Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Președintele Klaus Iohannis, despre schimbarea legilor justiției: „Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare”

Klaus Iohannis-

Președintele Klaus Iohannis a definit joi drept „viciat” întreg procesul de schimbare a legilor Justiției. „Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a declarat șeful statului. 

El a spus că unele modificări ale acestor legi sunt necesare, dar că este o cale lungă de la a corecta până la „a ciopârți” care nu ar trebui să fie parcursă.

„Pentru mine obiectivul este păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității în sistemul de justiție. Ca să păstrăm aceste aceste lucruri se poate discuta, sigur, de modificări ale legislației. În faza în care suntem acum, în care nu se mai știe cine a propus ce a propus, nu e cazul. Sper ca din dezbaterea parlamentară să reiasă proiecte de lege care fac bine justiției și nu fac rău independenței justiției (...) Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale din Constituție”, a avertizat Iohannis.

Întrebat despre Inspecța Judiciară, șeful statului a spus că nu are atribuții de legiferare și că nu poate exprima decât un punct de vedere personal. „Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constituțional foarte clar. În Constituție scrie că CSM este garantul independenței justiției, de unde concluzia simplă că Inspecția trebuie să fie tot acolo”, a afirmat Iohannis. 

Președintele a mai spus că în ceea ce privește abuzul în serviciu se teme de ciopârțiri ale legislației actuale și a răspuns astfel atunci când a fost întrebat dacă are încredere în ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Pur instituțional, probabil v-ați aștepta să spun că am toată încrederea, dar experiența ultimelor luni nu îmi permite să spun așa ceva”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu permite deloc, Domnul Klaus.
    Mâna pe bastonul instituțional, că iar iese groasă, ZIUA, ca nemernicoții.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult