Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Mihai Tudose „este la limita unei greșeli foarte mari” pe care n-a comis-o niciun ministru sau premier după 1989 - economistul Mircea Coșea, marți seara, În fața ta

Mircea Coșea

(Foto captura video)

Premierul Mihai Tudose a comis „un atentat grav la piața liberă” când a afirmat public că „nu e safe” ca românii să-și țină banii „în anumite bănci”, consideră economistul Mircea Coșea. Potrivit acestuia, primul ministru este „la limita unei greșeli extrem de mari” pe care nu a făcut-o niciun ministru sau prim-ministru din ultimii 27 de ani. În urma declarațiilor premierului, crede Mircea Coșea, deponenții „pot să înțeleagă că trăim într-o țară total nesigură pentru că banii pe care îi depunem (la bănci, n.n.) nu sunt siguri”. Efectul ar fi că românii, speriați de declarațiile guvernamentale, și-ar retrage banii și i-ar ține „la saltea”. Mai grav, acest „efect de neîncredere în sistemul bancar este foarte rău, pentru că va fi sesizat imediat de investitorii străini”.

„Toate astea creează o suspiciune și atunci când faci declarații care pot să aibă efecte foarte dăunătoare asupra economiei trebuie să te gândești la consecințele pe plan politic și mai ales în cea externă, pentru că premierul nu lucrează numai cu cetățenii care l-au votat”, a spus Mircea Coșea.

Coșea, În fața ta: Nu poți trata băncile ca pe niște escroci 

Economistul Mircea Coșea a criticat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 declarațiile premierului Mihai Tudose care a spus că intenționează să facă publice numele băncilor care declară că nu au profit, pentru că este dator să spună românilor care sunt băncile unde nu este „safe” să-şi ţină economiile.

„Cred că o politică de forță de tip Orban nu are ce căuta în zilele noastre. Să nu ne jucăm cu cuvintele. Creditul în România are un rol extrem de important. România are nevoie de aceste bănci, nu poți să le tratezi ca pe niște escroci. Ele au regimul lor, dacă poți să te bați cu el, bate-te, dar nu reorienta piața bancară pe niște declarații care au efecte negative pe termen lung”, a spus Mircea Coșea. 

Economistul a subliniat că dacă șeful Guvernului va face o listă cu bănci bune și bănci rele și va spune „nu vă duceți acolo, băncile astea sunt rele”, România riscă declanșarea unei proceduri de infrigement din partea UE. 

„Riscăm extraordinar de mult din punct de vedere al relațiilor internaționale pentru că nimeni n-are voie într-o piață liberă să intervină cu astfel de declarații”, a punctat Coșea. El îl sfătuiește pe premier să aibă o discuție „serioasă și amicală” cu băncile, cu participarea BNR, iar la această discuție premierul să nu uite că e dependent de sistemul bancar, pentru că guvernul se împrumută săptămânal pe piața internă de la bănci pentru a face plățile curente. 

Controlul demarat de ANAF la două dintre băncile care nu au avut profit ar putea verifica, în opinia lui Mircea Coșea, dacă tranzacțiile făcute între sucursală și bază s-au facut legal, economistul fiind de părere că se va ajunge la concluzia că s-au făcut în mod legal, pentru că legea nu interzice acest lucru. 

Mircea Coșea s-a referit și la afirmația premierului Tudose despre băncile care ar risca să intre în faliment pentru că nu au profit, fiind de părere că totul pleacă de la faptul că guvernul nu are suficienți bani pentru a plăti promisiunile făcute, așa că acum caută fonduri de la sistemul bancar.

„În locul unde se caută banii, adică în sistemul bancar, lucrurile devin foarte complicate. Băncile comerciale nu sunt românești, în foarte mare majoritate e capital străin. (...) Ce avem noi aici sunt sucursale, oficii ale băncilor străine care activează în alte țări. În condițiile acestea să afirmi că o bancă din România nu are profit e grav, atâta timp cât nu faci un calcul foarte serios să vezi dacă nu cumva acest profit a trecut granițele țării și se află în altă parte în aceeași bancă”, a afirmat Mircea Coșea. 

Economistul a explicat că intrarea în faliment a unei bănci nu are neapărat legătură cu profitul și a subliniat că orice companie străină își poate transfera profitul în țara de unde provine printr-un instrument legal, care se numește preț de transfer. 

„Există posibilitatea ca orice bancă să-și transfere profitul în altă parte. Face asta foarte simplu prin relațiile pe care le are cu banca mamă sau soră din altă țară. Sunt activități de achiziții pe care le fac la diferite prețuri, activități de consultanță, de trecere a unor active dintr-o parte în alta. Este în mod legal, dar nu e corect pentru români pentru că profitul care se creează în România prin activitatea economiei românești cu clienți români la bănci ajunge în alta parte și atunci banca nu declară profit. Nedeclarând profit nu poate să i se impoziteze profitul. La asta cred că se referea premierul”, a spus invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. În opinia sa, premierul nu are mijloace să intervină în acest caz.

Ce a spus premierul Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat recent la Antena 3 că din cele 36 de bănci active, 18 sunt pe profit, iar 18 nu au înregistrat profit, iar ANAF a început un control la două dintre băncile fără profit.

„Eu vă spun foarte sincer și-mi asum, o să ajungem până a la ieși public și a spune: domne', băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu știu dacă este foarte 'safe' să vă țineți economiile acolo. (...) Iertați-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment ?”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3.

Banca Națională a României a precizat că „nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat” și că „nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Coșea,aveți dreptate că nu putem trata băncile ca niște escroci căci ele chiar asta și sunt niște mari CĂMĂTARI.
    Cel puțin băncile cu capital străin practică cu totul alte dobânzi fața de țara lor de origine,vezi Doamne e în funcție de riscul de țară,dar grosul banilor îl fac aici și nu în țara mamă.
    Problema e că și băncile noastre,alea care mai sunt s-au luat după ele,căci reprezintă grosul banilor.
    Apropos,să nu uităm că ce s-a întâmplat în America 2007-2008,iar după aceea a venit și peste noi,doar se știe dominoul, a plecat de la onorabilii bancheri și marile bănci americane care nu sunt escroci ci HOȚI și CĂMĂTARI cu acte în regulă.
    • Like 2
  • check icon
    Se ascute treaba ... Ce se înțelege din articol ?

    Premierul - exasperat de evaziunea fiscală a băncilor marilor Democrații - amenință Democrația cu asmuțirea poporului împotrivă-i. Anume, va spune poporului „care sunt băncile fără profit”. Evident, o va spune într-o formă „continuată”, pentru a împiedica prostimea să răspundă cu o ridicare din umeri (tip „so what ?”).

    Iese în față un economist „de Stânga”, alarmat de iminentele represalii ale Democrației globaliste împotriva României. Anume că premierul nu se ocupă doar de interne, ci mai ales de externe, de unde vor veni represaliile.

    Se adaugă (cu indiferență) și că multe bănci își mută profitul în alte țări, dar că nu-i bai, fiindcă-i ... legal! Nu-i așa că recunoașteți Democrația în acțiune ?

    Articol remarcabil al d-nei Voiculescu. Remarcabil pentru portretul făcut Democrației. Demn de un 23 August.
    • Like 0
  • Cred ca Tudose ista e rău doar când nu consuma ceva de dimineața și de aia vorbește gura fără el .
    • Like 2
  • Adrian Vasilescu in citeva cuvinte a spus atit cit a fost posibil sa spuna! Ca o banca sa poaa functiona in siguranta , depozitele si activele bancare trebuie sa fie asigurate prin sistemul de asigurare bancara. Indiferent ce s-ar intimpla un procent anume din depozite si aseturi vor fi returnate deponentilor. ( ex la 100 lei depozit se garanteaza de catre banca si stat ca cel ce are cont la bana va primii inapo 40% dela asigurarile bancare) deci daca nu exista asigurarea asta depozitele bancare sunt la mare risk . Adrian Vasilescu a spus silu si clar, nici un depozit bancar nu se afla sub limita de risk! deci depoztele poplatiei sunt sigure si asigurate. Asta este una din sarcinile BNR sa supravegheze activitatea bancilor si sa traga semnale de alarma daca apar proleme. Deci nu e pericol , cred ca Primul Ministru sa aventurat in exprimari pe care nu le stapineste!
    • Like 1
  • De fapt dl Tudose are precursori in alungarea investitorilor prin astfel de practici, doar ca s-a asternut praful de atunci...
    • Like 1
  • check icon
    «...la limita unei greșeli extrem de mari” pe care nu a făcut-o niciun ministru sau prim-ministru din ultimii 27 de ani». Păi e timpul să avem alt premier, deocamdată am avut 6 premieri în 7 ani, din 2010 încoace, ar fi timpul să ne maturizăm și să-l punem pe al șaptelea, să fie medie frumoasă, 7 la 7, un premier pe an sau, mai poetic, niciun an făr-alt premier. E loc chiar de doi noi premieri până pe 31 dec.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult