Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a publicat duminică seara pe Facebook un apel către parlamentari prin care îi îndeamnă să refuze să se mai pronunțe în vreun fel până la finalul legislaturii în privința cererilor venite de la DNA.
„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alți”, se arată în apelul lui Călin Popescu Tăriceanu.
În opnia președintelui Senatului, „DNA nu mai slujește demult Justiția”, ci a devenit „un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”.
„Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, spune președintele Senatului.
Redăm integral apelul lui Călin Popescu Tăriceanu:
„Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește demult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții.
Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.
Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe.
Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții.
Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți.
Călin Popescu-Tăriceanu,
Președintele Senatului României”
Marea majoritate a celor care au comentat la postarea de pe Facebook își exprimă dezacordul în termeni duri față de poziția exprimată de Călin Popescu Tăriceanu.
Câteva fragmente din comentariile lăsate pe rețeaua de socializare de cititorii apelului către parlamentari:
„Declarația dumneavoastră este pur și simplu scandaloasă, anti-Românească și sfidătoare la adresa tuturor Românilor. În loc să cereți parlamentarilor să nu mai comită acte de corupție, dumneavoastră le cereți să-i apere pe corupți. De ce vă e frică de DNA și de Justiție? Cine știe că nu e vinovat nu ar trebui să abie nicio teamă atunci când e chemat la audieri de DNA”, se arată într-un comentariu la apelul către parlamentari.
„DNA nu mai slujește de mult justiția...". De ce? Pentru că a îndrăznit să-l acuze pe Președintele Senatului de mărturie mincinoasă? După câte știu eu, Tăriceanu nici nu a negat în mod clar această acuzație”, scrie altcineva.
Într-un alt comentariu cineva îi cere președintelui Senatului să își dea demisia.
„Ați început instigarea la încălcarea legilor și regulamentelor Parlamentului. Nu vă dați seama cât de penibil ați devenit. V-ați semnat condamnarea politică. (...) A fost o vreme când v-am considerat un om politic de calitate. Mi-e rușine că m-am putut înșela în asemenea hal...Vă rog frumos să vă dați demisia!”
„Dl. Tăriceanu-al doilea om în stat- instigă la nerespectarea legilor tării și la poziționarea parlamentărilor mai presus de orice lege. De ce oare? Nu cumva se strânge lațul pentru și mai mulți parlamentari (din toate partidele)? Eu sunt sigur că da! Zilele de libertate sunt numărate pentru toți mafioții care au ajuns să ne conducă țara!”
Pe pagină apar și câteva reacții ale celor aflați de cealaltă parte a baricadei:
„În cazul în care Domnul Călin Popescu Tăriceanu este ''neo-nomenclaturist dvs. sunteți un biet postac băsist plătit cu 2 galbeni de tinichea”, scrie cineva.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din punctul meu de vedere, DNA are tendinte evidente de a comite abuzuri; cei are dorm cu silgla DNA la capatai ar trebui sa nu uite ca DNA, ca si Politia, Armata sau Procuratura nu sunt institutii democratice; ele functioneaza in baza executarii unor ordine date de sefii lor ierarhici, iar aceste ordine se executa, nu se discuta; spre deosebire de institutiile civile, nu sunt admise criticile din interior decat cu pretul excluderii din institutiile respective. Tendinta naturala a acestor instrumente de forta ale statului este catre autoritarism; apologetii catuselor ar mai trebui sa mai stie ca nicio dictatura nu este posibila fara complicitatea institutiilor de forta ale statului.
Din aceasta perspectiva, nu pot decat sa salut faptul ca exista macar un singur politician, Dl. Tariceanu, care avertizeaza asupra posibilelor abuzuri ale DNA. Restul politicienilor sunt fie lasi sau santajabili, fie aproba din convingere forta catuselor si a arestului preventiv in detrimentul drepturilor omului.
Apologetilor DNA le dau un singur caz la care ar trebui sa reflecteze asupra "eficientei si corectitudinii" Justitiei: lotul Microsoft a fost condamnat la cativa anisori de puscarie, de unde vor iesi mai devreme pentru buna purtare si vor ramane cu milioanele furate dupa plata insignifianta pe care le-a impus-o statul roman; astfel, un specimen precum Cocos va plati daune cateva milioane si va ramane cu restul de zeci sau sute de milioane la purtator, dupa ce va fi eliberat conditionat pentru "buna purtare"; iar adevaratii capi ai retelei Microsoft sunt liberi si cu banii la ei. Cam asta e justitia pe care o aplauda apologetii DNA.
Doar o mica parte dintre politicienii corupti vor primi condamnari pe masura faptelor lor, dar nu pentru a se aplica o cuvenita si meritata pedeapsa, ci pentru ca s-au "lacomit la bani" si nu i-au mai impartit cu capii mafiei; pentru majoritatea politicienilor anchetati de catre DNA, lucrurile se fac doar de ochii lumii, pentru ca politicienii respectivi, impreuna cu "anchetatorii" lor, sunt parte a sistemului ( cazul Udrea e o dovada concludenta a ceea ce vreau sa spun).
Aș avea două întrebări pentru guralivul domn Tăriceanu: dacă n-aveți nimic pe conștiință, de ce doriți să împiedicați justiția să-și facă datoria? În ce țară din lumea asta largă, al doilea om în stat instigă la nerespectarea legilor?