Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Președintele Klaus Iohannis a primit la Washington premiul „Lumina Națiunilor”: Trebuie să continuăm lupta cu corupția

Președintele Klaus Iohannis a primit luni la Washington premiul „Light unto the Nations” („Lumina Națiunilor”), acordat de American Jewish Committee, pentru că a susținut statul de drept atunci când Guvernul a emis celebra OUG 13 și a fost atunci „de partea corectă a istoriei”. 

Foto: Facebook Klaus Iohannis

„În timp ce sute de mii de oameni mărşăluiau pe străzile din Bucureşti ca să protesteze faţă de eforturile îndoielnice ale guvernului de a împiedica lupta împotriva corupţiei, preşedintele român Klaus Iohannis a fost de partea corectă a istoriei, în sprijinul transparenţei, statului de drept, democraţiei şi libertăţii. Domnule preşedinte Iohannis, sunt onorat să vă înmânez, din partea AJC, premiul „Lumina Națiunilor” pentru 2017”, a spus Allan Reich, reprezentant al AJC.

Aştept să-l întâlnesc pe preşedintele Trump săptămâna aceasta şi să lucrăm împreună să facem acest parteneriat şi mai puternic, mai profund, mai amplu şi mai semnificativ pentru ambele naţiuni

Organizația, fondată în anul 1906, susține comunitățile evreiești de pe întreg cuprinsul lumii și promovează valorile democratice și drepturile omului. 

„Accept prestigiosul premiu Lumina Naţiunilor nu pentru mine, ci pentru țara mea şi pentru poporul român. Credinţa lor în democraţie şi în statul de drept este recunoscută prin acest premiu. Aceste lucruri ne-au adus pe noi ca naţiune acolo unde suntem astăzi. Acest premiu special mă obligă să-mi asum un angajament suplimentar, să-mi folosesc toată puterea de preşedinte al României ca să promovez justiţia, democraţia, domnia legii pentru ţara mea, pentru regiune şi pentru glob. Lupta cu corupţia progresează bine, dar trebuie să continuăm. Mă angajez să o susţin cu şi mai multă intensitate şi hotărâre. Nu este nicio altă cale. Doamnelor şi domnilor, accept acest premiu ca o recunoaştere a ţării mele şi pentru parteneriatul strategic dinamic şi puternic cu Statele Unite. Ca să-l citez pe preşedintele Trump, dintr-o scrisoare pe care mi-a trimis-o în martie acest an: „Sunt de deplin de acord că Statele Unite şi România se bucură de un parteneriat strategic vibrant şi puternic”. Aştept să-l întâlnesc pe preşedintele Trump săptămâna aceasta şi să lucrăm împreună să facem acest parteneriat şi mai puternic, mai profund, mai amplu şi mai semnificativ pentru ambele naţiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis după primirea premiului.

Printre laureații premiului „Lumina Națiunilor” se numără cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Nicolas Sarkozy, președintele american Bill Clinton, președintele chilian Ricardo Lagos și președintele columbina Alvaro Uribe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • are drepate in legatura cu coruptia... a fost oaspetele unui mediu extrem de corupt si mincinos!
    • Like 0
    • @ Catalin Cata
      Dee Dee check icon
      Partea a unui grup infracțional organizat, bazat pe retrocedări. Cum să nu-l iubești pe stăpânul luminii națiunilor. :D
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult