Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Președintele reacționează la atacul nedemn al lui Ilan Laufer: „A picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste”

Iohannis - Laufer

Foto: Presidency.ro

Supărat că președintele Iohannis a refuzat numirea sa în funcție de ministru al Dezvoltării, Ilan Laufer l-a acuzat pe șeful statului de antisemitism și a spus că acesta „a vândut un evreu român”. 

Administrația Prezidențială a reacționat miercuri printr-un comunicat, în care a spus că „referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură”.

Șeful statului afirmă că este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri. 

„Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială. Președintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum și combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declarații cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obținute de țara noastră în toți acești ani. România este activ implicată în demersurile internaționale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut și apreciat ca atare”, se mai arată în comunicat. 

Ilan Laufer a susținut marți seară că refuzul lui Iohannis de a-l numi ministru este motivat de antisemitism. „Klaus Iohannis e etnic german și are o legătură dubioasă cu Forumul Democrat, moștenitoarea organizației naziste (...) Nicolae Ceaușescu a vândut evrei, azi am certitudinea că și președintele Iohannis a vândut un evreu român”, a spus el.

Klaus Iohannis cu membrii Guvernului Tudose

Anul trecut, la poza de grup cu membrii Guvernului Tudose, Ilan Laufer s-a așezat chiar în spatele președintelui Iohannis. (Foto: presidency.ro)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Curat antisemitism! M-am saturat sa aud ca romanii NU sunt antisemiti! NU intreba un roman daca e antisemit ca NU E! dar adu discutia mai pe ocolite si.... surpriza ! E!
  • Like 0
 • Indiferent dacă vreo lege îl obligă sau nu să-și argumenteze decizia, legea bunului simț îl obliga pe președinte să facă acest lucru. Lipsa argumentație nu face altceva decât să dea apă la moara speculațiilor.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   GabiC check icon
   Pai, a justificat-o!
   Delicat;
   A spus ca laufer e prea imbecil si redus mintal ca sa-l accepte intr-o functie de asemenea responsabilitate; Ca e nevoie de responsabilitate;
   Si laufer a si demnstrat-o- imediat; ( ieresponsabilitatea- ca sa intelegi la ce ma refer);
   Ce vrei mai concret de atat?
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult