Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Povestea Laurei, economista de 50 de ani care a vrut să-și schimbe vocea

Oratorie

Foto: Guliver Getty Images

La începutul anului, am lucrat cu o cursantă dintr-un oraș mic moldovenesc. Întâlnirile noastre se țineau pe Skype, așa cum se întâmplă cu toți cursanții mei. E mai practic. Cursanta mea de atunci se numea Laura. Avea 50 de ani și era de profesie economist. O gospodină și o mamă desăvârșită, după cum lăsa cu ușurință să se întrevadă.

Când Laura mi-a solicitat online o consultație de dicție am fost surprins de intenția ei. De ce ar dori să-și lucreze vocea o persoană aflată la maturitate a cărei profesie nu are nicio treabă cu oratoria?

Laura a fost o provocare pentru mine. Avea o voce stinsă de om apatic. Părea să fie un om foarte inhibat care nu transmite suficientă energie și putere atunci când vorbește. Vocea ei lăsa impresia unui om obosit și cam sătul de problemele care n-au iertat-o de-a lungul vieții. 

Am lucrat, vreme de trei luni, tot ceea ce se putea face pentru ca vocea ei să devină mai puternică și mai vie: respirații de diafragmă, tehnici de impostație vocală, volum și ritm, interpretare, vocalize, dicție. Totuși, nimic din metodica ce dădea rezultate cu ceilalți cursanți ai mei nu avea efectul scontat cu Laura. Progresele, atunci când apăreau, erau cu bătaie scurtă.

Într-o seară m-am gândit să schimb placa. Am provocat-o pe Laura la o discuție liberă și am rugat-o să-mi vorbească despre hobby-ul ei. Căutam cu disperare o temă, un subiect care să văd că o umple de energie. Laura mi-a spus că gătește și că îi place să facă asta pentru familie și prieteni. M-am bucurat să aud asta, așa că i-am propus atunci un joc. Am rugat-o să-mi dea sfaturi și să-mi spună ce aș putea eu să gătesc cu un morcov, o gulie și o vânătă. Laura și-a luat rolul în serios și mi-a oferit cel puțin 10 rețete, dar nu asta mi-a atras atenția.

În timp ce vorbea am văzut că declicul se produce. Am auzit și simțit prin Skype un alt tip de om: energic, puternic, hotărât, carismatic și plin de culoare.

Avea volum, intonație, ritm bun, își varia intensitatea vocii și se juca foarte bine cu înălțimile. În sfârșit, tot ceea ce lucrasem cu ea până în acel punct începea să se audă.

Am întrebat-o cum i s-ar părea ideea unui blog de rețete culinare. A fost foarte receptivă la idee și s-a pus pe treabă să-l facă. De atunci am văzut o altă Laura. Experiența celor 3 luni de coaching cu ea m-a învățat ceva foarte valoros. Am văzut cu proprii mei ochi (și am ascultat cu propriile urechi) că o voce bună depășește cu mult granița metodelor și tehnicilor pe care le-am deprins în cursurile de teatru și dezvoltat, apoi, ca om de radio și televiziune. 

Laura m-a învățat să înțeleg vocea omului și mai în profunzime. Un studiu despre creier și inteligență emoțională scris de Davidson Richard J., Begley Sharon arată cât de puternică e legătura dintre dintre ceea ce gândim, simțim și felul în care corpul nostru reacționează la emoțiile pe care ni le declanșăm.

De altfel, studii și cercetări întregi arată că emoțiile pe care le dezvoltăm influențează starea noastră de sănătate. Totuși, se scrie prea puțin (încă) despre impactul terapeutic pe care vocea îl poate avea în sănătatea și viața noastră. De la Laura și de la alți zeci de cursanți pe care i-am îndrumat doar în acest an am învățat cât de mult influențează vocea atitudinea noastră, relația cu oamenii și cu noi înșine.

Iată 4 pași simpli pe care am învățat că merită să-i parcurgi cu atenție dacă vrei să ai o voce care strălucește.

Primul pas: cunoaște-te mai bine. Gândește-te și notează pe o foaie viziunea ta de viață, misiunea ta, valorile în care crezi. Când ești confuz și nu ai claritate, vocea ta va transmite același lucru. Se spune că vocea vinde, dar înainte să te vinzi pe tine e vital să te cumperi: să îți cunoști puterea, să ai încredere în ea și să o proiectezi în exterior.

Cel de-al doilea pas: îmbunătățește-ți postura corpului. Poziția corpului tău e o parte din atitudinea pe care o transmiți atunci când comunici. Un corp drept și un limbaj al trupului deschis construiesc încredere în tine, iar primul beneficiar al încrederii tale va fi chiar vocea.

Cel de-al treilea pas: cântă. Fă-o cât poți de mult, de des și cu alți oameni în jurul tău. Muzica mai are un atu pe lângă faptul că e un bun antrenament de voce: te ajută să treci de inhibiții și să devii mai dezinvolt. Nu e nevoie să mergi la karaoke pentru asta. 

Cel de-al patrulea pas: caută-ți resurse de energie. Concret, ia-ți un binoclu imaginar și caută cu el acele locuri, activități și acei oameni care te inspiră și îți dau încredere. Vocea ta va reacționa și ea.

Acum, că ai citit care sunt cei patru pași, ai putea, pe bună dreptate, să mă întrebi: „am vreo garanție că voi fi un bun vorbitor, iar vocea mea va fi una plăcută dacă le fac pe toate astea”? Răspunsul meu este NU.

Să te cunoști, să cânți, să ai o postură bună și să-ți cauți energie sunt condiții necesare, dar ele nu ajung. Abia de aici încolo începe tehnica: respirații corecte, vocalize, tehnici de antrenament vocal, exerciții de dicție și multe altele. Totuși, e important să știi că tehnica vocală nu se poate lipi pe o atitudine greșită. O voce antrenată are nevoie și de o psihologie antrenată.

Iată de ce, înainte să închei, am să te provoc la un mic exercițiu. Imaginează-ți că iei chiar acum telefonul mobil și faci o înregistrare de 3 minute cu vocea ta. Citești un text sau vorbești liber. După ce ai terminat de vorbit dai play la înregistrare. Începi să te asculți și auzi exact vocea pe care ți-o dorești: caldă și fermă, vioaie și molcomă, sensibilă și puternică, autoritară și prietenoasă în același timp. Cum te-ai simți? Ce părere ai avea despre tine?

Aș vrea să știi, la final, că vocea ta e doar partea văzută a aisbergului. Ceea ce stă la baza ei dar nu se vede ești chiar tu: cu bucurii și tristeți, cu împliniri și neajunsuri, cu certitudini și îndoieli.

Epilog la povestea Laurei

După ce am încheiat programul de coaching cu ea am revăzut-o în București la câteva luni distanță.

S-a întâmplat la un workshop de voce, dicție și postură pe care l-am ținut cu un grup mai mare de tineri dintr-un cunoscut ONG internațional. Acolo, la exercițiile de grup, s-a purtat ca un lider: un om dezinvolt, sigur pe el și cu o altă voce, mai fermă.

Oamenii care își lucrează vocea ajung, la final, să lucreze la structura și caracterul lor. Iată de ce chiar și unei persoane care nu vorbește în public o voce lucrată îi poate schimba viața. Vocea e oglinda perfectă a cine ești tu cu adevărat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo, Andrei Pleşu! Într-o ţară de intruşi şi impostori, vocea ta chiar contează. Pentru multă lume serveşti de intelectal model cu clarviziune şi luciditate şi n-ar strica să apari mai des în spaţiul public. Îmi imaginez că pretorienii lui Dan Voiculescu vor arunca în tine cu noroi şi invective, nu te descuraja. Prea eşti iubit de multă lume ca să mai conteze părerea lui Gâdea şi a piţifelnicilor de serviciu de la postul TV al patronului
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult