Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Presa străină scrie din nou de protestele din Piața Victoriei din București, după ce „legile lui Tudose” au scos oamenii în stradă

Protest august

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Principalele agenții de presă străine au scris despre felul în care ministrul Tudorel Toader vrea să schimbe sistemul de justiție și despre reacțiile stârnite de măsurile anunțate miercuri. „România: Schimbările propuse în Justiție nasc îngrijorare”, relatează Associated Press într-un articol preluat de Washington Post. Jurnalista Alison Mutler enumeră câteva dintre modificările propuse, între care excluderea președintelui din procesul de numire a șefilor DIICOT, DNA și a procurorului general, obligația statului de a cere despăgubiri de la magistrații responsabili de erori judiciare și crearea unei noi direcții în Parchetul General care să se ocupe de anchetarea magistraților penali, care intra până acum în sarcina DNA.

„Președintele României a reacționat cu furie la aceste propuneri, spunând că vor da înapoi cu un deceniu eforturile anticorupție făcute de țară”, scrie AP. Agenția de presă îl citează pe Klaus Iohannis care atrage atenția că schimbările propuse „se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.” „Miercuri seara, manifestanții s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta față de propuneri și au scandat: „Justiție, nu corupție!” Unii dintre ei fluturau steagul României”, scrie AP.

Reuters amintește că „România este considerată una dintre cele mai corupte țări din UE, iar Bruxelles-ul ține sistemul său de justiție sub o monitorizare specială. Încercările coaliției PSD-ALDE aflate putere de slăbil lupta împotriva corupției la nivel înalt au provocat cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii”. Reuters mai citează poziția Parchetului General care a tras un semnal de alarmă referitor la propuneri, adăugând că procurorii nu au fost consultați.

Potrivit News.ro, AFP menționează, la rândul său, că, într-o scrisoare adresată lui Toader, aproximativ 10 asociaţii civile au cerut retragerea proiectului, pentru că “ameninţă” lupta anticorupţie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult