Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Blocaj fără precedent între instituții: Tăriceanu, șeful Senatului, le cere parlamentarilor să ignore cererile DNA până după alegeri

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a publicat duminică seara pe Facebook un apel către parlamentari prin care îi îndeamnă să refuze să se mai pronunțe în vreun fel până la finalul legislaturii în privința cererilor venite de la DNA.

„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alți”, se arată în apelul lui Călin Popescu Tăriceanu. 

În opnia președintelui Senatului, „DNA nu mai slujește demult Justiția”, ci a devenit „un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”. 

„Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, spune președintele Senatului.

Redăm integral apelul lui Călin Popescu Tăriceanu:

„Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește demult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții.

Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.

Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe.

Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții.

Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți.

Călin Popescu-Tăriceanu,

Președintele Senatului României” 


Marea majoritate a celor care au comentat la postarea de pe Facebook își exprimă dezacordul în termeni duri față de poziția exprimată de Călin Popescu Tăriceanu. 

Câteva fragmente din comentariile lăsate pe rețeaua de socializare de cititorii apelului către parlamentari:

„Declarația dumneavoastră este pur și simplu scandaloasă, anti-Românească și sfidătoare la adresa tuturor Românilor. În loc să cereți parlamentarilor să nu mai comită acte de corupție, dumneavoastră le cereți să-i apere pe corupți. De ce vă e frică de DNA și de Justiție? Cine știe că nu e vinovat nu ar trebui să abie nicio teamă atunci când e chemat la audieri de DNA”, se arată într-un comentariu la apelul către parlamentari.

„DNA nu mai slujește de mult justiția...". De ce? Pentru că a îndrăznit să-l acuze pe Președintele Senatului de mărturie mincinoasă? După câte știu eu, Tăriceanu nici nu a negat în mod clar această acuzație”, scrie altcineva.

Într-un alt comentariu cineva îi cere președintelui Senatului să își dea demisia.

„Ați început instigarea la încălcarea legilor și regulamentelor Parlamentului. Nu vă dați seama cât de penibil ați devenit. V-ați semnat condamnarea politică. (...) A fost o vreme când v-am considerat un om politic de calitate. Mi-e rușine că m-am putut înșela în asemenea hal...Vă rog frumos să vă dați demisia!”

„Dl. Tăriceanu-al doilea om în stat- instigă la nerespectarea legilor tării și la poziționarea parlamentărilor mai presus de orice lege. De ce oare? Nu cumva se strânge lațul pentru și mai mulți parlamentari (din toate partidele)? Eu sunt sigur că da! Zilele de libertate sunt numărate pentru toți mafioții care au ajuns să ne conducă țara!”

Pe pagină apar și câteva reacții ale celor aflați de cealaltă parte a baricadei:

„În cazul în care Domnul Călin Popescu Tăriceanu este ''neo-nomenclaturist dvs. sunteți un biet postac băsist plătit cu 2 galbeni de tinichea”, scrie cineva.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  În toată mizeria aia, Tăriceanu a spus şi ceva de bun simţ: "Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe". Logic, are dreptate. L-ai instrumentat până s-au mucegăit în sertar şi le scoţi pe masă în prag de alegeri. Nu că ceilalţi ar fi mai breji... sunt toţi o apă şi-un pământ.
  • Like 0
  • @
   TOATE ADEVARURILE ROSTITE DE INSELATORI IMBRACA FORMA MINCIUNII ! caci toti inselatorii i-si doresc ca : CLIPA DE MARIRE SA DUREZE O VESNICIE ! daca privim in adanc "toată mizeria", ion iliescu si comunistii, cu crimele din revolutie si mineriade profita cel mai mult de ac NIMIC numit tariceanu ! memoria colectiva ratine realitatea fara sentimentalismele momentului, de aceea uciderea unui om devine in timp crima, chiar daca a fost ceva pasional sau existential pt faptas. nici un criminal nu are statui, iar in cartea de istorie se regaseste la capitolul criminali ! "Nu că ceilalţi ar fi mai breji... sunt toţi o apă şi-un pământ."
   • Like 0
 • alea iacta est ! (Julius Caesar ) sa vedem : A. partea NEAGRA a painii romanesti : in acest moment, prin declaratia publica a nr.2 in stat (si nu numai ! uitati-va la evolutia leului/ron, a inceput mutarea banilor in afara romaniei ! ), din pct de vedere tehnic, romania a iesit din CRIZA politica care a instaurat guvenul tehnocrat si a intrat in INSTABILITATE politica, urmeaza CRIZA economica (in iarna 2016-17 volumul somerilor va sufoca statul) si instaurarea CRIZEI alimentare (catre primavara 2017 importurile de alimente si eliberarea lor din depozite va fi blocata) ! urmatorul pas logic si istoric este : 1. LOVITURA de stat (eventual cu reorientarea politicii statului) 2. SUSPENDAREA presedintelui sau a parlamentului in totalitate (eventual cu scindarea teritoriala a tarii) 3. RAZBOI civil (eventual cu depasirea granitelor in scopul atragerii de trupe straine si reimpartirii estului europei). razboiul civil a inceput la nivelul propagandei in media, puteti vedea incepand din luna mai pe tv cum se fac anunturi de catre personajele care apar numai in momentele de criza ale romaniei. este vorba de inducerea sentimentului de nesiguranta generala (anunturi bancare (isarescu) si in privinta caldurii din calorifere (firea), pretul gazelor si alimentelor (specialisti), gesturi (ghita, ponta, oprea) si declaratii politice extreme (basescu, tariceanu, johannis)) pentru ca populatia sa se scindeze rapid in tabere. B. exista si partea ALBA a painii romanesti. acesta parte ALBA poate deriva din pct 1 si 2 ale partii NEGRE, respectiv blocarea sistemului electoral de catre populatia rasculata si refundamentarea statului roman prin reformularea constitutiei si reinfintarea partidelor politice pe noile criterii. ar fi o solutie mai dramatica decat cea aleasa de grupul de la visegrd, dar extrem de rapida. C. grupul tarilor de la visegrad a evitata acesta criza de instabilitate printr-o politica de coeziune si limitare a fortelor partidelor de stanga (+ introducerea monedei euro ca suport economic si politici nationaliste lipsite de continut real (vezi ungaria si migranti)) D. in alta ordine de idei : 1. ue este gata sa renunte la estul europei (un bolovan prea greu economic si ideologic infestat de stanga), 2. nato a pregatit campul de lupta armat (zona de siguranta a vestului) E. dupa pierderea pozitiilor economice si politice din grecia, dupa esecul loviturii de stat din turcia, confruntata cu pierderea siriei, rusia continua pe "trendul" politicii revizioniste stabilit, altfel, un efect normal, previzibil istoric, de "maree" ideologica dupa prabusirea imperiului sovietic (evaluati insemnatatea retragerii familiilor reprezentantilor statului sur in lume vs inceprea WWII). rusia forteaza un conflict armat, chiar nu are importanta regiunea, dar confruntarea evitata de nato in siria poate fi de neevitat in europa de est, pt evitarea probusirii ideologice pe fondul crizei economice (2000 - 2010) si prabusirii economice grave (inceputa in 2013). alea iacta est ! (Julius Caesar )
  • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   faptul ca avem in fata o actiune coerenta pe painea NEAGRA : la nici 24 de ore dupa bomba lui tariceanu, firea interzice mitingurile ! posibil ca se forteaza pct.3 pentru a mistifica pct.1 din postarea initiala. nu este vorba ca pnl putea scoate in strada 50.000 de oameni, sau ca pnl si psd nu sunt vorbiti. este vorba de crearea HAOSULUI civil pentru instaurarea INSTABILITATII politice : 1. alungarea strainilor (investitiilor) si 2. impartirea populatiei in tabere. este o "lucrare" a la carte, terenul degajat de persoane fizice si juridice care pot aduce implicarea a terte parti si o interventie armata sa aibe pregatite "cozile de topor". analistii si onanistii politici pot parasi ringul, este momentul analistilor in informatii si trupe armate sa "descifreze" mesajele. priviti cu atentie si ce se petrece in ministerul de interne al romaniei ! in luna ce urmeaza tensiunile vor creste la paroxism :) uitati-va si la postari, parerile incep sa fie radicale, nu mai exista ingaduinta, nu se iau prizonieri. pare ca vorbesc prostii ? mai discutam si in martie 2017 !
   • Like 0
 • Tariceanu simte ca se apropie clipa in care va merge la bine meritatul loc intr-o celula pentru marturie mincinoasa. Pe langa asta ar trebui sa dea socoteala pentru tentativa de desfiintare a unei institutii statale, pentru amestecul in treburile justitiei si obstructionarea ei, incitare la sabotaj si multe altele. Nu e nici pe departe un om pentru dreptate si aparator al libertatii omului. Ce daca acum, in preajma alegerilor, sunt eliminati politicienii corupti? Cu atat mai bine. Onor alegatorul va acea prospat in minte coruptii si poate asa nu-i va vota. Altfel intra in cloaca parlamentara toti hotii si se bucura de imunitate si de sprijinul majoritatii, s-a vazut din plin asta. Sa speram ca tariceanu si ceilalti nu vor mai avea greutate in luarea deciziilor. Nu-mi fac iluzii ca nu vor prinde loc, au votantii lor, iar daca nu, sunt maestri la furt electoral, dar macar sa nu mai aiba majoritate si guvernul lor. Cred ca va dati seama ce va urma daca tariceanu,dragnea,ghita,ponta si toti ceilalti borfasi vor pune mana pe putere?.
  • Like 0
 • Mi se pare de cel mai mare bun-simt ceea ce spune cam singurul barbat de stat pe care-l mai avem printre noi ! Eu am propus chiar mai mult decat de bun-simt propune domnia-sa, anume ca prin LEGE sa fie interzise anchetele DNA asupra politicienilor cu 6 luni inainte de campania electorala , cu exceptia bineinteles a faptelor flagrante (cum a fost de ex primirea-oferirea de bani de campanie a lui Ludovic Orban) sau altor fapte grave (omor premeditat, spionaj-tradare..) ! Daca tot se ancheteaza fapte de 7-8-10 ani este clar ca n-au fost o urgenta aceste anchete deci se pot incepe foare bine cu 6 luni iainte de campanie sau imediat dupa ce aceasta s-a terminat ! Spre exemplu daca PNL-ul scapa de Blaga acum cateva luni bune poate votam si eu PNL-ul dar daca vechii penelisti aui stat cu rahatul langa ei pana in ultima secunda , ba il si aparau si sustineau cu fiecare iesire (este rahatul nostru nu va mai luati de el), evident ca nu pot sa votez asemenea loaze si ipocriti ! Deci toata lumea are numai de castigat daca nu se mai implica procurorii in campania electorala !
  • Like 1
  • @ Marius Cazacu
   hai sa propunem ca 1. condamnarile sa fie executate in hoteluri din monaco ! 2. in perioada alegerilor sa se interzica toate aricolele, discutiile, activitatile in afara propagandei de partid ! 3. cetatenii care nu ajung in justitie, respectiv in puscarie pana la varsta de pensionare sa le fie anulate pensiile !
   • Like 2
  • @ Marius Cazacu
   Tudor check icon
   Singurul barbat de stat? Ai glume in program azi.
   • Like 1
  • @ Marius Cazacu
   Tudor check icon
   Vezi ca se supara Ponta, Dragnea si Ghita ca nu i-ai inclus pe lista barbatilor de stat!
   • Like 0
  • @ Tudor
   stai, ca are si "cel mai mare bun-simt" nesimtitul !
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   Singurul barbat de stat? Haida de, asta nu face decat sa-si apere fundul. Un parvenit obraznic, stie ca pentru parerile lui politice nu poate fi tras la raspundere, de e democratie si imunitate parlamentara. Dar nimeni,nimeni, nu se gandeste la efectul instigarilor lui? S-a uitat ca a afirmat ca dupa alegeri vor anula toate hotararile acgualului guvern si ca vor face ordine si la dna si in justitie? Amenintari fatise! Treziti-va! Daca nu va fi de rau! Sluga marioneta a psd-dragnea g. firea a comis deja o ticalosie nepermitand un miting pnl. Daca era unul psd alde sau antena 3 ar fi fost permis, incurajat, protejat si din plin mediatizat. Ati gresit lasand aceasta nulitate sa puna mana pe bucuresti, corectati-va macar in al 12-lea ceas pe 11 decembrie si taiati-le aripile.
   • Like 0
  • @ Tudor
   Prin aceasta declaratie si atitutudine VERTICALA, ALDE tocmai mi-a castigat teoretic votul ! Sper totusi ca aceasta pozitie sa fie sustinuta si de membrii de rang ierarhic mai mic ! Chiar am sa urmaresc acest lucru si voi lua decizia finala !
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   check icon
   Da, așa ar trebui să fie într-un stat normal și democratic, exceptînd – eventual – cazuri cu totul speciale și grave. Așa cum bine însă observați, mulți dintre cei care comentează aici sînt fanatici și agresivi, bucuria lor este să vadă cătușe, sînge... Exact ceea ce ne oferă DNA de 2-3 ani încoace. La locale, alegerile din București au fost „reglate” de DNA prin scoaterea lui Ludovic Orban din cursă. Curat murdar, da’ umflați-l. Omul a priceput și s-a retras. Miza este acum ca, prin agresivitatea DNA, ALDE să ia un procent cît mai mic, eventual sub 5%.
   • Like 0
  • @
   solicit eliberarea tuturor detinutilor din romania cu 3 zile inaintea votului, acest experiment incredibil a fost incercat si de ceausescu si de iliescu, reusita lor in alegeri a fost de 99%, de ce nu ar incerca si parlamentul romaniei !
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   check icon
   Poți, dar numai după ce înveți să scrii în limba română. Reia un manual pt școala primară, după care revino la discuții.
   • Like 0
 • check icon
  Stimatul domn tăriceanu, pierde din ce în ce mai des prilejurile de a tăcea: execută cu precizia inginerului din el, ordinele venite din stânga domniei sale și se miră că majoritatea alegătorilor îi râd în față. Probabil că tocmai domnul tăriceanu în alianță cu ce are „mai bun psd-ul” reușește să ne transmită adevărul adevărat: asta este, ca niște imbecili ce suntem, ne-am săturat să fim furați și ne bucurăm când mai iau și alții scatoalce peste freză! Îi doresc mult succes, alături de dragii săi colaboratori!
  • Like 0
 • Cri check icon
  Declaratiile d-lui Taiceanu au starnit, dupa cum era de asteptat, numeroase controverse si polemici.
  Din punctul meu de vedere, DNA are tendinte evidente de a comite abuzuri; cei are dorm cu silgla DNA la capatai ar trebui sa nu uite ca DNA, ca si Politia, Armata sau Procuratura nu sunt institutii democratice; ele functioneaza in baza executarii unor ordine date de sefii lor ierarhici, iar aceste ordine se executa, nu se discuta; spre deosebire de institutiile civile, nu sunt admise criticile din interior decat cu pretul excluderii din institutiile respective. Tendinta naturala a acestor instrumente de forta ale statului este catre autoritarism; apologetii catuselor ar mai trebui sa mai stie ca nicio dictatura nu este posibila fara complicitatea institutiilor de forta ale statului.
  Din aceasta perspectiva, nu pot decat sa salut faptul ca exista macar un singur politician, Dl. Tariceanu, care avertizeaza asupra posibilelor abuzuri ale DNA. Restul politicienilor sunt fie lasi sau santajabili, fie aproba din convingere forta catuselor si a arestului preventiv in detrimentul drepturilor omului.
  Apologetilor DNA le dau un singur caz la care ar trebui sa reflecteze asupra "eficientei si corectitudinii" Justitiei: lotul Microsoft a fost condamnat la cativa anisori de puscarie, de unde vor iesi mai devreme pentru buna purtare si vor ramane cu milioanele furate dupa plata insignifianta pe care le-a impus-o statul roman; astfel, un specimen precum Cocos va plati daune cateva milioane si va ramane cu restul de zeci sau sute de milioane la purtator, dupa ce va fi eliberat conditionat pentru "buna purtare"; iar adevaratii capi ai retelei Microsoft sunt liberi si cu banii la ei. Cam asta e justitia pe care o aplauda apologetii DNA.
  Doar o mica parte dintre politicienii corupti vor primi condamnari pe masura faptelor lor, dar nu pentru a se aplica o cuvenita si meritata pedeapsa, ci pentru ca s-au "lacomit la bani" si nu i-au mai impartit cu capii mafiei; pentru majoritatea politicienilor anchetati de catre DNA, lucrurile se fac doar de ochii lumii, pentru ca politicienii respectivi, impreuna cu "anchetatorii" lor, sunt parte a sistemului ( cazul Udrea e o dovada concludenta a ceea ce vreau sa spun).
  • Like 2
  • @ Cri
   cred ca dna face de rusine romania si imaginea romanilor in general, imaginea romaniei este desavarsita de cersetorii si hotii din occident, deci nu inteleg de ce politicienii nu pleaca la furat in europa si-si pierd vremea prin romanica :)
   • Like 1
 • marchi check icon
  Revoltător, scandalos! Parlamentul României a devenit o Rușine Națională, rupt total de poporul pe care pretinde că-l reprezintă, populat de impostori care se ocupă exclusiv de „treburile” lor, respectiv hoția, șpaga, mita, conturi, îmbogățirea rapidă. O castă mafiotă, privilegiată, ai cărei membri au o singură grijă, să-și facă și șă-și votează legi care să-i facă de neatins.
  Aș avea două întrebări pentru guralivul domn Tăriceanu: dacă n-aveți nimic pe conștiință, de ce doriți să împiedicați justiția să-și facă datoria? În ce țară din lumea asta largă, al doilea om în stat instigă la nerespectarea legilor?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult