizat direct într-o nouă dramă națională: suspendarea a 1,1 miliarde de euro din PNRR pentru România. Parcă universul are un simț al umorului destul de negru, nu-i așa? Și de aseară și până azi, pare că toți politicienii României sunt în opoziție, fiecare criticând pe partea lui această situație. Nimeni nu a fost în localitate în ultimul an de când a deraiat PNRR, nu?

PNRR-ul trebuia să fie steroidul economic post-pandemic al României. În realitate, e mai degrabă ca o mașină sport blocată în trafic(ul bucureștean) - mult potențial, zero mișcare.

Câteva observații la cald:

1. Ceasul ticăie. 2026 se apropie cu viteză, iar noi încă ne împiedicăm de jaloane basic (cei mai mulți bani s-au suspendat pentru că lucruri de bun simț, gen numiri obiective la companiile de stat sunt evitate, și nu i pentru că avem nu știu ce investiție majoră întârziată.

2. Transparența? Un cuvânt străin pentru guvernanți. Nici Comisia Europeană nu excelează aici, dar la nivel guvernamental, în România, suntem în orb. Fără informații clare, societatea civilă sau presa sunt ca un câine de pază legat la ochi. Ne trezim direct când aflăm de suspendarea plăților.

3. La Funky Citizens, am răgușit spunând că PNRR-ul e în întârziere. Analiza noastră lunară a execuției bugetare arată constant acest lucru. Și asta este doar ceea ce se vede din execuția bugetară, pe cifre globale. În realitate, probabil lucrurile stau mai rău, cred eu.

4. Banii stau, proiectele așteaptă, oportunități se pierd. E ca și cum am avea un cec în valoare de miliarde și l-am folosi pe post de semn de carte. Absorbția la nivel european, se apropie de 40%, iar unele state membre sunt la cincea cerere de plată. România abia aflat că e parțial blocată cea de-a treia.

5. La conferința de ieri, am subliniat că doar 12% din societatea civilă e mulțumită de implicarea în PNRR. Restul de 88% probabil că acum își confirmă temerile.

Ce-i de făcut?

Guvernul trebuie să dea cărțile pe față. Urgent. Să explice unde suntem cu adevărat cu PNRR, ce merge și ce nu. Avem nevoie urgentă de transparență. Guvernul trebuie să prezinte o situație clară a stadiului real al PNRR în România. Nu avem nevoie de comunicare politică, ci de date concrete - unde suntem cu investițiile? Care e planul pentru jaloanele legate de reforme? Avem vreo șansă să ne ținem de calendar? Care sunt zonele în care sunt blocate lucrurile și de ce?

Altfel, riscăm să pierdem nu doar bani, ci și încrederea că putem gestiona astfel de oportunități. Pentru că PNRR nu e doar un teanc de hârtii birocratice. E visul nostru la autostrăzi ca lumea, la spitale moderne, la școli digitalizate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema absorbției fondurilor europene nu se rezolvă doar prin reforme, care sunt condiții necesare dar nu suficiente. Pe lângă astea, mai trebuie bani de cofinanțare (care nu sunt puțini, atunci când vorbim de fonduri atât de mari) și mai trebuie o grămadă semnificativă de persoane care să-și spargă capul cu birocrația asociată derulării proiectelor pe aceste fonduri.
    E greu de spus exact unde este bottleneck-ul și unde este doar o temporizare cauzată de lipsa resurselor pentru programarea și derularea proiectelor.
    • Like 0
  • Razvan G check icon
    PNRR înseamnă reforme care afectează sistemul mafiot al politicienilor. Nu se accesează fonduri din care nu se poate fura. Lamentările sunt numai de forma. Cam asta e, pe scurt.
    • Like 1
    • @ Razvan G
      Francisc check icon
      Forma face fondul, domnule Răzvan G. Formal suntem mai „democrați” (nu noi, ci politicienii care ne reprezintă!) decât oricine din Europa. În fond suntem niște găinari (tot la politicieni mă refer!) care se tem să „acceseze” portofelul Uniunii ca să nu fie prinși cu mâna în sac...

      Reforme determinate de PNNR? Hai să fim serioși! Ca să nu-mi lungesc peste măsură comentariul, pun o singură întrebare: ce se va întâmpla cu România dacă o lăsăm încă un ciclu electoral la cheremul sistemului reprezentat de PSD?

      Răspund cât se poate de scurt: am belit-o, ca de obicei. Ne place belitul și țucatul în cur...
      • Like 0
  • Credeți că le pasă guvernanților? Îi doare fix în cot. O să îmbătrânim așteptând răspunsurile lor. Ei sunt bine, mersi, cu toate neamurile lor la stat, cu business-uri contractate cu statul, cu bugetul deja împărțit la neamuri, cu mandate pe viață, cu pensii speciale care îi așteaptă..... Mafia e grupă de grădiniță față de politicienii români.
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Francisc check icon
      Eu nu mai aștept de multă vreme răspunsuri din partea guvernanților, domnule Filip. Am înțeles, în sfîrșit, că „părerile” unui biet muritor ca mine nu contează într-o lume „democratică”. Dacă majoritatea îl vrea pe Ciolacu în scaunul de președinte, așa să fie!

      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult