Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Preşedintele CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce președintele Senatului le-a cerut parlamentarilor să ignore cererile DNA până după alegeri

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării „cu celeritate” a unor verificări pentru a stabili dacă prin apelul făcut de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut parlamentarilor să ignore cererile DNA până după alegeri, a fost adusă atingere independenţei justiţiei.

„Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul „către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA”, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CSM.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a publicat duminică seara pe Facebook și pe pagina de internet a Senatului un apel către parlamentari prin care îi îndeamnă să refuze să se mai pronunțe în vreun fel până la finalul legislaturii în privința cererilor venite de la DNA.

„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alți”, se arată în apelul lui Călin Popescu Tăriceanu. 

În opnia președintelui Senatului, „DNA nu mai slujește demult Justiția”, ci a devenit „un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”.

„Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, se arată în apelul semnat de președintele Senatului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Declarație politică care trebuie tratata ca atare. Tariceanu poate propune orice îi trece prin tartacuta, Bucureștiul port la Atlantic, autostrăzi suspendate, tunel intre Ploiești și Sibiu și chiar ca procurorii sa fie scoși din rândul magistraților ca sa fie pe picior de egalitate cu avocații.
  • Like 0
 • O decizie prompta si binevenita, era imperios necesara o auto-sesizare. Solutia ar fi suspendarea lui Tariceanu.
  • Like 0
  • @ Emilia Ivancu
   check icon
   Eu zic să-l arestați direct, la fel pe toți membrii parlamentului. Veți organiza niște gărzi patriotice și revoluționare, uniforma fiind neagră, iar arma de luptă un kalașnikov. Se desființează alegerile și judecătoriile, nu mai e nevoie de ele, oamenii de bine, ca dv., vor împărți dreptatea și nedreptatea în mod egal. Ce ziceți? Vi se pare o propunere coerentă, pe linia ultimelor directive de partid și de stat?
   • Like 1
 • Samsara check icon
  Pentru concursul vostru de fotografii oribile, puneţi-o mai bine şi pe aia cu Cioloş mîncat de vărsat de vînt pe fiecare cm de piele...Pare o mască de halloween.
  • Like 0
  • @ Samsara
   Tudor check icon
   Mai bine o poza cu tine.
   • Like 0
 • Samsara check icon
  Oare CSM a auzit că există pe lumea asta şi declaraţii politice?!
  Dar cu ce poză oribilă aţi ilustrat articolul, ce glumă ieftină de om ofticat - de parcă cel care a făcut asta ar arăta mai bine de la 5 cm...:))
  • Like 2
  • @ Samsara
   Nu ai crea tu sa devii a n-spea sotie a lui Tariceanu cumva?

   Mai bine citeste articolul in loc sa te uiti la poza.
   • Like 2
  • @ Marcel Pirosca
   Samsara check icon
   Pentru persoanele care înţeleg mai greu, repet prima mea propoziţie:
   "Oare CSM a auzit că există pe lumea asta şi declaraţii politice?!"
   • Like 1
  • @ Samsara
   Si eu scriu pentru cei ce inteleg mai greu : Tu stii ce e o declaratie politica ?
   Tariceanu a instigat parlamentul (din pozitia inalta pe care o are) la nerespectarea institutiilor statului (banuiesc ca in interes personal).
   Asta nu e declaratie politica.
   • Like 1
  • @ Florin Popa
   check icon
   Dv. confundați simpatia/antipatia politică cu [cacofonie inevitabilă] cu principiul de drept, or tocmai asta sublinia doamna. Dv. puteți avea simpatie/antipatie pt cine doriți, atît timp cît acest lucru nu atinge principiul democratic al exprimării libere, a părerii personale și, dacă vorbim de senat, de opinia politică. Deci dv., Florin Popa, ia-o mai ușurel, dacă vrei să aplauzi modelul dictatorial Băsescu-Johannul-Ciolanul (pardon, Cioloșanul), fă-o în particular.
   • Like 0
  • @ Samsara
   Mircea S check icon
   E corect, este o declaratie politica sa zicem. In alta ordine de idei cererile de incuvintare au termene precise in care trebuie dezbatute de comisii si puse pe ordinea de zi la vot. Daca nea tariceanu il mananca si nu le respecta ca asa vrea muschiu lui atunci e alta discutie. Si da aia ar insemna dupa declaratia asta un celebru abuz in serviciu deoarece arata premeditare
   • Like 1


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult