Pentru a acoperi o parte din majorările de salarii și de pensii promise, premierul Sorin Grindeanu a anunțat vineri eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute peste care salariații nu plăteau CAS şi CASS. Cei care vor avea de pierdut sunt angajații cu salarii mari, de peste 10.000 de lei net.
Calculat la salariul mediu brut de 2.874 lei din luna octombrie anul trecut - cele mai recente date disponibile pe Institutul Național de Statistică - acest prag este de 14.370 de lei brut.
Așadar, o persoană care câștiga în octombrie 25.000 de lei brut (18.557 lei net), după eliminarea plafonului amintit va plăti CAS și CASS inclusiv pentru diferența dintre 25.000 de lei și 14.370 de lei.
Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în total 36.000 de persoane aveau de câștigat din faptul că nu trebuiau să plătească CAS și CASS peste plafonul de cinci salarii medii brute. În total, banii pe care aceștia îi vor pierde se ridică la aproape 2 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de șeful Executivului.
Șeful Guvernului a explicat că veniturile rezultate vor acoperi majorările salariale pentru artişti, creşterea pensiei minime şi dublarea burselor studenţilor.
Eliminarea plafonului CAS va determina o scădere a veniturilor tuturor angajaților sau PFA-urilor care au un salariu brut - bază de calcul CAS pentru PFA - mai mare de 13.405 lei, a explicat pentru Republica.ro Radu Georgescu, managing partner CFO Network.
Aceștia vor câștiga mai puțin după formula (salariu brut-13.405) * 10,5% * 84%.
Fiecare companie își va face calculele și se va hotărî dacă această sumă va fi suportată de angajat sau o parte de angajator, spune Radu Georgescu.
Pe de altă parte și angajatorul va trebui să plătească cota sa neplafonată de CAS de 15,8%.
„Trebuie punctat că decizia plafonării CAS la 5 salarii medii brute a fost luată în trecut tocmai pentru faptul că statul nu putea să susțină sistemul de pensii. De aceea s-a început și sistemul privat al asigurărilor sociale, pentru a lua povara de pe umerii statului. Eliminarea plafonării CAS ar trebui să genereze pensii mai mari pentru cei afectați acum, iar statul ar trebui să plătească, dar din ce bani se vor plăti? Practic se iau banii din pensiile celor care cotizează acum pentru a se mari pensiile actuale. Această măsură contrazice programul de guvernare al PSD care vorbea despre menținerea în țară a oamenilor inteligenți. Cum îi încurajezi și motivezi? Luându-le din bani?”, a explicat Radu Georgescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Statul, care este cel mai mare hot nu spune ca pensia o avem plafonata la 5 salarii medii, la fel si pachetul de servicii in sanatate.Legile pensiilor si a sistemului de sanatate nu trebuiesc modificate?
Pai daca tot platim la tot venitul CAS si CASS sa primim pensia la tot venitul si sa beneficim de toate serviciile medicale!
Si asta e doar inceputul.Urmeaza impozitul pe venit! Or sa dispara iar salariile mari de pe statele de plata! Ca asa stie minunat PSD-ALDE-UDMR sa faca legile, legi care nu pot fi modificate prin ordonante de urgenta!
M-am saturat de atatia incompetenti, hoti si omeni fara capatai care ne conduc.Oare cat mai supartam?
Am avut o copilarie de rahat, o adolescenta de rahat, o tinerete de rahat, acum o maturitate de rahat.De pensie nu mai vorbesc. Suntem generatia pentru care statul nu a facut nimic, dar absolut nimic.Am munict toata viata pe branci ca prostii, am invatat, ne-am luptat si adaptat la o lume noua, pe care nu o cunosteam si cu toate astea am reusit atat in cariera cat si in viata! Si asta doar prin munca cinstita! De fiecare data, acest stat mafiot nu a stiu decat sa ne bage mana in buzunar, sa ne umileasca si sa ne barjocoreasca. Toti acesti ani am fost luati de prosti si de idioti de absolut toata clasa politica!
Acesti 36 000 nu conteaza politic! Chiar daca voteaza sau nu sunt prea putini si nu pot schimba nimic, asa ca hai pe ei, sa le luam tot chiaburilor! Astia suntem, o tara de saraci cu doar cateva mii care castiga cat de cat!
Ăstia,ALDE, TARICEANU ȘI pseudo-SOCIALISTul DRAGNEA tot în boul care trage sa asigure pomenile unora da cu biciul!
CU SCUZE! "neste ....jeguri"
În final, tonul devine mai realist: „ma refer strict la cei care realizeaza pe drept veniturile, nu la patronii de firme care au contracte frauduloase cu statul”. Păi aici e vorbă lungă și bănet mult, mult de tot.
Și acum: societatea umană este un complex în care e loc (și trebuie să fie loc) și pt țărani și pt muncitori, și pt patroni și pt salariați, și pt mari firme și pt mici firme, și pt profi și pt medici, și pt polițiști și pt politicieni, și pt securiști și pt maneliști, și pt femei de serviciu și pt academicieni... Nu e așa simplu să găsești acest echilibru și este imposibil atît timp cît majoritatea cetățenilor unei țări crede că statul îi păcălește. Or, aici e marea problemă a României.
Când scrii "CINE sunt", se înțelege că îi vei enumera cu nume de persoană! E o exprimare românească îngrozitoare!
La mine, nici in familie, la micul dejun, nu vorbim atât de prost și neglijent românește!
Deci, recapitulăm: cine = înșiri numele! Când spui cine, înseamnă că îi și Cunoști! Bagă la cap!
Ce are asta a face cu exprimarea băligoasă, nu știu!
Altceva nu ați găsit de obiectat, oricât ați căutat? Ce v-ați zis: o să-l ating acum unde-l doare cel mai tare - Grindeanu. :)) Nu mai pot eu de grija premierului.
Nu contează, ne mai vedem. :)