Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Presa străină scrie din nou de protestele din Piața Victoriei din București, după ce „legile lui Tudose” au scos oamenii în stradă

Protest august

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Principalele agenții de presă străine au scris despre felul în care ministrul Tudorel Toader vrea să schimbe sistemul de justiție și despre reacțiile stârnite de măsurile anunțate miercuri. „România: Schimbările propuse în Justiție nasc îngrijorare”, relatează Associated Press într-un articol preluat de Washington Post. Jurnalista Alison Mutler enumeră câteva dintre modificările propuse, între care excluderea președintelui din procesul de numire a șefilor DIICOT, DNA și a procurorului general, obligația statului de a cere despăgubiri de la magistrații responsabili de erori judiciare și crearea unei noi direcții în Parchetul General care să se ocupe de anchetarea magistraților penali, care intra până acum în sarcina DNA.

„Președintele României a reacționat cu furie la aceste propuneri, spunând că vor da înapoi cu un deceniu eforturile anticorupție făcute de țară”, scrie AP. Agenția de presă îl citează pe Klaus Iohannis care atrage atenția că schimbările propuse „se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.” „Miercuri seara, manifestanții s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta față de propuneri și au scandat: „Justiție, nu corupție!” Unii dintre ei fluturau steagul României”, scrie AP.

Reuters amintește că „România este considerată una dintre cele mai corupte țări din UE, iar Bruxelles-ul ține sistemul său de justiție sub o monitorizare specială. Încercările coaliției PSD-ALDE aflate putere de slăbil lupta împotriva corupției la nivel înalt au provocat cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii”. Reuters mai citează poziția Parchetului General care a tras un semnal de alarmă referitor la propuneri, adăugând că procurorii nu au fost consultați.

Potrivit News.ro, AFP menționează, la rândul său, că, într-o scrisoare adresată lui Toader, aproximativ 10 asociaţii civile au cerut retragerea proiectului, pentru că “ameninţă” lupta anticorupţie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult