Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premieră în România. Un cetățean român a fost condamnat de instanță pentru negarea Holocaustului

Holocaust

Foto: Fabian Sommer / AFP / Profimedia

În premieră în România, o persoană a fost condamnată pentru negarea Holocaustului. Vasile Zărnescu, fost ofiter din Serviciul Român de Informaţii, a fost condamnat joi, de către magistrații Judecătoriei Sectorului 3, la un an și o lună de închisoare cu suspendare pentru negaționism. Decizia nu este definitivă.

Potrivit minutei deciziei, Vasile Zărnescu a fost condamnat la 6 luni după publicarea pe un site, pe 28 aprilie 2013, a articolului intitulat „Falsitatea noţiunii de holocaustolog”, la 9 luni închisoare pentru articolul „Înşelătoria secolului XX” din data de 11 februarie 2014 şi la 6 luni închisoare pentru cartea „Sabin Orcan Suporter”, publicată la editura Tempus Bucureşti.

„În temeiul art. 38 al. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Codul penal contopeşte pedepsele aplicate, astfel că stabileşte în sarcina inculpatului Vasile Zărnescu pedeapsa cea mai grea, de 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 închisoare, reprezentând 1/3 din cumulul celorlalte pedepse stabilite, în final inculpatul având de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare”, scrie în minută.

În minută se mai arată că aplicarea pedepsei cu închisoarea a fost amânată pe un termen de supraveghere de doi ani, perioadă în care inculpatul are obligaţia să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta și să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa. În plus, instanța a mai decis că, în perioada de supraveghere de doi ani, inculpatul trebuie să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, precum și să comunice schimbarea locului de muncă și să anunțe informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Inculpatul mai este obligat la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Inculpatul are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei penale. 

Alexandru Muraru: Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiției, dar și un semnal de alarmă pentru România

„Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiției, dar și un semnal de alarmă pentru România. Negarea Holocaustului și Antisemitismul nu sunt o problemă a comunității evreiești, ci a întregii societăți”, a declarat într-un comunicat deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și a xenofobiei.

„Am luat act de decizia, în primă instanță, a Judecătoriei Sectorului 3 București privind condamnarea dlui Vasile Zărnescu pentru săvârșirea infracțiunii de negare a holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din O.U.G. 31/2002, cu aplic. art. 5 din Codul penal.

Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiției, un îndemn ferm la respectarea legii, este o probă pe care justiția o trece, în sfârșit, după ce numeroase astfel de cazuri, investigate de parchete, s-au finalizat fără rezultat.

Este, în același timp, un semnal de alarmă important către instituțiile statului, că fenomenul antisemitismului este prezent și că acesta trebuie combătut cu fermitate, cu toate instrumentele instituționale existente. Motivate de prejudecăți, de ură, aceste acte de negare a Holocaustului pun de fapt la îndoială principiile drepturilor omului precum nediscriminarea și dreptul la demnitate. Acceptarea sau ignorarea lor sunt atitudini incompatibile cu angajamentele și principiile pe care statele democratice și instituțiile lor s-au construit și există”, subliniază Alexandru Muraru.

Deși România a fost între țările care au adoptat (2016) rezoluția cadru cu privire la crearea unei definiții universale de lucru pentru antisemitism și a inclus-o în legislația națională încă din 2018 (prin Legea nr 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, care stabilește pedepse de la 3 luni până la 10 ani pentru infracțiuni de la promovarea în mod public a unor idei, concepții sau doctrine antisemite, până la constituirea de organizații antisemite sau aderarea la acestea), există un număr important de cauze pe care instituțiile statului nu le-au soluționat, adaugă  reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și a xenofobiei.

„Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale a arătat că, în cazul României, deși incidentele antisemite au avut o creștere importantă în perioada 2008-2018, unitățile de poliție sau parchet nu au soluționat cazurile. Această problematică a fost dezbătută în ultimii ani de organisme internaționale.

Cauzele acestei situații des întâlnite de specialiști sunt lipsa cunoașterii jurisprudenței în materie, lipsa pregătirii și a training-urilor de specialitate pentru polițiști sau magistrați în materia cadrului legislativ privind combaterea antisemitismului.

În îndeplinirea mandatului meu, de reprezentant Special al Guvernului, voi acționa în sensul promovării și susținerii de măsuri legislative și administrative, astfel încât cei însărcinați cu apărarea legii să cunoască și să-și însușească practici și modele europene relevante pentru a crea proceduri operaționale, pentru a colecta date (modalitatea de a le înregistra și de a răspunde la ele) și, în definitiv, pentru a consolida capacitatea de înțelegere a trăsăturilor specifice infracțiunilor de ură cu caracter antisemit și negare a Holocaustului la nivelul funcționarilor și a aparatului de stat însărcinat cu aplicarea legii (polițiști judiciari, procurori, magistrați)”, se arată în comunicat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bine i-a facut. Alta data sa nu mai nege holocaustu. Sa stie si el ca nu are voie sa faca asta si sa afle si altii ce patesc daca neaga. A stabilit Parlamentu ca a fost holocaust, stie el mai bine decat oricine si gata.
    • Like 0
  • Decizia instantei de condamnare penala in cauza este absolut justa, ea reprezentand una dintre dovezile solide ale democratiei. Democratia presupune nu doar garantarea exercitarii drepturilor subiective ale individului, dar implicit protejarea demnitatii tertilor prin exercitarea abuziva a acestor drepturi subiective personale (in speta, dreptul la libertatea de exprimare in sensul negarii Holocaustului afecteaza grav dreptul la demnitate, in particular al victimelor holocaustului, iar in genere al intregii omeniri, caci ororile Holocaustului au afectat, direct si indirect, nu doar evrei, ci intreaga omenire). Dar se impune o mentiune, decizia in cauza reprezinta o noutate doar in privinta condamnarii penale a unei fapte de negare a Holocaustului, caci „condamnarea civila”, in sensul raspunderii delictuale civile pentru o asemenea fapta are precedent, nascut chiar de catre subsemnatul (castigand in trecutul nu foarte indepartat doua astfel de procese in civil in favoarea clientilor).
    • Like 2
  • Aceasta decizie este o prostie periculoasa. Nu prin constrangere rezolvi astfel de problemr i prin educatie. Fiecare om are dreptul la parerea sa. De ce este holocaustul evreilor (despre care cred ca este real) mai presus decat. Rimele lui Pol Pot in Cambodgia, decat holocaustul incasilor sau decat ruzimile infioratoare ale britanicilor in India secolului 18-19 ? Ce este asa special cu evreii ?
    • Like 1
    • @ Cosmin YO
      Filbert check icon
      Greutatea faptelor si a situatiilor depind de circumstante de timp, geografice, politice. Sint sigur ca negarea holocaustului nu-ti va produce nici o neplacere in Rwanda sau in Peru, la fel e cu negarea genocidului armean in Turcia. Din contra...
      Ideea de clasament al atrocitatilor de care e plina istoria umanitatii e dezgustatoare. In momentul de fatza, in zona noastra de lume exista o sensibilitate speciala in legatura masacrarea populatiei evreiesti care s-a intimplat in multe tari europene, printre care si a noastra, de multe ori de-a lungul istoriei si a culminat cu Holocaustul. Poate ca peste 10 sau 50 de ani nu va mai fi asa, cine poate sti?! Deocamdata e asa si e bine ca e asa. Daca negam, minimalizam sau uitam grozaviile recente facem doar sa le pregatim pe urmatoarele.
      • Like 2
    • @ Cosmin YO
      Nu se poate compara ptr. ca tu ca tara Romania, nu ai participat la spusele si crimele din Cambodgia sau din alte tari sau carti. In scimb Romania a omorat evrei, si tigani. Nu poti sa publici carti cu minciuni sau propaganda. Sunt de acord ca tot raul se reduce cu educatie, asta este cheia viitorului fara ca sa se mai intample asemenea crime. Acum nu stiu cat de speciali sunt evreii, dar se tot omoara la ei de mii de ani, ultimele milioane, omorati cu doar 75 de ani in urma, asta poate ca ii face mai speciali decat alte culturi, plus ca fac parte din cultura noastra europeana de sute de ani.
      • Like 0
  • A fost odata ca niciodata....dreptul la libera exprimare....
    • Like 2
    • @ Mihaly Foldes
      Filbert check icon
      Libera exprimare exista insa uneori trebuie sa justifici ceea ce spui sau sa platesti. Un (alt) exemplu: procesele de calomnie pierdute de gidea si cei de la antena3.

      Libertate (de orice fel) - Responsabilitate = Haos, Extremism, Ura
      • Like 2
    • @ Filbert
      Nu se compara calomnia cu dreptul la libera exprimare. In curand va fi mult mai mult. Nici eu nu cred in holocaust si nici in pandemia covrig.
      Niciuna nu poate fi demonstrata fara minciuna si manipulare.
      • Like 1
    • @ Filbert
      Calomnia este una...opinia personala a cuiva referitoare la un eveniment istoric este alta. Din punctul meu de vedere, dreptul la libera expresie ar trebui sa iti permita sa spui si prostii de genul ca Holocaustul nu a existat. Aceasta opinie poate fi criticata, luata in deradere, ignorata...de la caz la caz, in functie de anvergura emitatorului. Dar sa pedepsesti pe cineva cu inchisoarea (cu suspendare sau nu) pentru ca si-a exprimat o parere, aberanta sau nu, mi se pare cel putin la fel de ingrijorator. Ba mai mult, aceasta pedeapsa pare sa fie aplicata exclusiv doar negationistilor si revizionistilor unei anume perioade din istoria mondiala. De exemplu, poti sa scrii 1000 de articole care sa nege genocidul din Rwanda ca nu iti va sari nimeni in cap cu un proces. Cineva care spune ca Holocaustul nu a existat, se descalifica singur....dar nu ar trebui sa suporte consecinte de natura penala. My 2 cents anyway.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult