Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să dea înapoi 260.000 de euro din chirii

Klaus Iohannis - Carmen Iohannis

Foto: Jorge Guerrero / AFP / Profimedia

Președintele Klaus Iohannis trebuie să dea înapoi 260.000 de euro, obținuți din chirii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursul declarat de Rodica Baştea, de la care familia Iohannis a cumpărat o parte dintr-un imobil din Sibiu, de pe strada Gheorghe Magheru 35.

„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, se arată în minuta  deciziei definitive pronunțate miercuri de ÎCCJ, notează Hotnews.ro.

Imobilul din Sibiu, din care Klaus și Carmen Iohannis au cumpărat o parte, a aparținut inițial soților Maria și Eliseu Ghenea. După moartea acestora, casa a trecut în proprietatea statului și a fost cumpărată de chiriași în 1997. Totuși, în 1999, instanța a anulat contractele la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea.

Foștii chiriași au contestat în instanță acest lucru, iar în final, Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat că ei au dreptul de proprietate asupra apartamentelor în cauză, decizia fiind irevocabilă.

În mai 2014, Tribunalul Brașov a anulat contractul prin care Klaus și Carmen Iohannis cumpăraseră un imobil în Sibiu, contract "încheiat între pârâţii Baştea Ioan - decedat, moştenitor fiind Baştea Rodica, în calitate de vânzător, şi Iohannis Carmen Georgeta şi Iohannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători", potrivit portalului instanţei.

În noiembrie 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţă un prim imobil din Sibiu – spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 (artera pietonală cu terase care duce spre Piața Mare). Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparţine statului, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali.

Imobilul din Bălcescu nu a fost recuperat nici acum de către stat, din cauza litigiilor privind moștenirea. Unul dintre litigii este cel privind moștenirea casei din Magheru, în privința căruia ÎCCJ decis definitiv miercuri.

Din 2015 și până în prezent statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din cauza proceselor în instanță. Statul, prin ANAF, nu a putut să obțină certificatul de moștenitor al imobilului din Bălcescu 29, așa cum obținuse deja pentru imobilul din Magheru 35, act contestat în instanță de prietena familiei Iohannis. Între timp, spațiul comercial stă nefolosit, potrivit G4Media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Regret beaucoup dar asemenea cacanarii jurnalistice trebuie suprimate! Sper sa vina si ziua aia!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult