Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul despre „dublarea salariilor” pentru bugetarii care câștigă sub 4000 de lei: „Mi-aș dori să putem tripla, dar trebuie să păstram echilibrul între creșterea economică și sustenabilitate”

Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a fost întrebat marți într-un interviu la Radio România Actualități (RRA) dacă se pune problema dublării salariilor sub 4.000 lei. 

„E ceea ce e la finalul acestei perioade de 4 ani. Mi-aș dori să putem tripla, dar trebuie să păstram echilibrul între creșterea economică și sustenabilitate. Anvelopa totală e de 32 miliarde lei pe patru ani”, a răspuns șeful Executivului.

După ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus duminică la postul de televiziune România TV că până la pragul de 4.000 de lei salariile se dublează, iar peste 4.000 de lei este o creştere cu 45% a salariilor, oficialul a revenit cu precizări. Ministrul Muncii a scris pe Facebook că respectivele măsuri vor fi luate pe parcursul a patru ani, „exact cum scrie în programul de guvernare”. 

Pe de altă parte, premierul Grindeanu a mai spus la RRA că legea salarizării unice e în dezbatere publică, iar termenul limită, potrivit programului de guvernare, este sfârșitul lunii iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine stie ce ii place cel mai mult Olgutei sa manance? Domniile voastre,care sunteti pe langa ea oricand,oricum,va rog tineti-i gura ocupata.Oricat ar costa,se merita!
    • Like 0
  • Imi doresc domnule Grindeanu ,sa-mi spuneti cam la ce echilibru va-ti gindit la dublare,intrucit eu tot nu vad de unde veti lua banii necesari?Poate a-ti apelat la Soros ,pentru ca am vazut, ca sunt ceva politicieni dintre care ,nu putini de-ai dumneavoastra care au profitat de bunavointa Sorosului.
    • Like 0
  • wow. O stire fara comentarii malitioase, fara interpretari! Doar o stire? Pai ce facem doamnelor si domnilor, ne intoarcem la jurnalismul asa cum ar trebui el sa fie?
    • Like 0
  • check icon
    Un € = 10 lei, un litru de benzină = 12 lei, o pâine = 3 lei, un kWh = 1,5 lei, etc, etc: mediul privat se va forța și va trece și peste asta, considerând că este o inflație voită, dar cei cărora STATUL le va mări veniturile prin măsuri administrative și nu în funcție de productivitate sau/și eficiență, vor constata într-un interval enervant de scurt că iar nu se ajung cu banii! Ceea ce nu pricep oamenii ăștia (în frunte cu întregul cabinet grindeanu) este că trăiești mai bine când câștigi o mie de lei pe lună și pâinea costă un leu decât atunci când câștigi două mii de lei dar pâinea costă trei lei! Este o chestie cu valori absolute și relative, dar grindeanu, vasileasca și alții ca ei nu au auzit încă de prostiile astea, așa că Isărescu este vinovat că România a renunțat la leul vechi, că numai așa eram toți milionari!
    Iar ăștia, incapabili, lamentabili și blamabili au fost aduși la guvernare și au asupra noastră o putere aproape absolută! Brrr, biată Românie!
    • Like 1
  • Cresteri salariale din pix...daca as fi reporter l-as intreba pe domnul Grindeanu daca toti acei "buni samariteni" la care se refera si merita ! (daca au muncit, cotizat, daca au avut responsabilitate la locul de munca, risc si grade de dificultate etc)
    Probabil daca ai carnet de partid stantat inrosit si glas sa strigi pe la Cotroceni ai si parte de "zaharel" !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult