Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Podcastul „Inside BT”. Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCo & IMM în BT: „Foarte puțin se vorbește de faptul că unii oameni nu au avut pur și simplu stomacul necesar pentru o viață de antreprenor”

Inițiativele BT Mic și Stup prin care Banca Transilvania și-a propus să ajute și cu know-how antreprenorii sunt menite să ofere o mai bună înțelegere a problemelor și nevoilor patronilor de firme mici și mijlocii, iar astfel banca să le ofere servicii îmbunătățite. De exemplu, sub umbrela #sefacelastup, BT a creat infrastructura necesară conectării antreprenorilor cu furnizori de servicii și produse pentru înființarea, gestionarea, managementul unei afaceri.

Sprijinul acordat IMM-urilor vine natural, spune Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCo & IMM din cadrul Bancii Transilvania, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Inside BT”.

„Cred că este ceva care vine natural Băncii Transilvania, în momentul în care ai această gândire pro IMM și mai ales în momentul în care la noi toată miza, tot ceea ce face banca este legat de România. Deci pentru noi starea societății românești este cumva sinonimă cu starea noastră. Și atunci căutăm mereu modele prin care să reușim în primul rând să înțelegem care sunt de fapt nevoile antreprenorilor - asta este o procupare reală.

Și partea cea mai bună este că aici sunt oameni care au acest mindset, au acest mod de a-și pune întrebări și așa apar ideile astea. Ele nu par rodul unui efort deosebit, ideile par că vin cu o foarte mare ușurință, iar ce este fantastic este că reușim să găsim sprijin pentru ele la acționarii noștri și la board-ul băncii.

Mi-e și greu câteodată să explic modul în care o idee simplă la fel de simplu poate să fie pusă în aplicare. Iar noi vrem să facem asta nu pentru că nutrim convingerea că noi educăm firmele românești sau că suntem cei care le ajutăm să crească. Nu, pur și simplu în felul acesta avem șansa să înțelegem mai bine care este de fapt problema, care sunt de fapt nevoile, să învățăm din toată strădania lor și după aceea să venim și să facem servicii mai bune”, a explicat Tiberiu Moisă cum a pornit în BT ideea inițiativelor de sprijinire a antreprenorilor mici și mijlocii.

„Foarte puțin se vorbește de faptul că unii oameni nu au avut pur și simplu stomacul necesar pentru o viață de antreprenor, în care neprevăzutul e o variabilă importantă”

Statisticile arată că multe dintre startup-uri nu reușesc să supraviețuiască mai mult de un an, unul dintre motive fiind lipsa de adaptare a antreprenorilor la mediul local de business.

„Sunt foarte mute studii care spun cât de multe startup-uri nu reușesc să împlinească un an de la înființare. Foarte interesant este că sunt prezentate motivele pentru care nu se întâmplă acest lucru, iar la loc de cinste sunt: «nu a fost o idee bună de afaceri», «nu au avut suficienți bani», «s-a schimbat contextul economic», «ghinion, neșansă». Foarte puțin se vorbește de faptul că unii oameni nu au avut pur și simplu stomacul necesar pentru o astfel de viață în care neprevăzutul este o variabilă importantă. Nu ai parte de certitudini în viața de antreprenor”, vede Tiberiu Moisă.

Cum ar trebui să fie întâlnirea dintre un antreprenor IMM și o bancă și ce încearcă BT să schimbe în interacțiunea asta?, a fost întrebat directorul general adjunct MidCo & IMM din BT.

„În momentul în care vrei să te dezvolți, nu să faci pur și simplu în fiecare zi ceea ce ai făcut și ieri și să ai ce se cheamă o afacere de familie sau de subzistență, în momentul în care încerci să te dezvolți, de cele mai multe ori se pune problema de a găsi susținerea financiară necesară pentru această dezvoltare și atunci apare întrebarea: oare am vreo șansă dacă mă duc să discut cu o bancă? Și firește, față de acum nu știu câți ani, astăzi șansele să găsești la bănci sprijin sau înțelegere a ceea ce vrei să faci sunt mult mai mari, nu doar la Banca Transilvania, tot sistemul bancar a evoluat din punctul meu de vedere și prezintă foarte multe opțiuni. Însă noi avem o preocupare foarte serioasă în zona asta și mereu ne-a interesat nu doar să lucrăm cu cele mai bune companii din țară, orice bancă vrea să lucreze cu cele mai bune companii, dar ne-a interesat foarte mult și care este accesul real la finanțare al firmelor mai mici.

Mereu am fost preocupați să fim banca ce merge cel mai în adâncime, cel mai la bază și nu doar să fie un volum mare ca sumă de bani, ci un număr mare de firme pe care noi le socotim finanțabile. Și cred că din punctul ăsta de vedere suntem banca numărul 1 nu doar ca și cota de piață, ci și ca număr de business-uri, indiferent de mărimea lor, pe care am putut să le susținem”, a punctat Tiberiu Moisă. 

Urmăriți discuția dintre Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCo & IMM în cadrul Bancii Transilvania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult