Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele Klaus Iohannis: Există un risc evident de activare a articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă schimbarea legilor justiției devine realitate

Președintele Klaus Iohannis a avertizat că există un risc evident de activare a articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justiției vor fi adoptate în forma de acum, relatează Hotnews. "Dacă cineva își imaginează ca nu vor exista urmări e pur și simplu căzut din luna", a spus șeful statului la Cotroceni, la o întâlnire cu jurnaliștii.

Întrebat, potrivit sursei citate, dacă referendumul e ultimul as din mânecă, Iohannis a răspuns: "Nu e ultimul as pe care îl am".

Iohannis i-a reproșat ministrului Justiției că nu s-a consultat cu el înainte de a anunța modificările la legile Justiției și a spus că acesta îl evită. "Nu vi s-ar fi părut normal, înainte să declanșeze tot circul ăsta, să se anunțe la mine, ca simplu președinte ce sunt?", a sus Iohannis, potrivit Hotnews. 

Comisia Europeană a activat miercuri,în cazul Poloniei, Articolul 7, pentru a sancționa schimbările legislative care au drept consecință slăbirea sistemului judiciar din această țară, scrie News.ro, care citează Associated Press. Procedura este fără precedent și ar putea lăsa Polonia fără drept de vot în Consiliul Europei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din fericire pentru cei care stiu care sunt modificarile din legislatie si care au fost modificarile din legislatia polona stiu ca nu sunt similare si nici macar nu au acelasi sens. In Polonia se incalca flagrant inamovibilitatea judecatorului. La noi nu. Asa ca nu mai bateti campii de pomana cu tot soiul de avioane pentru retardati. Din ce se stie, johanis are un buton pe care scrie macovei si care sare la comanda sa ne denigreze tara. Asa ca totuil este posibil.
    • Like 1
    • @ Florin Jescu
      dalex check icon
      Crezi ca, la cum arata astazi Romania, mai este nevoie de "denigrare" ? Sau traim in tari diferite ?
      • Like 1
    • @ Florin Jescu
      Sa stiti ca nu suntem ca in cazul Poloniei dar sigur ajungem!Asta este si scopul!
      • Like 1
    • @
      dalex check icon
      Am scris "denigrare" nu "demolare".
      Ai si ceva argumente pentru o discutie sau vrei sa "discuti" la "usa cortului" ?
      • Like 0
    • @ dalex
      Nu te supara, dar ar trebui sa mai citesti putin si sa mai vezi de ce apar aceste aberatii de atitudine a tarilor europene si a SUA. Stii de ce si cine le initiaza?
      • Like 0
  • Cristi check icon
    Cine e nemultumit n-are decat sa-si ia in serios rolul de cetatean. Nu asteptati nimic de la nimeni. Ziceti mersi ca, in acest demers de a nu lasa puterea aleasa in mod democratic sa faca ce le trece prin cap, exista un sprijin din partea anumitor organisme internationale, si a unor factori interni, insa, razboiul se castiga sau se pierde de catre noi, cetatenii. Nimeni nu va lupta in locul nostru, cel mult ne poate ajuta. Asa ca, fara o presiune impresionanta din partea cetatenilor, nu va asteptati la minuni..
    • Like 4
  • Nu stiu daca domnia sa, dl. Iohannis realizeaza ca a fi etnic sas, nu este suficient.
    • Like 0
  • Tăriceanu și Dragnea consolidează 'statul paralel'.

    Cei doi cameriști șefi ai Parlamentului promovează un proiect de lege prin care urmăresc atragerea Casei regale, sau a ce a mai rămas din ea, în consolidarea statului paralel. În fapt, ei tânjesc după plasarea președintelui Iohannis în plan secund de reprezentare, fabricându-și o fantoșă cu ajutorul căreia să poată defila prin Europa. Deocamdată au un opozant neașteptat în persoana premierului Mișu Tudose, republican pur sânge, veteran al luptei pentru căderea Bastiliei (!) și care, nici în ruptul capului nu vrea să renunțe la Palatul Victoria. În aceeași notă de impostură, monarhiștii Dragnea și Tăriceanu, după ce au măcelărit legile Justiției, speră că prin implicarea Casei regale să-și spele păcatele în fața capetelor încoronate ale monarhiilor europene.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Buna ziua,
    Am impresia ca nu nimeni nu intelege ce se intampla. Cine crede ca penalilor le pasa de art. 7, de Polonia, de Europa, de Romania sau te miri de ce inafara persoanelor lor, se inseala. Paradoxul este ca legea in forma dorita de acestia este aplicabila si o secunda ei au scapat de toate pe principiul prevederilor cele mai favorabile. Asa ca adio referendum, salvgardare, directive, sare pe coada, woodoo etc..uri.
    • Like 0
  • Po t sa confirm ca majoritatea faptelor pentru care Polonia sufera procedura Art.7 se aseamana cu imprejurarile produse dupa aprobarea legiilor incriminate la noi..
    Procedura avand subiectul sanctiunile conform Art 7 este lunga si complicata si la urma in etapa finala cere unanimitatea tuturor membrilor UE. In cazul Poloniei probabil un veto promis de Ungaria lui Orban ar face imposibila aplicarea sanctiunii.suspendarii votului Poloniei in UE.
    Iohannis in cazul Romaniei are intradevar posibilitatea dispunerii unui referendum..ceace nu stiu daca legea care intra invigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial va putea fi anulata dupa un referendum pozitv (adica anularea aplicarii legiilor) cu efect rectroactiv sau numai pentru viitor (adica dupa referndum)
    Dupa parerea mea (dar la acest punct nu cunosc exact reglementarea romana) o lege care micsoreaza substantial posibilitatea de urmarire si condamnare a faptelor care in toate tarile europene constitue infractiuni,reprezinta un grad asa de mare de nesiguranta ca existenta ei contituie un pericol major,a cresterii criminalitatii "legale" ca ar implica declararea starii de necesitate pentru revizuire ei. In caz de stare de necesitate Presedintele (aproape in toate Constitutiile europene) poate declara aceasta stare de necesitate si ar putea disolva parlamentul,stabilind in timp propriu ( 60 de ziel in unele tari) noi alegeri parlamentare.
    • Like 0
  • asta e doar o demonstrație de forță. pt a retrage dreptul de vot în consiliul Europei va fi nevoie ca toți ceilalți membru sa voteze la unison. și nu se va intampla asta. românia care e direct. interesata. nu va vota iar Ungaria nici ea. deci e. doar o demonstrație de. forță din care consiliul Europei va reuși sa se facă de ras.
    • Like 0
    • @ Silviu M Dascalescu
      dalex check icon
      Marea Britanie simte deja forta U.E.
      Imagineaza-ti ce poate simti Romania, adica noi.
      Sunt mijloace nedemocratica dar foarte eficiente, de ex. o scadere, brusca si inexplicabila economic, a investitiilor straine ( sa nu credem ca investitorii nemti se hotarasc in bloc sa investeasca intr-o tara fara girul guvernului german; tot asa fac si cand "decid" tot in grup sa paraseasca o piata ). Scaderea investitiilor straine va devaloriza leul si va lovi direct in sarmaua votantului PSD, dar si a ghinionistilor care au votat antiPSD dar se supun majoritatii "legitime" dar ignorante.
      • Like 0
  • Nu voi folosi cuvinte urate, din acelea pe care le spui la volan - ca sa citez un comentator al articolului - dar asta pentru ca incerc sa aplic ce am invatat de la domni: daca vrei sa fii domn, apoi poarta-te ca atare! Cu toate ca eu sunt cam sanguin de felu-mi :D !
    Cu toata parerea de rau o sa imi spun si eu parerea: nu asteptati de la domnul Johannis nimica-nimicuta ! Nu va face decat ce a facut si pana acum: excursii - gratuite, daca se poate ! Nu stiu de ce - putem face analize peste analize, dar nu ne ajuta asta cu nimic ... - dar SIMT ca nu este acel presedinte de care are Romania nevoie acum ! Nu este ! Cred ca domnul Presedinte, ca om, este mult sub Emil Constantinescu ! Sa dea Bunul Dumnezeu sa fiu eu prostul care se inseala !
    Nu regret ca a fost ales - eu nu am mai fost la vot din '90 ! Alternativa ar fi fost mult mai rea: Puie Monta ! :(
    Dar omul acesta NU VA FACE PENTRU NOI NIMIC ! Asta simt eu !!!
    Ne mai poate ajuta sa iesim din grotescul care ni se pregateste numai Bunul Dumnezeu, din marea Sa mila !
    Craciun Fericit si An nou cu Romania in UE, va doresc !
    P.S. Un scurt addagio: a avut pana acum destule ocazii sa arate ca e Presedintele Romaniei ! Le-a dat pe toate in bratele portarului, incet, sa nu-l streseze !
    • Like 2
    • @ Petru Sandru
      Îmi pare rău dar ce se întâmplă în traficul stradal românesc depășește puterea mea de autocenzură. Dar dacă totuși, din întâmplare, ne vom întâlni undeva în trafic ești invitatul meu la o cafea că de bere nu poate fi vorba:) . Atunci ne vom putea da cu părerea despre calitățile (sau lipsa lor) domnului Președinte.
      • Like 0
  • Prin educație schimbi lumea .Unde este needucație , sunt păcătoși și necredincioși .
    Păcătoșii și necredincioșii sunt prea mici în fața mea , eu am impus dreptatea printre corupții și interlopii cu legitimație de la stat .
    Am valoare mare pe acest pământ și o pot măsura după greutățile pe care le-am învins prin instanțele de judecată !

    Eu Sunt cel ce Sunt , Regele Dreptății „”„ - Melchisedech -
    • Like 0
  • Pai sa-l activeze odata, si sa ne taie si fondurile UE. Chiar vreau sa vad cum se trezesc romanii conform imnului national care nu a functionat din 1989 pana acum, sa vada cat de mandri si geto-daci sunt ei. Dupa cum istoria ne-a invatat, comunismul este bazat pe coruptie (PCR - pile, cunostinte, relatii). Spre asta se reintoarce Romania cu acest PCR-FSN-PDSR-PSD la putere. Eu nu-s prea batran, dar imi amintesc foarte clar vremurile cand mancai ceva bun doar daca aveai o pila la casa de comenzi, sau stiai pe cineva din "sistem" sa-ti aduca niste sticle de pepsi sau cateva portocale. Mai stiu si cat stateam la cozi cand aveam 5-6 ani sa iau o jumatate de paine sau o sticla de lapte. Macar atunci asta se intampla pentru ca Ceausescu voia sa scape tara de datorii, acum se va intampla pentru ca e totul furat si aruncat la fier vechi, iar economia se bazeaza pe credite si consum, nu pe productie si valoare adaugata. Cand va pica Romania, situatia din Grecia va fi doar o gluma.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult