Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Podcastul „Inside BT”. Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCo & IMM în BT: „Foarte puțin se vorbește de faptul că unii oameni nu au avut pur și simplu stomacul necesar pentru o viață de antreprenor”

Inițiativele BT Mic și Stup prin care Banca Transilvania și-a propus să ajute și cu know-how antreprenorii sunt menite să ofere o mai bună înțelegere a problemelor și nevoilor patronilor de firme mici și mijlocii, iar astfel banca să le ofere servicii îmbunătățite. De exemplu, sub umbrela #sefacelastup, BT a creat infrastructura necesară conectării antreprenorilor cu furnizori de servicii și produse pentru înființarea, gestionarea, managementul unei afaceri.

Sprijinul acordat IMM-urilor vine natural, spune Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCo & IMM din cadrul Bancii Transilvania, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Inside BT”.

„Cred că este ceva care vine natural Băncii Transilvania, în momentul în care ai această gândire pro IMM și mai ales în momentul în care la noi toată miza, tot ceea ce face banca este legat de România. Deci pentru noi starea societății românești este cumva sinonimă cu starea noastră. Și atunci căutăm mereu modele prin care să reușim în primul rând să înțelegem care sunt de fapt nevoile antreprenorilor - asta este o procupare reală.

Și partea cea mai bună este că aici sunt oameni care au acest mindset, au acest mod de a-și pune întrebări și așa apar ideile astea. Ele nu par rodul unui efort deosebit, ideile par că vin cu o foarte mare ușurință, iar ce este fantastic este că reușim să găsim sprijin pentru ele la acționarii noștri și la board-ul băncii.

Mi-e și greu câteodată să explic modul în care o idee simplă la fel de simplu poate să fie pusă în aplicare. Iar noi vrem să facem asta nu pentru că nutrim convingerea că noi educăm firmele românești sau că suntem cei care le ajutăm să crească. Nu, pur și simplu în felul acesta avem șansa să înțelegem mai bine care este de fapt problema, care sunt de fapt nevoile, să învățăm din toată strădania lor și după aceea să venim și să facem servicii mai bune”, a explicat Tiberiu Moisă cum a pornit în BT ideea inițiativelor de sprijinire a antreprenorilor mici și mijlocii.

„Foarte puțin se vorbește de faptul că unii oameni nu au avut pur și simplu stomacul necesar pentru o viață de antreprenor, în care neprevăzutul e o variabilă importantă”

Statisticile arată că multe dintre startup-uri nu reușesc să supraviețuiască mai mult de un an, unul dintre motive fiind lipsa de adaptare a antreprenorilor la mediul local de business.

„Sunt foarte mute studii care spun cât de multe startup-uri nu reușesc să împlinească un an de la înființare. Foarte interesant este că sunt prezentate motivele pentru care nu se întâmplă acest lucru, iar la loc de cinste sunt: «nu a fost o idee bună de afaceri», «nu au avut suficienți bani», «s-a schimbat contextul economic», «ghinion, neșansă». Foarte puțin se vorbește de faptul că unii oameni nu au avut pur și simplu stomacul necesar pentru o astfel de viață în care neprevăzutul este o variabilă importantă. Nu ai parte de certitudini în viața de antreprenor”, vede Tiberiu Moisă.

Cum ar trebui să fie întâlnirea dintre un antreprenor IMM și o bancă și ce încearcă BT să schimbe în interacțiunea asta?, a fost întrebat directorul general adjunct MidCo & IMM din BT.

„În momentul în care vrei să te dezvolți, nu să faci pur și simplu în fiecare zi ceea ce ai făcut și ieri și să ai ce se cheamă o afacere de familie sau de subzistență, în momentul în care încerci să te dezvolți, de cele mai multe ori se pune problema de a găsi susținerea financiară necesară pentru această dezvoltare și atunci apare întrebarea: oare am vreo șansă dacă mă duc să discut cu o bancă? Și firește, față de acum nu știu câți ani, astăzi șansele să găsești la bănci sprijin sau înțelegere a ceea ce vrei să faci sunt mult mai mari, nu doar la Banca Transilvania, tot sistemul bancar a evoluat din punctul meu de vedere și prezintă foarte multe opțiuni. Însă noi avem o preocupare foarte serioasă în zona asta și mereu ne-a interesat nu doar să lucrăm cu cele mai bune companii din țară, orice bancă vrea să lucreze cu cele mai bune companii, dar ne-a interesat foarte mult și care este accesul real la finanțare al firmelor mai mici.

Mereu am fost preocupați să fim banca ce merge cel mai în adâncime, cel mai la bază și nu doar să fie un volum mare ca sumă de bani, ci un număr mare de firme pe care noi le socotim finanțabile. Și cred că din punctul ăsta de vedere suntem banca numărul 1 nu doar ca și cota de piață, ci și ca număr de business-uri, indiferent de mărimea lor, pe care am putut să le susținem”, a punctat Tiberiu Moisă. 

Urmăriți discuția dintre Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCo & IMM în cadrul Bancii Transilvania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult