Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Care este prețul corect pentru un hotel de 4 stele „adevărate” pe litoral, în opinia antreprenorului Dragoș Anastasiu

litoral - plaja - Foto Marco Gafarelli / Backgrid UK / Profimedia)

Foto: Marco Gafarelli / Backgrid UK / Profimedia

Mulți dintre conaționalii noștri care au căutat pe diferite platforme online tarifele de cazare pentru un eventual concediu în această vară, au descoperit că prețurile pe litoralul românesc sunt mult mai mari față de cele din destinații din afară, cu mult mai cunoscute și mai apreciate. Situația nu este una nouă. Antreprenorul Dragoș Anastasiu explică prețurile mai mari de la noi, comparativ cu cele din Bulgaria sau alte state, prin durata mai scurtă a sezonului estival de la noi.   

„Cererea și oferta, ele trebuie să se întâlnească. Dacă există cerere la 300 de euro în Mamaia, și hotelul vinde la 300 de euro înseamnă că e prețul corect. Eu nu vreau să-l comentez. Și eu am fost pus în fața faptului împlinit, pentru că sunt unul care se decide foarte târziu, mi s-a întâmplat să sun în mijloc de august si singurul preț pe care să îl găsesc să fie de 300 de euro pe noapte. Îl accept bine, nu îl accept, asta e viața. 

Noi pe litoralul românesc și în Delta Dunării și alte părți, pe un sezon care durează 2 sau 3 luni, maximum 12 weekenduri, e foarte greu să avem prețuri competitive. Pot să mă duc în Bulgaria și voi găsi prețuri mai mici, pentru că acolo sezonul este mai larg”, a declarat Anastasiu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nu îi blamez pe cei care folosesc momentul și atunci când e aglomerație cer și 300 de euro (pe cameră - n.n). E dreptul lor și opțiunea clientului. (...) Principala chestiune e sezonul, una e să împarți totul pe 2 sau 3 luni și una e să împarți la 8 sau 9 luni de sezon. De asta noi milităm pentru 9 luni de sezon”, e explicat Dragoș Anastasiu.

Întrebat cât ar fi dispus să plătească pe noapte de cazare la un hotel de 4 stele, pe litoralul românesc, în plin sezon, antreprenorul a spus că în plin sezon, într-un hotel din Europa, tariful pe care l-a da pe o cameră, cu mic dejun inclus, ar fi de 100-120 euro, „la 4 stele adevărate”.

„Nu aș vrea să paușalizez, sunt hoteluri în care stau cu plăcere, iar altele în care nu stau cu plăcere. (Unul în care stați cu foarte mare plăcere, pe litoralul românesc, în plin sezon.) Asta e o capcană. Mă face să îmi fac fie prieteni, fie dușmani, mai degrabă dușmani printre hotelieri. Nu contează numai camera contează ce se întâmplă când ieși din cameră, când te plimbi puțin pe o plajă, camera ar putea să merite 100 euro de familie în plin sezon, contează și micul dejun. E ceva complex, nu ține numai de hotelier. (Un loc în care va place. Un preț, o marjă). Eu cred că în plin sezon, într-un loc din Europa în care să te simti bine, ar fi 100- 120 euro pe cameră, cu mic dejun la 4 stele adevărate, când ieși împrejur să te simti bine. (În Europa) Eu nu cred că ar fi bine să facem diferențe. Mamaia se bate cu Thasos, sau Antalya, nu are încotro”, a spus Anastasiu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Eeei, dar cocălarul TREBUIE să afișeze mașina bengoasă, TREBUIE să comande șampanie scumpă cu artificii, TREBUIE să se afișeze în cluburi de lux ori de manele. Și pentru asta scoate banul, că tot nu l-a muncit el. Iar ceilalți salivează văzându-l pe cocălar, vor și ei. Și uite așa costă camera o căruță de bani. Cerere și ofertă, simplu.
    • Like 1
  • Problema e ceva mai complicată decât o descrie vajnicul patron de resort în deltă. E adevărat că sezonul e mai scurt decât la vecinii bulgari sau turci ( să nu exagerăm totuși, la bulgari nu e sezon de 9 luni mai degrabă de maxim 5). Pe scurt pentru a ieși din dilema "jupoaie-l pe turist în cele 3 luni de sezon ca să scoți pârleala și în afara sezonului" trebuie ca hotelierii și în general patronii de pe litoral/deltă să facă ceva investiții ( nu doar să bage totul la buzunar) în așa fel încât să ai ce face acolo ( adică petrecerea timpului liber) și în afara sezonului. De exemplu la Londra , Paris sau Milano poți merge și pe ploaie în noiembrie pentru că ai ce vizita , la fel la Viena ( sunt parcuri de distracții deschise aproape tot timpul anului). Dacă vrem doar să jupuim turistul fără nici o investiție prin prețuri exagerate în sezon sau taxarea la sânge a șezlongului apoi după 15 septembrie tragem obloanele și concediem elevii/studenții angajați pe post de ospătari/cameriste și deconectăm clădirile de la curent și gaze până la noul sezon nu vom progresa în nici un fel. Sejurul pe litoral nu constă doar în mare/soare/bere/mici pe plaja și cam atât. Aici nu mă refer doar la Mamaia care are și cluburi unde poți merge seara sau săli de conferințe unde se pot ține traininguri sau cursuri de formare profesională, conferințe etc și în afara sezonului ci mai ales la sudul litoralului aflat oarecum în suferință. Statul ar trebui să asigure parcările și căile de acces iar administrațiile locale împreună cu antreprenorii să pună mână de la mână ( eventual și cu ceva fonduri europene) să găsească soluții de petrecere a timpului liber și în extrasezon, marea și delta au un farmec aparte și în alte perioade ale anului cu condiția să ai ce face acolo altfel și peste 30 de ani se vor ridica aceleași probleme.
    • Like 5
    • @ Rusu Liviu
      Parerist check icon
      Ce investii... Nu mai bine "milităm pentru 9 luni de sezon”?
      • Like 0
    • @ Parerist
      Păi nu avem 9 luni de sezon asta e problema iar în afara sezonului nu prea ai ce face pe acolo că nu e nimic de vizitat. Vajnicul patron propunea nici mai mult nici mai puțin decât obligarea bugetarilor deținători de tichete de vacanță să le poată utiliza doar în extrasezon în așa fel încât el și alții ca el să încaseze pleașca și în noiembrie de exemplu unde în deltă te poți uita pe geamul bungalow-ului cum plouă și să mănânci biscuiți turcești ( că doar asta găsești în deltă în extrasezon). Nu contează că pentru bugetarul sărac tichetele sunt singura posibilitate de a petrece un concediu într-o stațiune având în vedere prețurile sejururilor.
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Am obosit sa mai raspund la articole pe tema asta. Fratilor, puterea este in mana consumatorului, sa ne lamurim odata pentru totdeauna. Romania e tara unde platim aproape totul mai scump ca oriunde. Atat timp cat consumatorul nu sanctioneaza, nu boicoteaza un produs sau un serviciu sau o firma, asa cum se intampla in tari cu o piata normala, el se complace pur si simplu in rolul de ostatic. Sindromul Stockholm va spune ceva ?
    • Like 5
  • IC Tosca IC Tosca check icon
    ..Omul are perfecta dreptate...Pai nu comparati mai frate tarifele din Bulgaria, tara situata pe ecuator, cultivatoare de castraveti,legume exotice. cu romania, tara situata la miaza noaptea mintii, unde cocalarii isi spala *benveurile* de luxe (la mana a treia ) in mare, ospatarii scuipa in ciorbe si patronii care inchiriaza baraci din carton presat,drept pensiuni cu mai multe margarete, sau ochii boilor, au case de vacante in Tenerife...*Decat* (vorba unui rapanos de puscarias) fiti mandri ca *sinteti* -sarumana la duamna Grapini- romani...
    • Like 4
  • nicu check icon
    Ședere plăcută, du-o pe mata la mare.
    • Like 3
    • @ nicu
      Dorin check icon
      Și pe tasu.
      • Like 2
  • are, partial dreptate, nu e nebun cine cere , e nebun cine da!
    dar cu un amendament, sa nu ceara si sa primesca sprijin de la stat, adica inclusiv de la mine care fug de el pt ca , face cele descrise!
    adica, daca iti moare afacerea pt ca o gestionezi prost, sa lasam, cum bine ziceti, cererea sai oferta sa functioneze.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult