Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Klaus Iohannis a primit la Washington premiul „Lumina Națiunilor”: Trebuie să continuăm lupta cu corupția

Președintele Klaus Iohannis a primit luni la Washington premiul „Light unto the Nations” („Lumina Națiunilor”), acordat de American Jewish Committee, pentru că a susținut statul de drept atunci când Guvernul a emis celebra OUG 13 și a fost atunci „de partea corectă a istoriei”. 

Foto: Facebook Klaus Iohannis

„În timp ce sute de mii de oameni mărşăluiau pe străzile din Bucureşti ca să protesteze faţă de eforturile îndoielnice ale guvernului de a împiedica lupta împotriva corupţiei, preşedintele român Klaus Iohannis a fost de partea corectă a istoriei, în sprijinul transparenţei, statului de drept, democraţiei şi libertăţii. Domnule preşedinte Iohannis, sunt onorat să vă înmânez, din partea AJC, premiul „Lumina Națiunilor” pentru 2017”, a spus Allan Reich, reprezentant al AJC.

Aştept să-l întâlnesc pe preşedintele Trump săptămâna aceasta şi să lucrăm împreună să facem acest parteneriat şi mai puternic, mai profund, mai amplu şi mai semnificativ pentru ambele naţiuni

Organizația, fondată în anul 1906, susține comunitățile evreiești de pe întreg cuprinsul lumii și promovează valorile democratice și drepturile omului. 

„Accept prestigiosul premiu Lumina Naţiunilor nu pentru mine, ci pentru țara mea şi pentru poporul român. Credinţa lor în democraţie şi în statul de drept este recunoscută prin acest premiu. Aceste lucruri ne-au adus pe noi ca naţiune acolo unde suntem astăzi. Acest premiu special mă obligă să-mi asum un angajament suplimentar, să-mi folosesc toată puterea de preşedinte al României ca să promovez justiţia, democraţia, domnia legii pentru ţara mea, pentru regiune şi pentru glob. Lupta cu corupţia progresează bine, dar trebuie să continuăm. Mă angajez să o susţin cu şi mai multă intensitate şi hotărâre. Nu este nicio altă cale. Doamnelor şi domnilor, accept acest premiu ca o recunoaştere a ţării mele şi pentru parteneriatul strategic dinamic şi puternic cu Statele Unite. Ca să-l citez pe preşedintele Trump, dintr-o scrisoare pe care mi-a trimis-o în martie acest an: „Sunt de deplin de acord că Statele Unite şi România se bucură de un parteneriat strategic vibrant şi puternic”. Aştept să-l întâlnesc pe preşedintele Trump săptămâna aceasta şi să lucrăm împreună să facem acest parteneriat şi mai puternic, mai profund, mai amplu şi mai semnificativ pentru ambele naţiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis după primirea premiului.

Printre laureații premiului „Lumina Națiunilor” se numără cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Nicolas Sarkozy, președintele american Bill Clinton, președintele chilian Ricardo Lagos și președintele columbina Alvaro Uribe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • are drepate in legatura cu coruptia... a fost oaspetele unui mediu extrem de corupt si mincinos!
  • Like 0
  • @ Catalin Cata
   Dee Dee check icon
   Partea a unui grup infracțional organizat, bazat pe retrocedări. Cum să nu-l iubești pe stăpânul luminii națiunilor. :D
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult