Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Președintele Klaus Iohannis, despre schimbarea legilor justiției: „Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare”

Klaus Iohannis-

Președintele Klaus Iohannis a definit joi drept „viciat” întreg procesul de schimbare a legilor Justiției. „Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a declarat șeful statului. 

El a spus că unele modificări ale acestor legi sunt necesare, dar că este o cale lungă de la a corecta până la „a ciopârți” care nu ar trebui să fie parcursă.

„Pentru mine obiectivul este păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității în sistemul de justiție. Ca să păstrăm aceste aceste lucruri se poate discuta, sigur, de modificări ale legislației. În faza în care suntem acum, în care nu se mai știe cine a propus ce a propus, nu e cazul. Sper ca din dezbaterea parlamentară să reiasă proiecte de lege care fac bine justiției și nu fac rău independenței justiției (...) Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale din Constituție”, a avertizat Iohannis.

Întrebat despre Inspecța Judiciară, șeful statului a spus că nu are atribuții de legiferare și că nu poate exprima decât un punct de vedere personal. „Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constituțional foarte clar. În Constituție scrie că CSM este garantul independenței justiției, de unde concluzia simplă că Inspecția trebuie să fie tot acolo”, a afirmat Iohannis. 

Președintele a mai spus că în ceea ce privește abuzul în serviciu se teme de ciopârțiri ale legislației actuale și a răspuns astfel atunci când a fost întrebat dacă are încredere în ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Pur instituțional, probabil v-ați aștepta să spun că am toată încrederea, dar experiența ultimelor luni nu îmi permite să spun așa ceva”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu permite deloc, Domnul Klaus.
    Mâna pe bastonul instituțional, că iar iese groasă, ZIUA, ca nemernicoții.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult