Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mircea Coșea: Creșterile salariale nu pot fi susținute

Bugetul ar putea ceda sub presiunea promisiunilor electorale, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea, care a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta” la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Cu o productivitate de șase ori mai slabă ca media europeană, investiţii mici şi fonduri comunitare nefolosite, creşterea pensiilor şi salariilor se va face pe credit, a avertizat Coșea.

„Poți să crești salariile până la nivelul european dacă productivitatea e mai mică? Dacă vrei să ai bani care să ducă la o dezvoltare în continuare, trebuie să ai bani sănătoși. Îi obții prin crearea de noi locuri de muncă, în ramurile de activitate cu valoare adăugată mare, industriile performante, industriile creatoare”, a spus Mircea Coșea, care a subliniat că deja o cincime din buget se duce pe plata salariilor.

Întrebat ce se mai poate face, el răspuns că două lucruri „negative”.

„Două lucuri negative: împrumut, iar România se împrumută în ritm accelerat, după statistici, cel mai accerat din ultimii zece ani; și mai putem ceva, care e puțin contrar promisiunilor, să creștem impozite și taxe sau să introducem alte impozite și taxe”, a adăugat profesorul de economie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Cum masoara dl profesor productivitatea (W) unui functionar public din Romania, astfel incat sa stabileasca ca unul din UE are o W de 6 ori mai mare !? Domnia sa spune 20 % din buget merge la plata salariilor. Din date statistice am inteles ca raportat la PIB Romania aloca 7,8 % pentru salariile bugetare, in timp ce media UE este undeva peste 10 %. In cazul României, salarizarea bugetară cash prevăzută în 2017 este de 7,8% din PIB. Aceasta echivalează cu o pondere a cheltuielilor salariale în total venituri bugetare de 25% (facând raportul dintre 7,8% din PIB – salarizarea bugetară și 31,2% din PIB – total venituri bugetare). Așadar, în prezent, cheltuielile salariale reprezintă un sfert din veniturile bugetului general consolidat al României. Media salarizării bugetare din UE în totalul veniturilor bugetare este de circa 22%. Pana la urma nu este un capat de tara cresterea salariilor bugetarilor. Sunt multe alte aspecte economice mai importante. Asi vrea sa vad la profesorii si analistii economici care se perinda pe la televiziuni ca vin cu SOLUTII, la critica se pricepe toata lumea.
  • Like 0
  • @ Ionel
   check icon
   Ionele, aici e vorba de productivitatea muncii în economie, nu de productivitatea muncii funcționărimii. Dacă ai productivitate de 6 ori mai mică decât media europeană, asta înseamnă automat mai puțini bani la buget, deci mai puțini bani pentru bugetari.
   • Like 0
 • check icon
  Se mai poate face ceva,dar nu se va face niciodata:numarul functionarilor publici raportat la numarul intregii populatii angajate in campul muncii sa fie egal cu cel din SUA,Germania sau chiar si Franta.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult