Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Republic. Nimic despre şef şoferul Tăriceanu

Eram un pachet de nervi, ca întotdeauna când sunt nevoit să conduc prin acest Bucureşti de coşmar în miezul zilei. Faptul că mi-am ciocnit Dacia cu un Opel Vectra a fost aproape normal. Ar trebui să mi se intâmple în fiecare zi.

Poliţia Rutieră, Biroul de Accidente Uşoare de pe Bd. Bucureştii Noi. Coadă şi căldură, completăm declaraţii după modelul de la avizier. E mult de scris, trebuie să povesteşti accidentul, să faci schiţă. Ne preumblăm pe la maşinile lovite cu poliţistul care constată avariile. Timpul trece şi îmi vine să-mi dau palme, fiindcă tocmai ratam o întalnire importantă. 

Când ne întoarcem în anticamera minusculă şi cenuşie a biroului, un poliţist ne ia literalmente pe sus pe mine si pe „partenerul” meu de accident şi ne bagă înăuntru. Omul m-a recunoscut şi vrea să mă ajute să scap mai repede. Spun în două vorbe cum a fost, suflu în alcool-tester, cer să semnez, fără să mai citesc, că „nu am obiecţii” şi îl las pe un şofer de-al nostru, de la redacţie, să ia actele.

Când ies în fugă prin anticamera tăcerii sufocante, un tânăr de vreo 20 de ani îmi spune calm „Dacă făcea asta, îl plesneaţi pe Băsescu, nu-i aşa, domnu’ Popescu?”. M-am oprit descumpănit, dar tot plin de nervi „Păi, ce să fac, nu eu am cerut să intru, aţi văzut că m-a luat poliţistul pe sus”. „Da, dar trebuia să refuzaţi”, îmi spune fără agresivitate puştiul, aproape sfătos. Mă uit la ceas, se duce dracului întalnirea şi după ce o reprogramasem, dar nu pot să plec.

Între cei 10-12 oameni , tineri şi bătrâni care se înghesuie în cămăruţă – aşa cum se circulă acum prin Bucureşti, ar fi nevoie de o sală de aşteptare cât la Gara de Nord şi de nu ştiu câte ghişee – sunt căţiva cărora le-am luat-o înainte. Ceea ce mă atinge cel mai tare e liniştea lor resemnată. Nu mă urăsc, nu mă înjura, nu mă blesteamă. O doamnă în vârstă, vizibil obosită si bolnavă, îmi spune „N-o să se schimbe România nici peste 50 de ani de-acum încolo, domnule Popescu... ”. Altă femeie zice cu voce atonă, ca a poliţistul constatator de avarii „Ne ţin aici de parcă am fi infractori...”. Puştiul continuă să mă privească aidoma unui tată care îşi dojeneşte fiul.

Mă simt eu ca un infractor, ca autorul unui accident grav, cu morţi şi răniţi. „Vă rog să mă iertaţi”. Am uitat şi de întâlnire, şi de tot. Nu pot să plec dacă aceşti oameni nu îmi acceptă scuzele. Le propun să mergem la poliţist, anulăm actele şi o iau de la capăt. Doamna în vârstă se uită la mine ca la un prost şi îmi dau seama că are dreptate: nu-i poate ajuta cu nimic încercarea mea de a şterge de sânge morţii şi răniţii şi a-i ridica în picioare ca să pară vii.

„Scrieţi un articol , domnule Popescu”, mai spune doamna, făra nici o urmă de ironie in glas. Mă uit la toţi cei din incăperea sordidă. Oamenii încuviinţează din cap. Mă duc să-mi execut sentinţa.

(Text apărut in Gândul acum câţiva ani, sub titlul „Accidente uşoare”)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult