Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Președintele reacționează la atacul nedemn al lui Ilan Laufer: „A picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste”

Iohannis - Laufer

Foto: Presidency.ro

Supărat că președintele Iohannis a refuzat numirea sa în funcție de ministru al Dezvoltării, Ilan Laufer l-a acuzat pe șeful statului de antisemitism și a spus că acesta „a vândut un evreu român”. 

Administrația Prezidențială a reacționat miercuri printr-un comunicat, în care a spus că „referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură”.

Șeful statului afirmă că este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri. 

„Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială. Președintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum și combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declarații cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obținute de țara noastră în toți acești ani. România este activ implicată în demersurile internaționale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut și apreciat ca atare”, se mai arată în comunicat. 

Ilan Laufer a susținut marți seară că refuzul lui Iohannis de a-l numi ministru este motivat de antisemitism. „Klaus Iohannis e etnic german și are o legătură dubioasă cu Forumul Democrat, moștenitoarea organizației naziste (...) Nicolae Ceaușescu a vândut evrei, azi am certitudinea că și președintele Iohannis a vândut un evreu român”, a spus el.

Klaus Iohannis cu membrii Guvernului Tudose

Anul trecut, la poza de grup cu membrii Guvernului Tudose, Ilan Laufer s-a așezat chiar în spatele președintelui Iohannis. (Foto: presidency.ro)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Curat antisemitism! M-am saturat sa aud ca romanii NU sunt antisemiti! NU intreba un roman daca e antisemit ca NU E! dar adu discutia mai pe ocolite si.... surpriza ! E!
  • Like 0
 • Indiferent dacă vreo lege îl obligă sau nu să-și argumenteze decizia, legea bunului simț îl obliga pe președinte să facă acest lucru. Lipsa argumentație nu face altceva decât să dea apă la moara speculațiilor.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   GabiC check icon
   Pai, a justificat-o!
   Delicat;
   A spus ca laufer e prea imbecil si redus mintal ca sa-l accepte intr-o functie de asemenea responsabilitate; Ca e nevoie de responsabilitate;
   Si laufer a si demnstrat-o- imediat; ( ieresponsabilitatea- ca sa intelegi la ce ma refer);
   Ce vrei mai concret de atat?
   • Like 0


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult