Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ponturi pentru o vacanță alături de animalul de companie

Câine în vacanță

Articol de Laura Culiță. Foto: Funky Travel

Cu cățelul în vacanță – da, cu plăcere! Bruni merge cu noi în vacanțe de când îl avem – la mare, munte, în țară sau peste hotare. Cel mai solicitant pentru el a fost în Grecia, din cauza căldurii, dar i-a plăcut la nebunie la plajă, unde și-a găsit mulți parteneri de joacă.

Pregătiri înainte de plecarea în vacanță alături de prietenul necuvântător

Dacă vi se pare o corvoadă să vă luați blănosul cu voi, noi spunem cu toată convingerea că este o plăcere! Vedeți cu alți ochi locurile prin care mergeți și nu veți avea timp să vă plictisiți. Însă trebuie să va dați timp și să-i dați și blănosului timp să se acomodeze cu călătoriile. Noi am început să-l luăm în vacanțe cu mașina de când era foarte mic, așa că e obișnuit cu drumurile lungi. 95% din timp doarme.

Dacă al vostru cățel nu se simte bine când aveți drumuri lungi și este agitat, cereți sfatul veterinarului. Fără să fie o rețetă care să funcționeze pentru toată lumea, iată ce am făcut noi până acum ca să ne fie bine.

Pregătirile

  • Bruni are un săculeț cu lucruri de-ale lui – de la pătura preferată, jucării, șervețele umede pentru căței până la boluri de apă și mâncare. Călătoriile pot fi stresante, așa că se simte mai bine dacă e înconjurat de lucruri familiare.
  • Am căutat cu atenție cazări pet-friendly – adică cele care acceptă câini/pisici. Site-urile de rezervări au opțiunea asta la filtrele de căutare și, când a fost cazul, am plătit în plus pentru cățel. Pe litoralul bulgăresc, de exemplu, am achitat cam 15 euro/noapte, în extrasezon.
  • Bine e să vă interesați și la telefon de condițiile impuse de cazările pet-friendly, ca să nu aveți surprize. De exemplu, la o pensiune din Brașov am fost rugați insistent de gazdă să nu lăsăm câinele să urce în pat. În alte situații – multe – am fost întrebați cât de mare e câinele ori dacă latră mult.

Pe drum cu mașina

  • În mașină, avem mâncarea lui preferată, în porții mici, alături de apă – adăpătoarele speciale sunt cele mai comode.
  • I-am făcut culcuș pe bancheta din spatele mașinii sau jos, sub scaune, iar vara avem grijă să setăm aerul condiționat astfel încât să ajungă la el.
  • Când era foarte mic, am cumpărat protecție specială pentru scaunele din spate, astfel încât să nu cadă între banchetă și scaune din față. Acum, fiind mai mare, folosim o centură de siguranță specială, cumpărată de la petshop.
  • La primele călătorii, am stat cu el în spate, ca să fie liniștit.
  • Am oprit la benzinării/locuri amenajate pentru mici plimbări – și cățelul trebuie să se dezmorțească. Am avut însă grijă să nu calce în zonele pătate de combustibil.

La cazare și la masă

  • La hotel/pensiune, i-am așezat culcușul într-un mod similar cu cel de acasă, după ce l-am lăsat să exploreze spațiul.
  • Am luat cameră cu terasă generoasă ori apartament la parter, cu ieșire la piscină/spațiu verde, pentru ca Bruni să aibă loc de mișcare. Fiind curios din fire, îi place pur și simplu să stea la balcon și să privească ce se petrece J
  • Terasa e cu atât mai utilă dacă aveți un pui care încă folosește covorașul…
  • Când ieșim la masă, prima comandă e pentru câine – un bol de apă proaspătă. Pentru mâncare, folosim un recipient de la recompense – punem bobițe și deasupra ceva de gust, de la noi din farfurie.
  • Dacă al vostru blănos este foarte matinal, ca Bruni, plimbați-l mult înainte de somn ca să vă asigurați ceva ore de leneveală în plus.
  • Foarte important – nu lăsați câinele singur în cameră/balcon… pentru că nu e jucărie! Teama de abandon într-un loc străin e și mai mare.

Pe cât posibil, am încercat să nu-l tragem după noi pe jos pe distanțe lungi când era foarte cald sau când era frig. Am avut grijă să-l lăsăm să facă pauze de somn ziua pentru a-și trage sufletul. Cel puțin la mare, ziua e mai importantă odihna pentru el decât mâncarea.

Experiență pe velier cu animalul de companie

Apropo de mare! L-am luat pe Bruni și cu velierul pe Marea Neagră (nu prea i-a plăcut), dar și pe ferryboat, în drum spre Corfu. A doua experiență a fost mai OK, asta și pentru că erau alți câini la bord.

Pentru călătoriile cu trenul și avionul, e foarte important să citiți pe site-urile companiilor care sunt condițiile. Noi am mers o singură dată cu trenul și a fost în regulă, iar cu avionul – niciodată, pentru că ultima dată când m-am interesat acceptau doar câini/pisici sub 6 kg, ceea ce nu e cazul la Bruni

Nu uitați de deparazitări, vaccinări și pașaport pentru plecările din țară. Și, dacă nu are deja, un medalion cu numărul de telefon al stăpânilor la gâtul blănosului e foarte util, în caz că se rătăcește.

Vacanță plăcută vă dorim! Bruni se pregătește de plajă în Grecia.

Câteva cazări pet-friendly pe litoralul românesc

Mamaia – 12 unități de cazare

Eforie Nord – 11 unități de cazare

Neptun – 6 unități de cazare

Jupiter – 5 unități de cazare

Venus – 6 unități de cazare

Vama Veche/ 2 Mai – 1 unitate de cazare.

Articol publicat inițial pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult