Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Grindeanu anunță că salariile mari vor fi taxate mai mult. Va fi eliminat plafonului de cinci salarii medii brute peste care salariații nu plăteau CAS şi CASS. Cine sunt angajații care pierd bani

Pentru a acoperi o parte din majorările de salarii și de pensii promise, premierul Sorin Grindeanu a anunțat vineri eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute peste care salariații nu plăteau CAS şi CASS. Cei care vor avea de pierdut sunt angajații cu salarii mari, de peste 10.000 de lei net. 

Calculat la salariul mediu brut de 2.874 lei din luna octombrie anul trecut - cele mai recente date disponibile pe Institutul Național de Statistică - acest prag este de 14.370 de lei brut. 

Așadar, o persoană care câștiga în octombrie 25.000 de lei brut (18.557 lei net), după eliminarea plafonului amintit va plăti CAS și CASS inclusiv pentru diferența dintre 25.000 de lei și 14.370 de lei.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în total 36.000 de persoane aveau de câștigat din faptul că nu trebuiau să plătească CAS și CASS peste plafonul de cinci salarii medii brute. În total, banii pe care aceștia îi vor pierde se ridică la aproape 2 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de șeful Executivului.

Șeful Guvernului a explicat că veniturile rezultate vor acoperi majorările salariale pentru artişti, creşterea pensiei minime şi dublarea burselor studenţilor.

Eliminarea plafonului CAS va determina o scădere a veniturilor tuturor angajaților sau PFA-urilor care au un salariu brut - bază de calcul CAS pentru PFA - mai mare de 13.405 lei, a explicat pentru Republica.ro Radu Georgescu, managing partner CFO Network.

Aceștia vor câștiga mai puțin după formula (salariu brut-13.405) * 10,5% * 84%.

Fiecare companie își va face calculele și se va hotărî dacă această sumă va fi suportată de angajat sau o parte de angajator, spune Radu Georgescu.

Pe de altă parte și angajatorul va trebui să plătească cota sa neplafonată de CAS de 15,8%.

„Trebuie punctat că decizia plafonării CAS la 5 salarii medii brute a fost luată în trecut tocmai pentru faptul că statul nu putea să susțină sistemul de pensii. De aceea s-a început și sistemul privat al asigurărilor sociale, pentru a lua povara de pe umerii statului. Eliminarea plafonării CAS ar trebui să genereze pensii mai mari pentru cei afectați acum, iar statul ar trebui să plătească, dar din ce bani se vor plăti? Practic se iau banii din pensiile celor care cotizează acum pentru a se mari pensiile actuale. Această măsură contrazice programul de guvernare al PSD care vorbea despre menținerea în țară a oamenilor inteligenți. Cum îi încurajezi și motivezi? Luându-le din bani?”, a explicat Radu Georgescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce nu intelege lumea este ca acesti "inbuibati"&"chiaburi" sunt oameni care au muncit, asta e meritul lor. Sa pierzi brusc fie si o mica parte % nu e ceva foarte in regula. Firmele au bugete, daca brusc venim cu alte impozite este clar ca vor pierde si angajatii. Intr-o multinationala cresterile sunt anuale sau la un an jumatate, sa anulezi munca cuiva din pix... fiindca are??? Are... pe timpul lui(peste 10 ore in fiecare zi la birou, zboruri in toata lumea, ...sacrifica timpul de stat in familie). Un Senior sau un Manager bun se va gandi de doua ori daca mai ramane in aceste conditii, o multinationala nici nu mai zic. Daca nu mai suntem competitivi salarial vorbind, vor merge catre alte piete.(vezi cat de repede s-a inchis Nokia la Cluj) Liderii politici fac pomeni financiare fara sa gandeasca, fara sa creeze locuri de munca, Luatul de la altii nu e o optiune de lung parcurs, se va vedea in incasarile previzionate. As fi foarte curios sa aflu la final de an daca au strans ce au previzionat, adica 2 miliarde de lei de la cei 36000 de imbuibati. :)
    • Like 0
  • Stefania check icon
    Sa luam de la chiaburi si sa dam la saraci, ca deh ne-am intors la comunism! Ai dracu' cat castiga si noi suntem saraci lipiti! Intr-o tara cu 18 millioane de locuitori avem doar 36 de mii de salariati care castiga peste 14 mii.Unde dracu e clasa de mijloc?
    Statul, care este cel mai mare hot nu spune ca pensia o avem plafonata la 5 salarii medii, la fel si pachetul de servicii in sanatate.Legile pensiilor si a sistemului de sanatate nu trebuiesc modificate?
    Pai daca tot platim la tot venitul CAS si CASS sa primim pensia la tot venitul si sa beneficim de toate serviciile medicale!
    Si asta e doar inceputul.Urmeaza impozitul pe venit! Or sa dispara iar salariile mari de pe statele de plata! Ca asa stie minunat PSD-ALDE-UDMR sa faca legile, legi care nu pot fi modificate prin ordonante de urgenta!
    M-am saturat de atatia incompetenti, hoti si omeni fara capatai care ne conduc.Oare cat mai supartam?
    Am avut o copilarie de rahat, o adolescenta de rahat, o tinerete de rahat, acum o maturitate de rahat.De pensie nu mai vorbesc. Suntem generatia pentru care statul nu a facut nimic, dar absolut nimic.Am munict toata viata pe branci ca prostii, am invatat, ne-am luptat si adaptat la o lume noua, pe care nu o cunosteam si cu toate astea am reusit atat in cariera cat si in viata! Si asta doar prin munca cinstita! De fiecare data, acest stat mafiot nu a stiu decat sa ne bage mana in buzunar, sa ne umileasca si sa ne barjocoreasca. Toti acesti ani am fost luati de prosti si de idioti de absolut toata clasa politica!
    Acesti 36 000 nu conteaza politic! Chiar daca voteaza sau nu sunt prea putini si nu pot schimba nimic, asa ca hai pe ei, sa le luam tot chiaburilor! Astia suntem, o tara de saraci cu doar cateva mii care castiga cat de cat!
    • Like 1
  • ca sa ne înțelegem umblam la SALARIILE mari ,nu la VENITURILE nejustificate sau la redevențe, de exemplu.
    Ăstia,ALDE, TARICEANU ȘI pseudo-SOCIALISTul DRAGNEA tot în boul care trage sa asigure pomenile unora da cu biciul!
    CU SCUZE! "neste ....jeguri"
    • Like 0
  • Marcu check icon
    In primul rand vad in comentarii cum lumea uita ca limitarea CAS si CASS au fost introduse in Codul fiscal (Legea 227/2015, aparuta in SEPTEMBRIE 2015 dupa dezbateri publice de mai mult de 3 ani), de catre Guvernul Ponta, nu de catre Ciolos. In al doilea rand, in mentalitatea pe care comunismul ne-a inradacinat-o bine in creier (prin povestile cu haiduci, boieri fara scrupule si taranii care sunt baza societatii), dar si din putina invidie, poate avem tendinta de a diavoliza persoanele care castiga multi bani. In tarile pur capitaliste nu exista asa ceva (vezi cum Trump a castigat alegeri laudandu-se cat de bogat este). Trebuie insa sa vedem peste aceste mici probleme personale, faptul ca o persoana care castiga un salariu de 10.000 lei net, plateste (impreuna cu angajatorul) 7.700 lei la stat. Statul colecteaza aceeasi bani de la 13 angajati cu salariul minim. Mai mult, cel mai probabil angajatul care castiga 10.000lei net, de 100 de ori mai putin sistemul public de sanatate (nu cred ca este exagerat - va propun sa stati o zi ora intr-un spital de stat si sa numarati daca din 100 de persoane pare vreunul in aceasta patura sociala, daca nu e urgenta). Deci practic persoana care castiga 10.000 lei plateste sanatatea pentru zeci de alte persoane care castiga salariul minim. SI ASTA VI SE PARE INECHITABIL PENTRU CEL CU SALARIUL MINIM??? Astfel, avand in vedere ca plateste oricum sume exorbitante lunar la stat si nici nu foloseste serviciile si nici pensie de zeci de mii de lei nu va avea, nu e normal sa zica respectiva persoana: hai ca platesc pentru 10-20 de alti oameni pensia si sanatatea, dar daca creez valoare, muncesc si castig cat alti 100 de oameni, nu imi luati de 100 de ori mai mult pe niste servicii pe care nu le folosesc. Luati-mi doar de 15 ori. Nu mi se pare asa anormala gandirea. Ca sa nu mai vorbim ca cineva care castiga atatia bani, creeaza valoare, angajaza oameni si aduce si mai multe taxe la buget. Daca este CFO la o multinationala care a avut o crestere de 5% anul asta datorita conducerii lui, a angajat noi oameni, a platit mai multe taxe etc. Daca este antreprenor sau profesie liberala, este evident cum creeaza valoare. In final, as vrea sa precizez ca venitul meu este mult sub plafonul de 14.000 lei brut, dar sunt capabil sa trec peste aceasta frustrare si sa vad valoarea pe care o aduc cei care depasesc acest plafon. (In acest comentariu ma refer strict la cei care realizeaza pe drept veniturile, nu la patronii de firme care au contracte frauduloase cu statul sau care au fraudat. Am presupus ca este evident ca nu intram in dezbateri fiscale despre oameni care ar trebui sa aiba sechestru pe avere si sa fie dupa gratii).
    • Like 6
    • @ Marcu
      check icon
      Nu știu dacă oamenii au ceva cu cei care cîștigă mult, cred că au ceva (și justificat) cu cei care sug din banii statului fără să- justifice acest lucru. Și aici e vorba de sume care, puse cap la cap, se ridică la miliarde de euro pe an. Greu de spus cît, dar sume f. mari. Ori de cîte ori vine vorba de venituri, apărătorul capitalismului începe (ca și dv., Marcu) cu clișee ieftine cu comunismul, bla-bla... Acuma, na, apare și Trump (care, între noi fie vorba, are dușmani f. mulți, dar asta e altă discuție – oricum, invocarea lui în discuție nu are mare legătură cu tema noastră).
      În final, tonul devine mai realist: „ma refer strict la cei care realizeaza pe drept veniturile, nu la patronii de firme care au contracte frauduloase cu statul”. Păi aici e vorbă lungă și bănet mult, mult de tot.
      Și acum: societatea umană este un complex în care e loc (și trebuie să fie loc) și pt țărani și pt muncitori, și pt patroni și pt salariați, și pt mari firme și pt mici firme, și pt profi și pt medici, și pt polițiști și pt politicieni, și pt securiști și pt maneliști, și pt femei de serviciu și pt academicieni... Nu e așa simplu să găsești acest echilibru și este imposibil atît timp cît majoritatea cetățenilor unei țări crede că statul îi păcălește. Or, aici e marea problemă a României.
      • Like 0
  • Totusi nu e corect ca masura sa se extinda si asupra angajatilor DIN PRIVAT , pt echilibru si capitalism , dreapta , nu ?! Daca un angajator vrea ii dea un anumit venit angajatului sau 4-5 contributii lunar consider ca sunt suficiente , pt niste bani CURATI ADUSI bugetului de stat , pe cand la bugetari sursa provine exact de la privati ! Ca atare privatii vor fi INCURAJATI sa faca si alte angajari , angajati care la randul lor fac cheltuieli din care va beneficia intr-un final tot statul prin TVA la consum si prin alte cai !
    • Like 0
  • Nu scrii/spui "CINE sunt angajații care pierd bani"! Ci CARE!

    Când scrii "CINE sunt", se înțelege că îi vei enumera cu nume de persoană! E o exprimare românească îngrozitoare!

    La mine, nici in familie, la micul dejun, nu vorbim atât de prost și neglijent românește!

    Deci, recapitulăm: cine = înșiri numele! Când spui cine, înseamnă că îi și Cunoști! Bagă la cap!
    • Like 3
    • @ cristiansirb
      Dumneavoastra sunteti de serviciu la cometarii pro Grindeanu se pare, e in regula nu e o problema doar ca sunteti foarte agitat comentand la orice, inca ceva: in familie ar trebui sa se vorbeasca corect in primul rand, bagati la cap!!!
      • Like 0
    • @ Rotaru Ovidiu
      si totusi, a fost un comentariu pertinent. E normal ca, macar in scris, sa ne exprimam corect si coerent, mai ales ca este vorba de un ziar nu de o eticheta, de pe o taraba din piata. PS: atentie la ortografie: "ar trebui" se scrie cu un singur "i".
      • Like 0
    • @ Matei Negriu
      Multumesc, aveti dreptate, cometariul este pertinent dar se poate observa ca domnul respectiv este foarte pornit sa conteste pe toata lumea si nu se multumeste doar cu exprimarea parerii personale.
      • Like 2
    • @ Rotaru Ovidiu
      Sunt, pe naiba pro Grindeanu! N-am nici o afinitate cu acest om (zis politic).

      Ce are asta a face cu exprimarea băligoasă, nu știu!

      Altceva nu ați găsit de obiectat, oricât ați căutat? Ce v-ați zis: o să-l ating acum unde-l doare cel mai tare - Grindeanu. :)) Nu mai pot eu de grija premierului.

      Nu contează, ne mai vedem. :)
      • Like 0
    • @ Rotaru Ovidiu
      Nu, nu exprim doar părerea personală, o exprim și pe cea a altor persoane. :) In fiecare zi deschid un birou de colectare a părerilor personale ale altor persoane.
      • Like 0
    • @ Rotaru Ovidiu
      check icon
      Cred că, fiind un forum, trebuie să fim atenți la felul cum scriem, nu? Mai scapă o eroare la viteză, că sîntem oameni, dar o avalanșă de erori devine ceva obositor. Chestia „sunteți de serviciu... pro Grindeanu” e așa, că tot n-avem ce face, hai să cităm numele premierului, că tot stă acolo degeaba. Dacă vi se pare greu să scrieți minimal corect într-un forum unde se cere acest lucru (sau ar trebui să se ceară), puteți abandona forumul și trece la unul pt agramați, nu e greu deloc.
      • Like 0
  • Propun sa nu avem salarii mai mari de 2500 de RON niciunul, si PCR-ul poate face asta printr-o ordonanta de urgenta....ups adica PSD-ul, ii tot incurc.
    • Like 4
    • @ Rotaru Ovidiu
      ?
      • Like 0
  • ha-ha , il vor taxa pe Herr Prezident cu inca ceva , ca lui i-a triplat Oprea salariul , la vreo 21 000 de lei ! In sfarsit o masura de stanga adevarata , ca pana acum au fost mai mult masuri de dreapta, cei care aveau mult castigau si mai mult la orice reducere sau scutire !
    • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      Așa, luați! Haiducie să fie! :) Cum se bucură prostimea că se ia de la cei "bogați"!
      • Like 3
    • @ cristiansirb
      Ma refeream doar la BUGETARI ! Eu fac diferenta intre bugetari si privati ! Dumnezeu a dat , Dumnezeu a luat , fie numele Domnului binecuvantat !
      • Like 1
  • Așa a zis și Obama când a venit președinte și după 8 ani , bogății au devenit și mai bogați iar profitul corporațiilor a fost de 50 la suta , mai ceva decât pe vremea lu CLINTON când economia SUA duduia . Program economic făcut de cel mai iubit cizmar al Teleormanului !
    • Like 0
  • Liv007 check icon
    Problema nu este neaparat cat contribuim la CASS, problema este ca platim pentru niste servicii de calitate proasta, si la un fond care este delapidat. Cand mi-am facut diverse analize, am fost la clinici si laboratoare private, ca la cele de stat trebuie sa astepti cate 3 luni pentru o programare, iar fondurile pentru analize gratuite sunt foarte reduse, asa ca am preferat sa le las pentru cei care au cu adevarat nevoie de ele. Cei care contributie cu sume mari oricum nu o sa foloseasca sistemul de stat. Banii sa fie folositi in scopul pentru care sunt colectati, si sa nu mai fie furati.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult