Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mircea Coșea: Creșterile salariale nu pot fi susținute

Bugetul ar putea ceda sub presiunea promisiunilor electorale, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea, care a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta” la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Cu o productivitate de șase ori mai slabă ca media europeană, investiţii mici şi fonduri comunitare nefolosite, creşterea pensiilor şi salariilor se va face pe credit, a avertizat Coșea.

„Poți să crești salariile până la nivelul european dacă productivitatea e mai mică? Dacă vrei să ai bani care să ducă la o dezvoltare în continuare, trebuie să ai bani sănătoși. Îi obții prin crearea de noi locuri de muncă, în ramurile de activitate cu valoare adăugată mare, industriile performante, industriile creatoare”, a spus Mircea Coșea, care a subliniat că deja o cincime din buget se duce pe plata salariilor.

Întrebat ce se mai poate face, el răspuns că două lucruri „negative”.

„Două lucuri negative: împrumut, iar România se împrumută în ritm accelerat, după statistici, cel mai accerat din ultimii zece ani; și mai putem ceva, care e puțin contrar promisiunilor, să creștem impozite și taxe sau să introducem alte impozite și taxe”, a adăugat profesorul de economie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Cum masoara dl profesor productivitatea (W) unui functionar public din Romania, astfel incat sa stabileasca ca unul din UE are o W de 6 ori mai mare !? Domnia sa spune 20 % din buget merge la plata salariilor. Din date statistice am inteles ca raportat la PIB Romania aloca 7,8 % pentru salariile bugetare, in timp ce media UE este undeva peste 10 %. In cazul României, salarizarea bugetară cash prevăzută în 2017 este de 7,8% din PIB. Aceasta echivalează cu o pondere a cheltuielilor salariale în total venituri bugetare de 25% (facând raportul dintre 7,8% din PIB – salarizarea bugetară și 31,2% din PIB – total venituri bugetare). Așadar, în prezent, cheltuielile salariale reprezintă un sfert din veniturile bugetului general consolidat al României. Media salarizării bugetare din UE în totalul veniturilor bugetare este de circa 22%. Pana la urma nu este un capat de tara cresterea salariilor bugetarilor. Sunt multe alte aspecte economice mai importante. Asi vrea sa vad la profesorii si analistii economici care se perinda pe la televiziuni ca vin cu SOLUTII, la critica se pricepe toata lumea.
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Ionele, aici e vorba de productivitatea muncii în economie, nu de productivitatea muncii funcționărimii. Dacă ai productivitate de 6 ori mai mică decât media europeană, asta înseamnă automat mai puțini bani la buget, deci mai puțini bani pentru bugetari.
      • Like 0
  • check icon
    Se mai poate face ceva,dar nu se va face niciodata:numarul functionarilor publici raportat la numarul intregii populatii angajate in campul muncii sa fie egal cu cel din SUA,Germania sau chiar si Franta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult