Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mircea Coșea: Creșterile salariale nu pot fi susținute

Bugetul ar putea ceda sub presiunea promisiunilor electorale, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea, care a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta” la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Cu o productivitate de șase ori mai slabă ca media europeană, investiţii mici şi fonduri comunitare nefolosite, creşterea pensiilor şi salariilor se va face pe credit, a avertizat Coșea.

„Poți să crești salariile până la nivelul european dacă productivitatea e mai mică? Dacă vrei să ai bani care să ducă la o dezvoltare în continuare, trebuie să ai bani sănătoși. Îi obții prin crearea de noi locuri de muncă, în ramurile de activitate cu valoare adăugată mare, industriile performante, industriile creatoare”, a spus Mircea Coșea, care a subliniat că deja o cincime din buget se duce pe plata salariilor.

Întrebat ce se mai poate face, el răspuns că două lucruri „negative”.

„Două lucuri negative: împrumut, iar România se împrumută în ritm accelerat, după statistici, cel mai accerat din ultimii zece ani; și mai putem ceva, care e puțin contrar promisiunilor, să creștem impozite și taxe sau să introducem alte impozite și taxe”, a adăugat profesorul de economie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Cum masoara dl profesor productivitatea (W) unui functionar public din Romania, astfel incat sa stabileasca ca unul din UE are o W de 6 ori mai mare !? Domnia sa spune 20 % din buget merge la plata salariilor. Din date statistice am inteles ca raportat la PIB Romania aloca 7,8 % pentru salariile bugetare, in timp ce media UE este undeva peste 10 %. In cazul României, salarizarea bugetară cash prevăzută în 2017 este de 7,8% din PIB. Aceasta echivalează cu o pondere a cheltuielilor salariale în total venituri bugetare de 25% (facând raportul dintre 7,8% din PIB – salarizarea bugetară și 31,2% din PIB – total venituri bugetare). Așadar, în prezent, cheltuielile salariale reprezintă un sfert din veniturile bugetului general consolidat al României. Media salarizării bugetare din UE în totalul veniturilor bugetare este de circa 22%. Pana la urma nu este un capat de tara cresterea salariilor bugetarilor. Sunt multe alte aspecte economice mai importante. Asi vrea sa vad la profesorii si analistii economici care se perinda pe la televiziuni ca vin cu SOLUTII, la critica se pricepe toata lumea.
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Ionele, aici e vorba de productivitatea muncii în economie, nu de productivitatea muncii funcționărimii. Dacă ai productivitate de 6 ori mai mică decât media europeană, asta înseamnă automat mai puțini bani la buget, deci mai puțini bani pentru bugetari.
      • Like 0
  • check icon
    Se mai poate face ceva,dar nu se va face niciodata:numarul functionarilor publici raportat la numarul intregii populatii angajate in campul muncii sa fie egal cu cel din SUA,Germania sau chiar si Franta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult