Foto presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a anuntat marți că se impune prelungirea stării de alertă, vor fi mai puține restricții propuse, dar „considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă”.
Iohannis a spus că, după 15 iunie, se vor putea deschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu maximum 20 de persoane, în interior și respectiv 50 de persoane, dacă evenimentele private sunt organizate în exterior.
Pentru a veni în sprijinul părintilor va fi posibilă după 15 iunie redeschidrea afterschool-urilor, grădinițe și creșe private. Totodată se redeschid sălile de fitness, cu respectarea normelor de distanțare stricte.
Citiți și:
De asemenea, după 15 iunie va fi permisă redeschiderea piscinelor exterioare.
„Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri este sub 5 cazuri la 1 milion de locuitori în ultimele 14 zile. Deocamdată aici nu se încadrează la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia sau Suedia. Vom urmări cu mare atenție comunicările UE și unde lucrurile se schimbă vom acționa imediat”, a mai declarat Klaus Iohannis, care a făcut un apel către parlamentari să fie responsabili și să voteze aceste măsuri.
Președintele Iohannis a avut marți o nouă ședință cu Ludovic Orban și cu mai mulți membri ai guvernului pe tema măsurilor în contextul epidemiei de coronavirus. La mijlocul acestei luni expiră starea de alertă, iar autoritățile analizează măsurile de relaxare ce ar putea fi luate în continuare.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică seară, la B1 TV, că nu crede că se va renunța la starea de alertă începând de săptămâna viitoare din cauza focarelor noi de coronavirus și a transmiterii comunitare a bolii.
Citește și:
- Alex Livadaru: Lecția energiei și povestea celor doi prieteni buni care nu trebuie să se întâlnească niciodată
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă ar exista cu adevărat o echipă de specialiști epidemiologi, biologi și medici specialiști în boli infecțioase cred că am fi văzut un plan coerent cu aplicarea stării de alertă pe regiuni, zone geografice și domenii de activitate,combinate cu acțiuni ferme, ofensive de combatere a epidemiei. În lipsa acestui colectiv de specialiști există suspiciuni rezonabile că totul este o lucrătură politică măruntă în interes economic al clientelei politice și interes electoral.