Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Premierul Orban, după primul weekend „relaxat”, anunță strângerea șurubului: „Trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă”

Petrecere în Herăstrău

Foto: Epoch Times

Premierul Ludovic Orban a cerut, luni dimineață, tuturor instituțiilor cu rol în gestionarea crizei covid „mobilizare maximă”.

„Trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor”, a spus Orban.

Orban a subliniat că „majoritatea covârșitoare” a populației respectă legile, dar există „o minoritate care se comportă agresiv cu sfidarea regulilor”.

„Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât șansa să ne întoarcem la normalitate e mai mare. Avem toate instrumentele legale, inclusiv amenzile. Am rămas siderat de oamenii care ne acuzau că de ce n-am dat amenzi, aceiași care ne acuzau că am dat amenzi, adică ai bască, n-ai bască. Suntem democrație, nu suntem anarhie”, a declarat Ludovic Orban.

De luni, când a intrat în vigoare legea care reglementează starea de alertă, polițiștii pot da amenzi pentru nerespectarea regulilor de prevenire a infecției cu coronavirus. Sancțiunile pentru nepurtarea măștii în spațiile publice închise sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei, la fel ca sancțiunile pentru părăsirea localității fără declarație pe propria răspundere.

În primul weekend de la terminarea stării de urgență, unii dintre cetățeni au ales să nu respecte măsurile de protecție. În Herăstrău de exemplu, sute de persoane au petrecut, fără a purta mască și fără a respecta distanțarea socială.

În profunzime:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vestea proastă pentru guvern e că pisica a scăpat afară din sac (the cat is out of the bag), să i bagi la loc e tare dificil. Mai poate goni acum oamenii doar custare de urgență și trupe înarmate pe stradă, dar nu se mai poate justifica acum iar stare de urgență.
  Prins între dorința de libertate a oamenilor, alegerile care se apropie, presiunea mediului de afaceri și jocurile politice, PNL e acum in mare măsură neputincios.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Delia MC Delia MC check icon
   Și cine ar ar fi acum potent? Mi-ar plăcea un răspuns direct, cu nume și prenume ori inițiale (de partid).
   • Like 0
 • Evidențierea până la saturație a faptului că instituirea stării de alertă ... maximă este hotărâtă pe baza legii denotă încercarea disperată de a ascunde alt fapt, anume acela că trei zile ne-am aflat în stare de alertă ... normală dar ilegală. Aceste trei zile cu starea de alertă neconstituțională au fost generate de inacțiunea guvernului, nimeni altcineva nu este vinovat.
  Opinia publică, prin reprezentanții ei cum ar fi ONG-urile societății civile, jurnaliștii și vectorii de opinie, are obligația de a semnala întotdeauna derapajele puterilor delegate ale puterii suverane a poporului ( legislativă, executivă și juridică ), indiferent de situație sau stare ( de război, de asediu, de urgență sau de alertă ) și indiferent de simpatiile politice. Respectarea statului de drept democratic, respectarea Constituției, respectarea drepturilor cetățenești sunt obligatorii necondiționat pentru autoritățile publice, nu reprezintă o marfă pusă la taraba „artificiilor politice” cum ne spunea un reprezentant de frunte al liberalilor, cu studii juridice. Lipsa de reacție a opiniei publice la derapajele puterii creează condițiile optime pentru instaurarea, pas cu pas, precum picătura chinezească, tiraniei.
  • Like 0
 • As dori sa pot, pe cei care sunt impotriva masurilor de distantare si a purtarii mastilor sa-i introduc intr-o sectie de ATI unde sunt internati pacienti infectati cu SARS -COV 2 ,sa vada chinurile prin care trec acestia, cum respira si care este starea de sanatate a celor ce se insanatosesc. Dupa aceea doresc sa-i intreb daca mai doresc sa protesteze impotriva masurilor luate.
  • Like 0
 • Ehehei ce va mai plac amenzile... Pune biciul pe noi, ca doar noi suntem de vina pentru prostia voastra!
  • Like 1
 • Domnul prim-ministru ne mai oferă o mostră din gândirea economică a domniei sale. E clar, oamenii lipsiţi de simţul responsabilităţii sunt de vină pentru habarnismul cu tente iresponsabile ale guvernului pe care cu onoare îl conduce. Când ştii demult că urmează să inceteze starea de urgenţă şi că trebuie să te pregăteşti cu toate din timp şi nu o faci - din indolenţă, din prostie sau din tradiţionalul "las' că merge şi aşa" - să nu te miri că lumea nu te mai ia în serios. Şi că o să plăteşti electoral.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Păi Orban și gașca lui e principalul vinovat .A avut timp 2 luni să facă o lege normală .Nu știa că se trece la starea de alertă de atâta timp . Probabil are consilieri și juriști numai pe hârtie . Cât de dus cu pluta să fii ca să lași 3 zile de libertate totală când știi foarte bine că țara asta nu duce lipsă de șmecheri naturali și inconștienți.
  • Like 3
 • @Nume - multe greșeli se fac în numele intereselor de partid, dar nu este corect să aruncăm vina numai în spinarea celor incomozi „de la putere”! Nu uitați cohorta ilegală de deputați care sfidează cu grosolănie referendumul „consultativ” din 2009. Toți sunt abonați la ciolan, fără pic de interes pentru cetățeanul corect sau incorect, educat sau necioplit. Spectacolul jalnic, oferit de mahalaua politică ce alimentează interesul pentru vulgaritate al majorității, acuzațiile iresponsabile ale unora care nu dau cont nimănui pentru prejudiciile uriașe comise în pozițiile politice în care s-au aflat și se află sunt cauza tuturor problemelor pe care le-am avut, le avem și le vom avea! Cum e sacul așa-i și petecul; adică, la așa popor așa conducători. Nu aveți nimic de spus despre participarea lui Adrian Severin și a circarului Stanoevici la izmeneala din Piața Victoriei? Păi cu o gloată iresponsabilă, împărțită între „hăis” și „cea”, cum poți să conduci o țară?
  • Like 3
  • @ Doina Dumitrache
   Nume check icon
   Sunt suparat pe ei pentru dintr-o greseala de amatori si/sau combinata cu interese electorale au anuntat iesirea din starea de urgenta cu doua saptamani inainte, fara sa analizeze toate implicatiile. Si asa am ajuns la un week-end in care statul nu a putut sa asigure protectie si siguranta cetatenilor ca in starea de urgenta. Si-au dat seama prea tarziu si in loc sa extinda situatia de urgenta au ales interesul electoral. Este posibil ca tot ce am castigat in acest week-end sa se piarda in saptamanile urmatoare. Vom vedea.
   Si am avut circ suficient in week-end, incepand cu mascaricii din Piata Victoriei, mai sus mentionati de Dvs,. Apoi tot romanul a devenit alpinist in acest week-end - sa fi vazut cate pensiuni era ocupate deja in zona Bran-Moeciu unde grupuri mari de romani cu numere de GR, IF, TR, OT, DJ "escaladau" munti intregi de mici si cefe de porc. Altii au zis ca si asa au stat in casa atatea luni, hai sa mai stau 2-3 ore dus plus intors ca sa mearga pana la mare sa faca o drumetie pe plaja. Si se plangeau la TV ca nu este nimic deschis? Pe bune?!
   Si terminand, bineinteles cu clovnii din parcul Herastrau si cu situatia de la Nadlac.
   "Păi cu o gloată iresponsabilă, împărțită între „hăis” și „cea”, cum poți să conduci o țară?"- foarte simplu: cu amenzi si privare de libertate daca este necesar pentru cei care nu respecta.
   • Like 3
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   Cum poți să conduci o țară cu guvern PNL și parlament psd?
   După ce m-am enervat exact cum v-ați enervat și dvs, mi-am amintit de protestul avocatului popo(r)ului în consens cu psd. Care a venit la momentul " potrivit " exact ca să dea totul peste cap. Calculat cu precizie.
   S-a dovedit ( dacă mai era nevoie) că avem exact acest nivel de civilizație. Anarhistii de operetă n-au priceput nimic.
   Da, ar fi trebuit prelungită starea de urgență. Însă cu care pedepse pentru nerespectarea regulilor? Românul înțelege de par ( gaura din buzunar). Care amenzi, că le-a declarat onor CCR neconstituționale iar " anarhiștii" le-au râs în nas forțelor de ordine?
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Doamna, este evident ca pentru a asigura cadrul legislativ “posturgenta” propriu conservarii masurilor de protectie impotriva coronavirusului nu era nevoie de monocoloratura politica intre Guvern si Parlament. Era suficienta o demonstratie de competenta a Guvernului, indiferent de culoarea politica. Ceea ce in cazul de fata a lipsit cu desavarsire. Fara scuze!
   • Like 1
 • Nume check icon
  De ce nu recunoasteti ca vina principala este a Dvs. dl. Orban, pentru ca nu ati luat in considerare toti pasii necesari pentru a instala starea de alerta, inclusiv aprobarea parlamentului.
  Pentru ca avem destul de multi indolenti, "smecheri", analfabeti functionali si inteligenti asimptomatici in aceasta tara, care au o definitie personala a conceptului de libertate, normal ar fi trebuit sa prelungiti starea de urgenta peste week-end. Dar nu ati facut-o din motive electorale.
  Iar noi ceilalti, adica fraierii care respectam regulile, platim taxe si visam la o tara functionala ramanem cu buza umflata, ca de obicei...
  • Like 6
  • @ Nume
   Uff, cata dreptate aveti! Si cred ca o sa ramana astia cu electorala in mana. Nu au realizat ca in Romania s-a mai schimbat cate ceva - pe ici, pe colo. Cu toate ca (ori in ciuda faptului ca) "beneficiem" substantial in continuare de multi indolenti, "smecheri", analfabeti functionali si inteligenti asimptomatici.
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult