Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Poate îi cereți acum iertare și lui Călin, nu doar „miilor de români care stau în pușcărie”

Călin Farcaș

„Îmi cer iertare miilor de românii care stau în pușcărie”. Liviu Dragnea.

Programul de guvernare, invocat de Liviu Dragnea ca literă de Evanghelie, nu are stipulat un lucru banal: dreptul la viață al unui cetățean român.

Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani, care aștepta un transplant de plămâni, cu banii strânși într-un timp record printr-o mobilizare exemplară a oamenilor, a murit. Țărână, tati! Oase și suflet. O amintire. Și ca el vor mai muri și alți tineri români care vor ajunge în situația lui, pentru că politicienilor români de azi nu le pasă și efectiv nu sunt capabili să rezolve problemele adevărate ale României. Niciunul dintre cei aflați la guvernare nu se va simți cu musca pe căciulă, ori pe coafură sau pe mustață, după moartea acestui tânăr. Se vor trezi, se vor duce la baie, își vor face nevoile, vor mânca micul dejun ori își vor bea cafeaua și apoi o vor lua de la capăt cu destinul României băgat în șanț, omițând, pentru a câta oară, să se privească în oglindă.

Haideți la înmormântare, doamnă prim-ministru!

Poftiți, haideți și dumneavoastră doamnă ministru al sănătății! Haideți, nu vă ia mult, pe DN1, până la Brașov, cu antemergători e chiar floare la ureche. Sau apelați la președintele Senatului, domnul Tăriceanu, el știe foarte bine cum să se bage în față. Închiriați un autocar dintre acelea de băgați oamenii sărmani în ele și haideți. Haideți, la Brașov a ieșit soarele, e frumos acum.

Lăsați-l un pic pe Liviu Dragnea, e timp berechet până la apel să îl spălați cu detergentul Iordache până se va transforma într-un boboc alb. Sau mai bine veniți cu el. Da, luați-l și pe șefu'. Eventual poate să o ia și pe Irina, fac amândoi o plimbare romantică pe sub Tâmpa, ce mai!, o amintire de neuitat.

Haideți să aruncați niște pământ, să aprindeți în loc de o lumânare, lanternele telefoanelor îndreptate spre Statul Paralel.

Poate îi cereți familiei lui Călin chiar dreptul la un discurs la poarta cimitirului, de ce să nu vă încercați norocul?

În aprilie, prietenul nostru Călin Farcaș ieșise în stradă să ceară ajutor unei țări incompetente, cu cel mai bun prieten al său, alături: tubul de oxigen. Acum, cu moartea lui Călin, acesta a rămas singur, urmând să se atașeze, temporar, de alți plămâni bolnavi. Poate schimbați o vorbă și cu el, căci doar el e în stare să vă mai creadă.

Poate îi cereți iertare și lui, până la urmă, domnule Liviu Dragnea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Neputinta mea ma face sa ma rusinez. Neputinta in fata faradelegilor comise de nimicurile care au pus laba pe tara si o batjocoresc. Imi este rusine ca traiesc intr-un oras care a devenit pepiniera a celor ce voteaza fara discernamant, in functie de cate sepci, mici si galeti de plastic primesc, hotarandu-mi mie soarta. Cu ce drept?
    • Like 1
  • Cazul tânărului Călin este trist, jenant, acuzator la adresa noastră a tuturor, cei care mai viețuim aici, lângă legiuitorii și guvernații de azi. Pentru că nu facem nimic , sau destul, pentru ca alți români tineri, sau mai în vârstă, să nu ne părăsească de tot ca existență fizică, înainte de vreme, sau definitiv ca spațiu numit "țara mumă"! Ana Blandiana ne-a diagnosticat corect, acum peste 30 de ani : "POPOR VEGETAL"!!
    • Like 3
  • Va mai aduceti aminte de cazul Hexifarma ?
    Cind majoritatea spitalelor din Romania au folosit ani de zile dezinfectanti diluati de 10 ori, ineficienti ?
    Au murit, mor si vor muri foarte multi oameni, datorita tulpinilor de microbi rezistente care au aparut datorita escrocheriei respective. la care au fost complici din diverse institutii ale statului : Ministerul sanatatii, Directia de sanate publica, SRI (care a si musamalizat cazul)
    Romanii au memoria scurta.
    A fost cineva tras la raspundere ?
    • Like 2
  • Pentru Călin Farcaș: Si noi speram intr-o tara mai buna cu tineri mai vigurosi, si intre timp ne sufocam la fel ca tine. Cu plamani mai buni sau aproape fara, respiram cu toyii acelasi aer viciat. Daca un politician si-a cerut suze puscariasilor, eu (un ins din multime) - cu obrajii impurpurati de rusine - iti cer iertare tie.
    • Like 6
  • Pana la Calin au murit oameni la Revolutie, la Mineriada, la Colectiv, si nimeni nu a facut nici un gest radical. De proteste in piata li se rupe. Ar trebui urmariti si hartuiti vinovatii zi de zi, sa aiba in permanent pe cineva care sa le strige:'' hotule !!, criminalule !!! '' si la serbarea copiilor si la inmormantarea parintilor si sub geamul de spital daca sunt internati.
    • Like 9
  • Trist, trăim într-o ţară paralelă cu lumea civilizată, din păcate. Asta că tot este statul paralel de vină pentru tot ce se întâmplă în România.
    • Like 1
  • Dumnezeu sa-l ierte! Dumnezeu sa ne ierte, toti romanii cu mic cu mare ramasi in tara ori plecati in strainatate am contribuit la aceasta stare de lucruri. Sau mai bine zis nu am facut nimic pentru a nu ajunge aici. Cu incepere de la a strange gunoiul si pana la a penaliza profesorul, muncitorul, medicul, politistul, politicianul care nu isi face treaba.
    Pe de alta parte, nu pot sa nu observ obstinatia americanilor in a nu renunta la dreptul de a purta arme, asta cu toate crimele si atentatele de pe la ei. O fi ceva gen fail safe device. Acum inteleg de ce.
    • Like 5
  • si ..... totul fără violență!
    cita răbdare să ai sa vezi zîmbetul ironic al intiiului pedofil lîngă intiiul expirat gigolo!
    • Like 3
  • A murit un om! Cati dintre noi nu gandim "asta i-a fost soarta, asa e viata omului... "? Ei bine, realitatea este ca statul roman este cinic, este un stat care incet dar sigur isi omoara cetatenii. Credem sau nu, este suficient sa privim in jurul nostru: semeni de-ai nostri care mor in spitale infecte fara medicamente sau ingrijire adecvata, neputinciosi care sunt plimbati cu salvarea intre spitale, oameni striviti pe sosele, oameni arsi de vii in cluburi si cate si mai cate. Toate acestea sunt posibile in tara in care cea mai mare grija este aceea de a dezincrimina abuzul in serviciu, de a creste limita de viteza in localitati, de a modifica legea in favoarea acelora gata oricand sa o incalce. Astazi, tara din Europa numita Romania este o tara hidoasa. Isi devoreaza proprii cetateni asemenea unui organism bolnav...
    • Like 5
  • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace . Dar cine sa-l fi operat , toti medicii sunt ,, PENALI ,, asa ne-a spus D.N.A.-ul . Acum va folositi de aceasta tragedie ca poate tine ca la ,, COLECTIV ,, . Mama tanarului , am auzit-o la stiri , ca inainte de a se stnge din viata acest tanar , a lasat mesajul ca bani donati sa ajunga la alt nevoias .
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult