Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi propuse mai puține restricții. Se redeschid afterschool-urile, grădinițele și creșele private. Se vor permite călătoriile către țări cu rata de infectare mică

Klaus Iohannis - Cotroceni

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anuntat marți că se impune prelungirea stării de alertă, vor fi mai puține restricții propuse, dar „considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă”.

Iohannis a spus că, după 15 iunie, se vor putea deschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu maximum 20 de persoane, în interior și respectiv 50 de persoane, dacă evenimentele private sunt organizate în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părintilor va fi posibilă după 15 iunie redeschidrea afterschool-urilor, grădinițe și creșe private. Totodată se redeschid sălile de fitness, cu respectarea normelor de distanțare stricte.

Citiți și:

De asemenea, după 15 iunie va fi permisă redeschiderea piscinelor exterioare. 

„Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri este sub 5 cazuri la 1 milion de locuitori în ultimele 14 zile. Deocamdată aici nu se încadrează la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia sau Suedia. Vom urmări cu mare atenție comunicările UE și unde lucrurile se schimbă vom acționa imediat”, a mai declarat Klaus Iohannis, care a făcut un apel către parlamentari să fie responsabili și să voteze aceste măsuri.

Președintele Iohannis a avut marți o nouă ședință cu Ludovic Orban și cu mai mulți membri ai guvernului pe tema măsurilor în contextul epidemiei de coronavirus. La mijlocul acestei luni expiră starea de alertă, iar autoritățile analizează măsurile de relaxare ce ar putea fi luate în continuare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică seară, la B1 TV, că nu crede că se va renunța la starea de alertă începând de săptămâna viitoare din cauza focarelor noi de coronavirus și a transmiterii comunitare a bolii.

Citește și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După ce președintele a închis toate cămările economiei țării, s-a transformat în chelar medieval și din când în când, pe baza „studiilor” echipelor de specialiști pe care nu-i cunoaște nimeni, sunt ținuți la secret,, vine și ne mai anunță că mai deschide câte o cămară așteptându-se ca poporul să sară în sus de bucurie și să-i pupe mâna și să bată temenele față de marea sa bunăvoință.
    Dacă ar exista cu adevărat o echipă de specialiști epidemiologi, biologi și medici specialiști în boli infecțioase cred că am fi văzut un plan coerent cu aplicarea stării de alertă pe regiuni, zone geografice și domenii de activitate,combinate cu acțiuni ferme, ofensive de combatere a epidemiei. În lipsa acestui colectiv de specialiști există suspiciuni rezonabile că totul este o lucrătură politică măruntă în interes economic al clientelei politice și interes electoral.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult