Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Klaus Iohannis, despre schimbarea legilor justiției: „Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare”

Klaus Iohannis-

Președintele Klaus Iohannis a definit joi drept „viciat” întreg procesul de schimbare a legilor Justiției. „Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a declarat șeful statului. 

El a spus că unele modificări ale acestor legi sunt necesare, dar că este o cale lungă de la a corecta până la „a ciopârți” care nu ar trebui să fie parcursă.

„Pentru mine obiectivul este păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității în sistemul de justiție. Ca să păstrăm aceste aceste lucruri se poate discuta, sigur, de modificări ale legislației. În faza în care suntem acum, în care nu se mai știe cine a propus ce a propus, nu e cazul. Sper ca din dezbaterea parlamentară să reiasă proiecte de lege care fac bine justiției și nu fac rău independenței justiției (...) Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale din Constituție”, a avertizat Iohannis.

Întrebat despre Inspecța Judiciară, șeful statului a spus că nu are atribuții de legiferare și că nu poate exprima decât un punct de vedere personal. „Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constituțional foarte clar. În Constituție scrie că CSM este garantul independenței justiției, de unde concluzia simplă că Inspecția trebuie să fie tot acolo”, a afirmat Iohannis. 

Președintele a mai spus că în ceea ce privește abuzul în serviciu se teme de ciopârțiri ale legislației actuale și a răspuns astfel atunci când a fost întrebat dacă are încredere în ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Pur instituțional, probabil v-ați aștepta să spun că am toată încrederea, dar experiența ultimelor luni nu îmi permite să spun așa ceva”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu permite deloc, Domnul Klaus.
    Mâna pe bastonul instituțional, că iar iese groasă, ZIUA, ca nemernicoții.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult