Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ponturi pentru o vacanță alături de animalul de companie

Câine în vacanță

Articol de Laura Culiță. Foto: Funky Travel

Cu cățelul în vacanță – da, cu plăcere! Bruni merge cu noi în vacanțe de când îl avem – la mare, munte, în țară sau peste hotare. Cel mai solicitant pentru el a fost în Grecia, din cauza căldurii, dar i-a plăcut la nebunie la plajă, unde și-a găsit mulți parteneri de joacă.

Pregătiri înainte de plecarea în vacanță alături de prietenul necuvântător

Dacă vi se pare o corvoadă să vă luați blănosul cu voi, noi spunem cu toată convingerea că este o plăcere! Vedeți cu alți ochi locurile prin care mergeți și nu veți avea timp să vă plictisiți. Însă trebuie să va dați timp și să-i dați și blănosului timp să se acomodeze cu călătoriile. Noi am început să-l luăm în vacanțe cu mașina de când era foarte mic, așa că e obișnuit cu drumurile lungi. 95% din timp doarme.

Dacă al vostru cățel nu se simte bine când aveți drumuri lungi și este agitat, cereți sfatul veterinarului. Fără să fie o rețetă care să funcționeze pentru toată lumea, iată ce am făcut noi până acum ca să ne fie bine.

Pregătirile

 • Bruni are un săculeț cu lucruri de-ale lui – de la pătura preferată, jucării, șervețele umede pentru căței până la boluri de apă și mâncare. Călătoriile pot fi stresante, așa că se simte mai bine dacă e înconjurat de lucruri familiare.
 • Am căutat cu atenție cazări pet-friendly – adică cele care acceptă câini/pisici. Site-urile de rezervări au opțiunea asta la filtrele de căutare și, când a fost cazul, am plătit în plus pentru cățel. Pe litoralul bulgăresc, de exemplu, am achitat cam 15 euro/noapte, în extrasezon.
 • Bine e să vă interesați și la telefon de condițiile impuse de cazările pet-friendly, ca să nu aveți surprize. De exemplu, la o pensiune din Brașov am fost rugați insistent de gazdă să nu lăsăm câinele să urce în pat. În alte situații – multe – am fost întrebați cât de mare e câinele ori dacă latră mult.

Pe drum cu mașina

 • În mașină, avem mâncarea lui preferată, în porții mici, alături de apă – adăpătoarele speciale sunt cele mai comode.
 • I-am făcut culcuș pe bancheta din spatele mașinii sau jos, sub scaune, iar vara avem grijă să setăm aerul condiționat astfel încât să ajungă la el.
 • Când era foarte mic, am cumpărat protecție specială pentru scaunele din spate, astfel încât să nu cadă între banchetă și scaune din față. Acum, fiind mai mare, folosim o centură de siguranță specială, cumpărată de la petshop.
 • La primele călătorii, am stat cu el în spate, ca să fie liniștit.
 • Am oprit la benzinării/locuri amenajate pentru mici plimbări – și cățelul trebuie să se dezmorțească. Am avut însă grijă să nu calce în zonele pătate de combustibil.

La cazare și la masă

 • La hotel/pensiune, i-am așezat culcușul într-un mod similar cu cel de acasă, după ce l-am lăsat să exploreze spațiul.
 • Am luat cameră cu terasă generoasă ori apartament la parter, cu ieșire la piscină/spațiu verde, pentru ca Bruni să aibă loc de mișcare. Fiind curios din fire, îi place pur și simplu să stea la balcon și să privească ce se petrece J
 • Terasa e cu atât mai utilă dacă aveți un pui care încă folosește covorașul…
 • Când ieșim la masă, prima comandă e pentru câine – un bol de apă proaspătă. Pentru mâncare, folosim un recipient de la recompense – punem bobițe și deasupra ceva de gust, de la noi din farfurie.
 • Dacă al vostru blănos este foarte matinal, ca Bruni, plimbați-l mult înainte de somn ca să vă asigurați ceva ore de leneveală în plus.
 • Foarte important – nu lăsați câinele singur în cameră/balcon… pentru că nu e jucărie! Teama de abandon într-un loc străin e și mai mare.

Pe cât posibil, am încercat să nu-l tragem după noi pe jos pe distanțe lungi când era foarte cald sau când era frig. Am avut grijă să-l lăsăm să facă pauze de somn ziua pentru a-și trage sufletul. Cel puțin la mare, ziua e mai importantă odihna pentru el decât mâncarea.

Experiență pe velier cu animalul de companie

Apropo de mare! L-am luat pe Bruni și cu velierul pe Marea Neagră (nu prea i-a plăcut), dar și pe ferryboat, în drum spre Corfu. A doua experiență a fost mai OK, asta și pentru că erau alți câini la bord.

Pentru călătoriile cu trenul și avionul, e foarte important să citiți pe site-urile companiilor care sunt condițiile. Noi am mers o singură dată cu trenul și a fost în regulă, iar cu avionul – niciodată, pentru că ultima dată când m-am interesat acceptau doar câini/pisici sub 6 kg, ceea ce nu e cazul la Bruni

Nu uitați de deparazitări, vaccinări și pașaport pentru plecările din țară. Și, dacă nu are deja, un medalion cu numărul de telefon al stăpânilor la gâtul blănosului e foarte util, în caz că se rătăcește.

Vacanță plăcută vă dorim! Bruni se pregătește de plajă în Grecia.

Câteva cazări pet-friendly pe litoralul românesc

Mamaia – 12 unități de cazare

Eforie Nord – 11 unități de cazare

Neptun – 6 unități de cazare

Jupiter – 5 unități de cazare

Venus – 6 unități de cazare

Vama Veche/ 2 Mai – 1 unitate de cazare.

Articol publicat inițial pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult