Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Poșta Română alocă aproximativ trei sfeturi din veniturile înregistrate (73%) doar pentru cheltuielile de personal

posta romana

Foto Facebook/Compania Nationala Posta Romana

Compania Națională Poșta Română S.A. (CIF 427410) a declarat un număr mediu de 23.404 de salariați pe parcursul anului 2018, cu un nivel total al salariilor de 823 milioane lei, de 4 ori peste nivelul tuturor investițiilor realizate în ultimii 5 ani.

Practic, în acest ritm, este nevoie de 20 de ani de investiții în Poșta Română astfel încât să egalizeze salariile dintr-un singur an!

Ponderea cheltuielilor cu salariile în total venituri a fost aproape de 70% la Poșta Română în fiecare an din ultimul deceniu, ponderea fiind de aproape 5 ori peste media din sectorul privat (care alocă maximum 15% din venituri către salarii). Poșta Română este cel mai mare angajator dintre companiile publice, CFR fiind singura companie deținută de stat care mai raportează peste 20.000 de angajați.

sursa iancuguda.ro

Deși CN Poșta Română S.A. a crescut prețurile pentru trimiterile poștale cu 237% în ultimii 8 ani, veniturile companiei au rămas relativ stabile între 2012-2018, între 1,1–1,2 miliarde lei.

Deși creșterea economică cumulată din perioada analizată este de aproape 25% și veniturile principalilor concurenți privați au crescut semnificativ (ex.: Fan Courier Express S.R.L. înregistrează o triplare a veniturilor în perioada analizată), Compania Națională Poșta Română S.A.  înregistrează venituri în stagnare, în timp ce prețul mediul al serviciilor oferite s-a dublat!

Aceasta reflectă competitivitatea foarte scăzută a companiei și faptul că nu își poate menține veniturile decât prin creșterea prețului din cauza majorării costurilor, deși calitatea serviciilor oferite nu a fost îmbunătățită.

sursa iancuguda.ro

Cu toate că Poșta Română înregistrat o scădere a numărului de angajați de la 31.046 (2012) la 23.404 (2018), fondul de salarii a rămas relativ neschimbat în perioada analizată.

Acest fond fluctuează între 750 – 850 milioane de lei / an în ultimul deceniu. În ultimii 3 ani cheltuielile cu salariile înregistrează chiar o creștere de la 782 milioane de lei (2016) la 845 milioane de lei (2018), deși numărul de salariați a scăzut cu aproape 1000 de persoane în ultimii 3 ani.

Poșta Română a înregistrat un personal mediu de 23.404 angajați pe parcursul anului 2018, fiind cel mai mare angajator dintre companiile deținute de stat. În acest context, banii disponibili pentru investiții sunt din ce în ce mai puțini… iar Poșta Română nu se poate retehnologiza / moderniza.

Citiți mai mult pe iancuguda.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - nea Guda, crezi ca dac-ai ajunge director general la posta romana, ai face treaba mai buna ??? - eu cred ca da-de-unde, n-ai mai critica posta ci ti-ai vedea de bani - multi romani critica pentru ca atata pot face - cei de buna credinta, modesti, calificati, cinstiti si harnici, au murit sau emigrat - au mai ramas aproape numai mafioti, mafiotibili si spectatorii de pe margini, care fac treaba buna numai acolo unde pot spune sau scrie ceva .......... - de ce nu te angajezi la posta sau in alta firma de stat care sta rau sau catastrofal, sa-ti vedem "realizarilii" ..........
    • Like 0
  • Nu critic materialul dvs., dar trebuie sa luati in calcul si devalorizarea leului.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Poșta ca și alte companii de stat nu trebuie să facă profit, trebuie să dea salarii banane unora care se fac că muncesc.Nici o răspundere numai tupeu și incompetență generalizată. Să vedeți cât așteptați un colet din China și felul cum ești tratat la orice ghișeu de unele specimene care par angajate pe viață acolo.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Ăst se întâmplă pentru că avem o elită de tot rahatul nu pentru că e proprietatea statului, posta e de stat până și în SUA.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Dorin check icon
      Da e de stat ,dar face profit bun in USA.
      • Like 0
    • @ Dorin
      - nu te lega de palmasii postei romane, ca aia n-au aproape nici o vina - de vina-s sefii la gramada, de la medii in sus, ce crezi, anul trecut directorul general facea un venit lunar brut de 42.500 de lei lunar, in afara de alte drepturi si avantaje, asta pentru competenta, calitate, cantitate, sarguinta, abnegatie, randament, profit, etc. .............. probabil ca vreo un sfert din fondul de salarizare intra-n mainile sefilor de toate gradele, in vreme ce palmasii lucreaza in niste conditii in care tu n-ai face-o nici pentru salariul directorului ......... - toti romanii-s buni de gura, dar la lucru numai mofturi, chiul si aruncarea mizeriei pe spatele altora ........
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      Dorin check icon
      Adică șefii lor îi obligă să fie incompetenți și tupeiști.Bun Așa.
      • Like 0
    • @ Dorin
      - ai ghicit - nu ma asteptam - bun asa - dintr-un punct de vedere este asa, ii obliga la incompetenta, nu exista cursuri in posta romana pentru functii de executie, toate lucrurile se invata din mers, la locul de munca, in timp ce muncesti, si nici n-ai invatat ceva, ca se si schimba in altceva - incompetenta si rautatea sefilor - cat despre tupeism, repet pentru urechi surde si rele, am spus ca in conditiile de la fata locului, tu n-ai sta acolo nici macar o saptamana - de altfel si in sectorul privat este abundenta de tupeism, incompetenta, inselatorie, si inca vreo 10 alte trasaturi asemenea, jumatate din privat traieste in mod criminal, mulgand statul intr-o satanica si cinica intelegere mafiota cu functionarul public, catastrofala pentru banul contribuabilului, pe deasupra prezentand lucrari tot asa de criminale - in posta romana, la munca de jos, sefii mici isi bat joc de palmasi, au preferati dintre angajati, este acolo o atmosfera de stress si neputinta, te-as vedea eu sa fii TU acolo jos ............ - cam in toate firmele si institutiile de stat, mari si mici, se petrec asemenea situatii - nu vezi singur in presa ?? - cand transpare cate ceva nu-ti vine-a crede ..............
      • Like 0
  • Dacă se privatizează așa cum speră unii vor rezolva simplu, triplează prețul serviciilor. Am trimis prin DHL un plic prin serviciul expres (24 ore) din Germania în România și a costat 49 euro iar invers din România în Germania a costat decât 70 de euro tot prin DHL. Comic. Ne fac prețuri mai mari ca în vest și astfel devine rentabilă poșta.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      - "a costat >decât<"
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult