Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Preşedintele CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce președintele Senatului le-a cerut parlamentarilor să ignore cererile DNA până după alegeri

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării „cu celeritate” a unor verificări pentru a stabili dacă prin apelul făcut de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut parlamentarilor să ignore cererile DNA până după alegeri, a fost adusă atingere independenţei justiţiei.

„Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul „către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA”, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CSM.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a publicat duminică seara pe Facebook și pe pagina de internet a Senatului un apel către parlamentari prin care îi îndeamnă să refuze să se mai pronunțe în vreun fel până la finalul legislaturii în privința cererilor venite de la DNA.

„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alți”, se arată în apelul lui Călin Popescu Tăriceanu. 

În opnia președintelui Senatului, „DNA nu mai slujește demult Justiția”, ci a devenit „un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”.

„Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, se arată în apelul semnat de președintele Senatului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Declarație politică care trebuie tratata ca atare. Tariceanu poate propune orice îi trece prin tartacuta, Bucureștiul port la Atlantic, autostrăzi suspendate, tunel intre Ploiești și Sibiu și chiar ca procurorii sa fie scoși din rândul magistraților ca sa fie pe picior de egalitate cu avocații.
    • Like 0
  • O decizie prompta si binevenita, era imperios necesara o auto-sesizare. Solutia ar fi suspendarea lui Tariceanu.
    • Like 0
    • @ Emilia Ivancu
      check icon
      Eu zic să-l arestați direct, la fel pe toți membrii parlamentului. Veți organiza niște gărzi patriotice și revoluționare, uniforma fiind neagră, iar arma de luptă un kalașnikov. Se desființează alegerile și judecătoriile, nu mai e nevoie de ele, oamenii de bine, ca dv., vor împărți dreptatea și nedreptatea în mod egal. Ce ziceți? Vi se pare o propunere coerentă, pe linia ultimelor directive de partid și de stat?
      • Like 1
  • Samsara check icon
    Pentru concursul vostru de fotografii oribile, puneţi-o mai bine şi pe aia cu Cioloş mîncat de vărsat de vînt pe fiecare cm de piele...Pare o mască de halloween.
    • Like 0
    • @ Samsara
      Tudor check icon
      Mai bine o poza cu tine.
      • Like 0
  • Samsara check icon
    Oare CSM a auzit că există pe lumea asta şi declaraţii politice?!
    Dar cu ce poză oribilă aţi ilustrat articolul, ce glumă ieftină de om ofticat - de parcă cel care a făcut asta ar arăta mai bine de la 5 cm...:))
    • Like 2
    • @ Samsara
      Nu ai crea tu sa devii a n-spea sotie a lui Tariceanu cumva?

      Mai bine citeste articolul in loc sa te uiti la poza.
      • Like 2
    • @ Marcel Pirosca
      Samsara check icon
      Pentru persoanele care înţeleg mai greu, repet prima mea propoziţie:
      "Oare CSM a auzit că există pe lumea asta şi declaraţii politice?!"
      • Like 1
    • @ Samsara
      Si eu scriu pentru cei ce inteleg mai greu : Tu stii ce e o declaratie politica ?
      Tariceanu a instigat parlamentul (din pozitia inalta pe care o are) la nerespectarea institutiilor statului (banuiesc ca in interes personal).
      Asta nu e declaratie politica.
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      check icon
      Dv. confundați simpatia/antipatia politică cu [cacofonie inevitabilă] cu principiul de drept, or tocmai asta sublinia doamna. Dv. puteți avea simpatie/antipatie pt cine doriți, atît timp cît acest lucru nu atinge principiul democratic al exprimării libere, a părerii personale și, dacă vorbim de senat, de opinia politică. Deci dv., Florin Popa, ia-o mai ușurel, dacă vrei să aplauzi modelul dictatorial Băsescu-Johannul-Ciolanul (pardon, Cioloșanul), fă-o în particular.
      • Like 0
    • @ Samsara
      Mircea S check icon
      E corect, este o declaratie politica sa zicem. In alta ordine de idei cererile de incuvintare au termene precise in care trebuie dezbatute de comisii si puse pe ordinea de zi la vot. Daca nea tariceanu il mananca si nu le respecta ca asa vrea muschiu lui atunci e alta discutie. Si da aia ar insemna dupa declaratia asta un celebru abuz in serviciu deoarece arata premeditare
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult